A bálnák útja borító

A bálnák útja – Robert Low

Felesküdöttek saga I.

Egy jó kalandregény, misztikus krimi, kissé elnagyolt történelmi háttérrel, ez A bálnák útja, Robert Low Felesküdöttek sagajának első kötete.

A vikingek mostanság kezdenek (újra?) divatba jönni. Bernard Cornwell Angolszász históriák regényfolyama, a History channel Vikingek című tévé sorozata és most Anyutól kaptam egy négy kötetes könyvsorozatot, a Felesküdöttek sagat.

Talán egy órája tettem le az első kötetet, címe: A bálnák útja. A regény jó 120 évvel a fenti tévésorozat eseményei és 80-100 évvel Cornwell történetei után játszódik. Az előbb említett sorozat és a regényfolyam a vikingek, a tengeri kalózok, legjobb időszakait mutatják be, a zsákmányoló, fosztogató hőskort. Medveölő Orm viszontagságai idején azonban a zsákmányra éhes tengeri rablók már csak megtűrt szerzetek a saját népükön belül is, Dánia és Norvégia már fiatal királyságok és Svédország ezekben az időkben formálódik a káoszból. Odin és Thor Valhalláját pedig a kereszténység szorongatja.

Inkább mese

Medveölő Orm és a Fekete Einar vezette varjazik története azonban csak támaszkodik a történelmi tényekre, felhasználja a mese gazdagításához, de bátran elrugaszkodik a múlt valóságától. Amíg Bebanburgi Uhtred életének krónikásaként Cornwell bemutatja az angol királyság születését és a Vikings sorozat feldolgozza a Ragnar-sagat, megpróbálva kitölteni a valósággal a monda hagyta sötét foltokat, a Felesküdöttek története széles fantáziával merít a 900-as évének végének zűrzavaros történeteiből. Azzal a kreativitással kapcsolja a Végzet lándzsáját Attilához, majd egy nyúlfarknyi igazság alapján a kettőt a Vikingekhez, ahogy a DaVinci kód is könnyedén nagyolta el évszázadok történeteit és féligazságait egy remek fantasztikus regénnyé.

De nincs is ezzel baj, igazából, hiszen A bálnák útja izgalmas kalandregény és alig várom, hogy jusson egy kis időm a második kötetbe kezdeni. Robert Low ugyanis jó tollú író, és az első pár oldal káosza után a stílusa kisimult, a regény íve szépen épült fel az utolsó oldalakig. Szerencsésen elkerült egy csomó sablont, akár Hild és Orm kapcsolatában, de ugyanígy Rurik és Gunnar esetében is. Nem spoilerezek.

Annyit azonban be kell látni, hogy Robert Low jobban kiismerte magát az Északi tenger hangulatában, mint a Novgorod környéki pusztáéban. A kazárok, a rusz sokkal elnagyoltabb, kidolgozatlanabb háttér, amit az ment csak, hogy addigra a hun vezér és a Jézus oldalába szúrt lándzsa misztikuma már úgyis elhúzzák a sztorit a valóságtól.

Amint befejeztem a második kötetet újra jelentkezem.

Címkék: , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

[…] talán a legdurvább volt, azt gondoltam, hogy ez valami túlzás, de éppen most olvasom a Felesküdöttek-sagat és abban is pont így írják le ezt a kivégzési módot, talán durvább lehetett, mint a […]

2014-05-24 06:41:15

[…] a keleti irányra figyel, az északiak ázsiai, kelet-európai és kis-ázsiai cselekedetire. A Bálnák útja, Attila kincsével és a Kazár-Bizánci-Szláv konfliktusokkal már eleve erre terelte a […]

2014-05-26 18:22:55