Lehet Más A Politika?

Van kalapja, nincs kalapja

Mitől más a politika?

Karácsony Gergely a Népszabadság november 21. számában publikálta – ha nagyon kekec akarok lenni, akkor – védekezését, hogy miért is nem lépett vissza az MSZP javára, mikor éppen ő indítványozta a visszalépést. De ugyanezt az írást feltették a bontsukle.hu sitera is, én itt találkoztam vele pár órája.

Bájos, hogy pont egy ilyen, szabadkozó írás egy ilyen elnevezésű honlapon jelenik meg, persze az egész honlap, az LMP-vel együtt vicces, hisz a legpasszívabb parlamenti pártról van szó itt. A bontás áll a legtávolabb tőlük.

Aki ismer, vagy csak olvassa ezt a blogot azért nagyjából tisztában lehet azzal, hogy nem igazán kedvelem az LMP politikáját, már ha megtiszteljük ezzel a névvel. Mégis, abban egyet kell érteni, hogy a Fidesz kétharmada bizony ellenzéki összefogással győzhető le sikeresen. Oké, a Fidesz láthatólag mindent megtesz, hogy vágja maga alatt a fát, de a folytatáshoz, a Fidesz utáni Magyarországhoz bizony konszenzus kell. Nem csak politikai pártok, hanem civilek és szakszervezetek közös munkájával kell majd megállapítani, hogy az elmúlt 20+4 év romhalmazából milyen irányban indulunk tovább.

Azt gondolom, hogy az LMP nem lesz képes bekapcsolódni majd ebbe a folyamatba. Nem azért, mert a politikusai nem tudnák, hogy ez az egyetlen jó út, hanem mert végtelenül gyávák. Az LMP az a politikai erő, aki mindenkinek meg akar felelni, és van neki egy mumusképe, amitől meg retteg. Egyszerűen nevetségessé teszi magát azzal, hogy elutasítja, markánsan az MSZP-t, mert csak (érdemben nem tudják megmondani miért), és csak olyan bágyatagon szidja a Fideszt. Olyanok, mintha nem értenék, hogy már nem az MSZP az, aki a törvényeket hozza, akiken múlik a jelenlegi honi politika.

Hogy mi minden baja van az LMP-nek én nem írom le még egyszer, megtettem már, ma is azt gondolom, mint akkor, elolvashatod itt: Mük, nem vogymuk. Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy már nem látom az ott, az utolsó mondatban írt esélyt.

A jelenlegi állás, a fentebb említett cikk témája volt az utolsó koporsószög, ami legalábbis nálam eltemette az LMP-t, mint komolyan vehető pártot.

Az LMP hónapok óta hangoztatja, hogy az ellenzéki pártok összefogásával lehet majd megbuktatni a Fideszt, ők voltak azok, akik felvetették egy olyan koalíció lehetőségét, amibe a Jobbik is belekerülne. Az, hogy ez se a Jobbik, se az MSZP számára nem lehet realitás mindegy. Gondolom ezzel az LMP képviselői is tisztában voltak, nem kockáztattak nagyot. Mert egy bármilyen összefogás kerékkötői pont ők maguk lennének. Azt gondolom a viselkedésükből, hogy nagyobb esélye van egy MSZP-Jobbik összeborulásnak, mint egy LMP-MSZP-nek. Pedig az előbbinek is konvergál az esélye a lehetetlenhez.

Mi volt most?

“Karácsony Gergely, az LMP II. kerületi országgyűlési képviselőjelöltje a választás előtt világossá tette, hogy abban az esetben lenne kész visszalépni a második forduló előtt, ha ezzel érdemben hozzájárulhat az ellenzék győzelméhez. Az első forduló eredményei alapján meglehetősen egyértelmű, hogy nem ez a helyzet. Ha Karácsony Gergely a választóknak tett ígérete ellenére ebben a helyzetben is visszalépne, azzal csak növelné a Fidesz szavazatarányát, hiszen tudható, hogy ebben az esetben az LMP-szavazók jelentős része inkább otthon maradna, de nem szavazna az MSZP-s jelöltre.”

Ez szimpla takarózás a választási matekkal. Ki se próbálták. Ha komolyan gondolnák, amit mondanak, akkor egyszerűen visszalépnek, okés, ettől még a Fidesz nyer, de ez a lépés erőt mutatott volna. Utat, hogy igen, mi tényleg tudunk máshogy gondolkodni. Lehet, hogy eddig meg voltunk zavarodva, de most értjük, tudjuk: baj van. Ilyenkor azért, hogy közösen tudjunk harcolni mi tesszük az első lépést.

Nem tették meg ezt a szimbolikus lépést, pedig semmit, mégegyszer: s e m m i t nem vesztettek volna, de nyerhettek volna megbecsülést. Javíthattak volna a renomén.  (Azért sem értem, mert a véleménykutatási adatok szerint rájuk férne az újra nyitás, hisz a régi verzió láthatólag nem működik.)

Mindegy. 

Az LMP szerintem nincs többé. Ha a vértelenséget tudták csak másságként felmutatni, akkor jobb is, hogy nem lehet más a politika…

Related External Links

Címkék: , , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

[...] és hajlandó volt az MSZP mellé állni. Nagyon boldog vagyok, hisz legalább egy éve ezért ostorozom őket a blogon, hogy a minimális kooperációra se voltak hajlandóak. A szememben az LMP a [...]

2012-01-03 08:36:11

[...] és hajlandó volt az MSZP mellé állni. Nagyon boldog vagyok, hisz legalább egy éve ezért ostorozom őket a blogon, hogy a minimális kooperációra se voltak hajlandóak. A szememben az LMP a [...]

2013-06-16 16:02:47