Featured Video Play Icon

Spoilerveszély!

Vikings II. évad

A Ragnar Lothbrok-saga folytatódik

Befejeződött a Vikingek második évada és nehéz eldöntenem, hogy ez az idei év legjobb sorozata vagy a nemrég befejeződött Walking Dead.

Az első évadról írt blogom az egyik legpozitívabb sorozat kritika, ami ezen a blogon megjelent, a második évad megérdemelten kap majd hasonló méltatást az alábbi bekezdésekben.

Többen írták már, amit most én is, az elmúlt évad legjobb sorozata volt a Vikings. Új, meglepő, és jó értelemben véve más, mint a kereskedelmi tévék által berendelt nagyszabású projektek. Engem a történelmi regények hangulatának tévére átültetésével már megvettek,de hogy ezt sikerült ilyen színvonalasan és érdekesen kivitelezni, az vívta ki az őszinte lelkesedésemet. – Olvasd el a Vikings első évadáról írt blogot is!

Már az első részről is azt írtam, hogy mennyire szimpatikus, ahogy a történelmet igyekeznek tévésorozattá írni. A Lothbrok-saga azért is volt jó választás, mert amellett, hogy több oldalról dokumentált történet mégis elég sok benne a lyuk, ahhoz, hogy a sorozat írók kitölthessék a múlt megsértése nélkül.

A második tíz rész kicsit változtatott az első évadban megszokott megyünk, ütünk, nyerünk hármas alapkoncepción, ami egyébként jót is tett a sorozatnak. Megjelent a cselszövés, a hatalmi játék miközben megmaradt vad és kegyetlen viking öldöklés is. Ragnar karakterének amúgy is erőssége volt, hogy képes előre gondolkozni és ebben az évadban ez még inkább előtérbe kerül, míg a harcos énje kicsit vissza szorul.

A második évad

Rengeteg kisebb szálból fonódik össze a második évad, a végén nagyon szépen a helyére is kerül minden. Tiszteletreméltó a Vikings készítőitől, hogy bár az évadok összefüggnek, de mindegyik önálló blokként is megállja a helyét. Ha itt most abbahagynák nem a történet elvarratlan szálai miatt fájlalnám.

Aslaug hercegnő (Alyssa Sutherland), Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel)  és Lagertha (Katheryn Winnick)

Aslaug hercegnő (Alyssa Sutherland), Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) és Lagertha (Katheryn Winnick)

Az egyik legjobban sikerült történeszál szerintem Ragnar és nejeinek a viszonyát mutatja be. Meglepően jól összecsiszolódott Aslaug (Alyssa Sutherland) és Lagertha (Kathryn Winnickről már volt szó az első évad kapcsán) no meg a főszereplő, Travis Fimmel. Travis remekül játssza a férjet, aki be van szarva a helyzettől, de alapvetően élvezi a két nő közti csatákat. Az első évadban kicsit erőtlen(ebb) főszereplő egyébként nagyon jól beletalált a szerepébe a második évadra, és ez úgy általánosságban igaz a szereplők javára. A nők közt a Siggyt alakító Jessalyn Gilsig még mindig a legjobb, az új női karakter, Bjorn kedvese (Porrun, Gaia Weiss) nem volt kiemelkedően emlékezetes, eddig.

Ecbert (Egbert?) király (Linus Roache)

Ecbert (Egbert?) király (Linus Roache)

A régi szereplők mellett, szimpatikus újonc a Wessexben uralkodó Egbert király (Linus Roache). Az ő kettősük Athelstannal (George Blagden), ahogy a római provincia emléket igyekeznek felhasználni a viking invázió ellen nagyon ügyes húzás, de hát a History készíti a sorozatot, ne lepődjünk meg. Ha már itt tartunk, ez a sorozat remek időtöltés, jó esti szórakozás és önmagában is sokat megmutat a dán hajósokról. Persze igazi oktatóanyagnak azért nem nevezhető, viszont remek a figyelem és az érdeklődés felkeltésére, a tizen-, és huszonéves rajongók talán beütik a keresőbe, hogy Ragnar Lothbrok (ennek a blognak a statisztikái alapján egyre többen) és innentől megvan az esély, hogy tovább informálódjanak, ne adj isten egy könyvet is elolvassanak a vikingekről, Anglia, Dánia, Norvégia kialakulásáról. Igen, ez a sorozat kihasználja az aktuális divatot, hogy felkeltse a figyelmet egy nem annyira trendi, de mindenkinek fontos tudomány irányába.

