Bajnai Gordon

Jöjjön el a te országod

Mind megbuktak. Mind.

Sosem tagadtam, hogy a Köztársaság legjobb miniszterelnökének Bajnai Gordont tartottam. Leírtam ezt itt, a blogon is, azt is, hogy tetszett a csendes, visszahúzódó, de cselekvő mód, ahogy intézte az ügyeket. Az, hogy meglepődtem mikor láttam a hírekben: ilyen a jó miniszterelnök, csak akkor van ott, amikor kell.

Zelmúltkétév

Én az elmúlt két évben égig azt gondoltam, hogy nem véletlenül jött létre a Haza és Haladás. Az egy műhely, ahol a következő kormányprogramot írják. Ilyen, ebben a pillanatról pillanatra élő patópálurak lakta országban még nem volt. Olyan, hogy valaki készült volna arra, ami rá vár.

Persze nem meglepő, Bajnaiék már ugrottak fejest az ismeretlenbe, elvállalták a nagytakarítást az MSZP-SZDSZ után. Tudják, ha akarnak még itt kormányozni, akkor maguknak tesznek szívességet azzal, hogy készülnek. Képzeljétek el milyen lett volna, ha 10 éve olyan kormány kerül az ország élére aki készült. De nem, nekünk mindig olyan jutott, aki odakerült, megijedt, és forgatott egyet a trágyarakáson, de el nem vitt belőle.

Mégis, az elmúlt két évben azt gondoltam, hogy Bajnai egy barom lenne indulni a választásokon. Megint takarítani? Csak most, ha lehet még nagyobb mocskot, miért éri ez meg neki? Mindegy miért éri meg neki, de úgy tűnik megteszi. Legalábbis megpróbálja.

Megpróbálja.

Mert szerintem veszettül kétséges, hogy sikerül-e majd pozícióba kerülnie. Anno azt írtam, hogy nem a politikus beszélt az országházban a képviselőkhöz, hanem egy értelmes ember. Nem maszatolt, hanem igyekezett értelmesen igazat beszélni. És most itt van, ki fog állni, hogy elmondja indul a megmérettetésen, és én arra vagyok kíváncsi, hogy kivel tervezi ezt?

A Milla, meg a többi ilyen szervezet komolytalan, persze felturbózható egy húzónévvel és Bajnai lehet ez a húzónév, de az Alternatív Köztársasági Elnök óta én nem értem a politikusokat, hogy miért nem ignorálják a Millát.

Az LMP megmondta, hogy ők az előző kabinetek embereivel nem közösködnek. Se Orbán, se Gyurcsány, se Bajnai. De mit kaphatna Bajnai egy olyan párttól, akik nem tudtak 200.000 embertől aláírást szerezni egy népszavazásra, egy párt, aminek nincs érdekérvényesítő képessége, az nulla.

És ott van az MSZP, meg a farvizén a DK. Az MSZP semmivel nem jobb, mint volt. Nem akarnak ők mást, mint megint a közös tábortűznél melegedni. Az MSZPről rosszabb véleménye nálam kevés embernek lehet, azért mert én nem zsigerből gyűlölöm őket, hanem, mert az eredményeik (sic!) miatt vetem meg őket.

Szóval nem értem mivel akar nyerni Bajnai. Kivel.

Nincs több esély

Másrészt az a szilárd véleményem, hogy elhamarkodni a kormányváltást Magyarország és lakói számára a legnagyobb hiba, ami történhet. Ha itt változás jön, akkor annak kompromisszumok nélküli, tudatos és kegyetlen folyamatnak kell lennie. Az ami itt van most lófasz, ahhoz képest, amit meg kell tenni azért, hogy egyszer szebb jövőben reménykedhessünk. Mi még nem tudjuk mi az a megszorítás, mert eddig csak ódázva van. Akkor lesz itt sírás-rívás és fogaknak csikorgatása, ha egyszer eljön az a kor, amikor nekilátunk eltakarítani az elmúlt évtizedek, talán az elmúlt évszázad mocskát.

De ha ez eljön, akkor nem hagyható még egyszer félbe, mint a Gyurcsány-kabinet, amúgy helytálló, reformintézkedései. Ha megint félbemaradnak, akkor itt nem is a tavaly vizionált Kelet-Európai Kuba jön létre, hanem egy annál sokkal rosszabb állam, egy olyan, amilyen talán nincs is még.

Három lényeges dolognak kell metszenie egymást térben és időben, ahhoz, hogy az ország talpra állhasson: kell egy kíméletlenül kapitalista és tisztán demokrata program, egy párt(szövetség) ami támogatja mindezt és kitartás. Mert ez anélkül nem megy.

Bajnai azt hiszem hozná az első pontot 100%-ban.

Amiben nem hiszek az a második és harmadik pont. Tudjuk, hogy a kényszer szülné csak a koalíciót. Tudjuk, hogy se az MSZP, se az LMP nem akarja igazából, amit itt tenni kell. Részeiben igen, de kompletten nem vállalják fel. És innentől hogyan hihetjük, hogy lesz kitartásuk?

Az MSZP-nek sosem volt, ezt kellőképpen bizonyította már, az LMP meg egy lufi, az első gombostűnél meghalt.

Reményhal

Ezek alapján nem gondolom, hogy Bajnainak most kéne színre lépnie.

Hacsak ez az egész már nincs lezsírozva. Ha nem csak szakpolitikai műhely volt a Haza és Haladás, hanem egy összekötő kapocs. Az egyezség záloga.

De, hogy őszinte legyek nem hiszek ebben.

Messiás nincs. Mi vagyunk. Amíg mi nem akarjuk, hogy máshogy legyen, amíg nem akarjuk tényleg, addig ez nem fog menni. Bajnai nem a megváltó, az IMF meg az EU sem azok. Ez itt a mi életünk és mi nem teszünk azért, hogy más legyen.

Mondjuk, hogy összejön. Adjunk neki 33% esélyt. A másik két út ugyanoda vezet, az egyik hosszabban, ez a Kuba imitáció, marad a Fidesz és jön az elnöki rendszer, az ország bezárkózik, az idő megáll idebenn és mindenki elmegy mellettünk. A másik esély, hogy marad a Fidesz és jön a polgárháború, az az út, amikor lehet, hogy vérrel, lehet, hogy újra vértelenül, de az ország kinyilvánítja az akaratát, hogy nem így akarja.

Nekem ez tetszene a legjobban. A tiszta lap, az újra indulás. Leradírozni mindenkit a térképről, mert ezek mind megbuktak.

Mind.