kiadom magam!

Végignézem a nagy parlamentre esélyes pártok EU választási honlapjait.

20090515-epvalasztas.jpg

Alig pár hétre vagyunk az Európai Uniós választásoktól, de ez valahogy nem tűnik témának a közéletben. Mivel minden reggel elmegyek egy tűzfal előtt ahol egy egyre inkább összefirkált szdsz meg egy mszp plakát van, gondoltam megnézem mi a helyzet kampány téren a többieknél is.*

*Azért azt tegyük hozzá, hogy az szdsz plakátja nem igazán az eu választásra reflektál, valami árpádsávosokat vet össze egy buta arcú árjával.

MSZP

Kezdem a nagyokkal, lássuk mit hozott össze a kampányra a romokban levő maszop. Van nekik ugye egy weboldaluk, ami a megszokott menetben egy informatív képződmény a hazai bitek egén, tagság, sajtó referenciák, közlemények, örülő nyugdíjasok, vigyorgó anyukák, ilyes. Most kapunk egy átbaszós (lásd később) flash siteot.
Nem tölt be gyorsan, de ha már betöltött akkor hangulatában olyan, mint egy farmerbolt weblapja, valami retrodesignnal. Élénk színek, erős vonalas témák, különböző, súlyosan kövérített betűtípusok. Pont olyan mint a maszop, nagy, nehéz és azt akarja sugallni hogy ő repül és könnyű. A honlap ahhoz képest, hogy egy kormányzó párt médiafelülete nem túl informatív. A flash, ugye, alapvetően behatárol, és ez itt érződik is. Rövid, kisbetűs sorok, pluszban az olvasást nem könnyítve oldalt döntve. Ha ugyanez a seggkerekítős-derék nélküli darázsgatyát reklámozná egyszerűen tökély lenne. De ki fogja végigolvasni, hogy Göncz Kinga mit ígér – most – ha olyan zsúfolt, nem szellős és kiemelések nélküli szövegdobozokban kapjuk? Nagyon elkötelezett kommancsnak kell lenni, hogy abból bármit kihámozzál.

 

mszp-honlap-screen.png

Fotókat, plakátokat ilyesmiket nem találtam. Összességében nem győzött meg az mszp honlapja, a tanácstalanságot akarják eladni rajta.

A sztorihoz tartozik, hogy mikor visszamész az oldalra egy másik fogad. Pont az amit az elején írtam, sajtó anyagok, taglista, etc. Úgy van felépítve a site, hogy elsőre a flashre navigál, aztán második látogatástól már azt eredetit kapod. Kérdéses, hogy van-e aki vissza akar menni majd? Nagyon idióta megoldás… :(

Fidesz

Kiváncsi voltam a maszop utána fidesz.hu mit hoz. (Itt szögezném le, hogy a kdnp honlapját nem nézem meg, mert az a párt nem létezik.)

fidesz-honlap-screen.png

A belinkelt kép mindent elmond. Választás jön, van mini site rá, menjél jobbra, ha a párt érdekel irány balra. Fasza. Egyszerű, könnyű, elegáns,a párt eddigi arculati elemei hangsúlyosan és valahogy korszerűen vannak bepozicionálva. Ha a választási mini sitera érkezel egy streamelt videó vár, amit én bevallom helyből kinyomtam, mert kevés dolgot utálok jobban, mint ha egy honlap elkezd zenélni-beszélni, tudniillik én a gép előtt ülve zenét szokok hallgatni. Fülesben. Ha a mi Viktorunk beleharákol, netán tetézve valami húros hangszer nyekergetésével akkor az rosszat tesz a menyhártjenői összhatásnak (megfogtam egy pincérnő mellét, ez szerelem!). Ez rossz pont, bár lehet csak nálam.

Nagyon kis csecse menürendszert hordtak össze a sitehoz a programozók, kis gyűrűs kattintgathatós, egérrel úszós, minden eu tagjelölt, életrajzi adatok, hover effektekkel dúsítva… szép na. Modern. Práktikus.

Videóblog, emberek mozgósítása, kampányfilmek, egyszerűen minden ott van, ami csak kell az érdeklődőknek. Csak plakátok nincsenek… kár.

MDF

Akkor jöhet a futottak még kategória. Kezdjük az MDF-fel.