Iratkozzon fel email címével a Blogra

Adja meg email címét, hogy feliratkozzon a blogra és értesítést kapjon az új üzenetekről e-mailben.

Oké, vissza a sorozathoz. Van egy szereplő, akivel nem vagyok kibékülve, Bjorn az előző évadhoz képest nagyot nőtt, és a felnőtt Bjorn új színészt kapott, a sajnos ritka buta arcú Alexander Ludwig formálja meg. A karakteren nem segít a legsötétebb futball huligánokat jellemző frizura sem, de ami a legnagyobb probléma, hogy Sanyink a színészi játékával sem tud kitűnni. Pedig Bjorn Lothbrok figurája sokkal érdekesebb és erősebb kéne hogy legyen a szerepe szerint. A fentebb már említett Porrunnal kialakuló szerelmi viszony – számomra leagalábbis – teljesen érdektelen részekkel, a sorozat legunalmasabb perceivel szolgált. Azt gondolom, hogy ez nem az írók hibája, hisz megannyi szenvedélyes és különböző párkapcsolat van a sorozatban, mindegyik remekül, vagy legalábbis normálisan megírva (és eljátszva). Jelen állás szerint ezt a két ifjú titán cseszte el.

Bjorn Lothbrok (Alexander Ludwig) és Porunn (Gaia Weiss)

Bjorn Lothbrok (Alexander Ludwig) és Porunn (Gaia Weiss)

A Horik-féle összeesküvés szépen végig volt vezetve a 10 epizód folyamán és bár többször volt jelzés arról, hogy Ragnar nem vak a problémákkal szemben, de hogy végig kézben tartja az irányítást az az utolsó rész(ek)ig homályban maradt. Jarl Borg, Horik király és Ragnar hatalomért vetélkedő hármasa rengeteg látványos vérontás bemutatására ad módot a készítőknek. A véres sas ebből a szempontból talán a legdurvább volt, azt gondoltam, hogy ez valami túlzás, de éppen most olvasom a Felesküdöttek-sagat és abban is pont így írják le ezt a kivégzési módot, talán durvább lehetett, mint a karóba húzás.

A Vikings – legalábbis nálam – az elmúlt szezonban holtversenyben van a The Walking Deaddel a legjobb sorozat versenyében. Nem tudom hány évad várható még, hisz megjelent az a merciai uralkodó, aki majd kigyóverembe veti Ragnart, de remélem még jó sokszor tíz epizódot élvezhetek addig végig.

Címkék: , , , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

[…] Dávid és bár olvasni több időm lett, főleg hajnalonként míg próbáltam altatni, de írni nem igen tudtam. Szóval most már a negyedik kötetet is kiolvastam, igyekszem behozni a […]

2014-05-26 15:02:10

[…]  Vikings 2. évad Izgatottan vártam a nagyon jól sikerült első évad után megugorja-e újra a lécet a Vikings. Megugrotta. A második évad még sötétebb, intrikusabb és izgalmasabb lett. Semmi misztikum, tömény történelem, izgalmak és jó színészek. (Blog az első és a második évadról.) […]

2014-12-31 08:09:07

[…] – 1. Évad Vikings az év kellemes csalódása megnéz creativslave – 2. Évad megnéz cinestar – 3. Évad megnéz filmtekercs – Új vizeken […]

2016-02-07 07:05:01