Most kérek elnézést a Habsburg Györgyös képért, dehát ez a faszi tényleg egy bizonyító erejű tény, hogy ember és strucc valahol nagyon közeli rokon…

mdf-honlap-screen.png

Szóval az mdf honlapja, pont olyan mint mindig. Ráborult valami fehérre egy csomó zöld festék, de legalább három oszlopba, könnyen értelmezhető menükkel, bár ötlettelenül. A kampány plakátok kis slideshowként villognak a főoldalon, innét való Strucc György is…
A sok zöldön van egy kék folt, ott lesz az EU portál. Lássuk!

mdf-honlap-screen02.png

Azt írja, hogy “Tudunk jobbat!”, ha a honlapra nézünk már meg vagyok győzve. Ez sokkal, sokkal-sokkal jobb, mint az mdf.hu. Jelöltek, plakátok, nagy képek, sok kis információs doboz. Szimpatikus. Egy valamit nem értek igazán, ezek a rengeteg emberek mindenhol a hátterekben akik hol megadják magukat (felemelt kezek), hol a fülüket dugják be, mint valami hatalmas fültisztítási világnap résztvevői, értem én, csak minek…

Pozitív csalódás az mdf honlapja. Lehet nem olyan látványos, mint a fideszé, de az utóbbi egy rakat videó egymáson, ami lassabb nettel nem hordoz tartalmat, ez a honlap modemen is információ gazdag.

SZDSZ

Szadesz. Sokat vártam, mert a szadesz plakátjai, kampányai annyira ütősek, hogy legalább 10 éve ezek tartják őket a parlamentben, mert nem más, az biztos.

szdsz-honlap-screen.png

Mini sitetal indulunk, de valahogy nem az EU kampánynak tűnik. A szadesz előre sietett egy évvel, a parlamenti választásokra készül a honlapja. Erős ellenkampány az árpádsávosoknak. Amúgy a legfrissebb honlap az eddigiek közt. Erős színek, de valami nagyon jó értelemben vett netes trendiség sugárzik a honlapról.
Beljebb merészkedek, hogy ott kapok-e valamit az EU választásról.

Éééés… semmi! De szó szerint. Az aktualitások menübe elnavigálva (figyelem a site struktúrájának harmadik szintjén navigálunk épp!) van egy EP lista link. Ez az http://ep-lista.szdsz.hu/ oldalra navigál ami szánalmas. Szdsz logó, valami szabvány kékkel, hogy EP-lista, majd ordenáré nagy képek, mellettük a jelölt neve. Semmi infó, de semmi. Hát itt semmi trendi nincs, kifejezetten g-portál élmény. Az szdsz lemondott az EU-Parlamentbe jutásról.

Jobbik

A Jobbik honlapja nem készül külön minisitetal a választásokra, de a főoldalon több infó van elszórva. Beágyazott videó, két menüpont. Ezeket követve a programukat ismerhetjük meg, illetve a tagjelölteket. Önéletrajz, ennyi. Láthatóan ők se feszülnek meg a kampányban, de ezzel még mindig több esélyt adnak maguknak, minta szadesz.

A legfurább végig, hogy a plakátok netes terjesztése mennyire nem érdekli a pártokat…

Hali! Kihagytad az LMP-t. Nekik milyen a honlapjuk?

2009-05-15 19:13:50

Az LMP még messze van attól hogy közvélemény formáló erő legyen, valószínűbb, hogy sose nem is lesz az. Jelen pillanatban ez az öt párt játszik kies honunkban, és ahogy azt írtam is a KDNP-t már eleve nem számolom, mert önmaga nem volt képes választást nyerni, csak a fidesztől kapta a mandátumait. Akik itt meg vannak említve esélyesek arra hogy részesei legyenek a következő parlamentnek. Szerintem az MDF biztos része lesz a szadesz és a jobbik meg ha okosak bejuthatnak. Az LMP honlapját akkor lenne érdemes vizsgálni, ha megnéznénk az mszmp, a miép, a szittyajézus nemzeti frontét is. Annyi ideje meg nincs az embernek, pluszban súlyos agykárosodást eredményezne... :)

2009-05-15 19:29:29

[...] Comments Kacsa on In AeternumBelhorn on In AeternumKacsa on kiadom magam!Vierre on kiadom magam!Kacsa on Quimby: Akarva az újat Tags3.1 bélatelep bajnai gordon balaton [...]

2009-06-08 10:31:10