Spoilerveszély!

The Walking Dead 4. évad

Ember embernek farkasa

Két különálló történettel érkezett a The Walking Dead 4. évada. Az évad elején a régi történet elvarrása, az évad végén az új szálak kibontása kezdődött el.

Tegnap este megnéztük, tartva az egy napos csúszást, a Walking Dead évadzáróját. Az évad felénél már írtam egy pár sort arról, hogy addig mi történt, nagyon töprengtem rajta, hogy megtegyem-e, daraboljam-e ketté, de most visszatekintve jó döntés volt, ugyanis a negyedik évadban a Walking Dead készítői két külön mini-évadot forgattak le.

A negyedik évad második fele: on the road again

Ahogy azt már a félévad zárónál írtam, a sorozat nagyon hangsúlyosan lezárt egy időszakot, elvesztett egy központi figurát, de ha a Kormányzó hatását nézzük a hőseink életére, akkor inkább két ilyen figuráról kell beszélni. Attól féltem, hogy nehéz dolguk lesz a színészeknek, mert nincsenek igazán jól felépítve még a túlélők karakterei. Ezt a sorozat készítői is így érezhették, és látva a töretlen, sőt növekvő népszerűséget megengedték maguknak azt a luxust, hogy felépítsék az elkövetkező évadok karaktereit.

Már a kormányzó történeténél is meglepő volt, hogy egész epizódokat szenteltek egy-egy szereplőnek vagy csoportnak. Ezek a mini-sztorik nagyon sokat dobtak az évadon, végképp kijelölték a sorozat műfaját: dráma-horror ez, a zombiapokalipszis csak díszlet, az egyes emberek és az egymáshoz való viszonyuk a mozgatórugó. Egyébként ideje volt már ennek a határozottságnak, mert az első évad még egyáltalán nem ennek indult és a következő kettőt bizony erős útkeresés jellemezte.

Carol, egy régi-új karakter új arca.

Carol, egy régi-új karakter új arca.

A két különálló történetet, amit egy évadban tártak elénk a készítők az utolsó epizódban megpróbálták egymáshoz fércelni. Rengeteg a visszatekintés arra az időszakra, amit a harmadik és a negyedik évad közt nem meséltek el nekünk, ez azonban nem csak ennek az évadnak alapoz meg újra, hanem sok mindent előrevetít a következőből is. A negyedik évadban az előzmények során teljesen széthullott főszereplő, Rick, Hershel buzdítására megpróbál kibújni a túlélő-gyilkológép szerepből és túlélő-farmer szeretne lenni. Elég fura, hogy egészen az évad végéig nem tudjuk, hogy ez nem a saját döntése volt, hanem baráti tanácsot próbált megvalósítani. Érdekes a jelen pillanatból visszanézni és eltöprengeni azon, hogy ha Rick nem válik farmerré, hanem kézben tartja a börtön mindennapjait vajon meglephették volna-e őket a Kormányzó emberei. Sosem tudjuk meg.

Ügyesen manipulált szál még ebben a visszatekintős-utolsó epizódos csavarban Rick fia, Carl karaktere is. Carl egy elég nehéz kölök, akit a zombiapokalipszis érthető módon megzakkantott. Rick, Hershel tanácsára, megpróbálja Carlt is visszahozni a földműveléssel a gyerekkorba. Ez a családi pszichoterápia azonban önámítás.

Lássuk, miből élünk

Egyébként nagyon szépen van adagolva a fő probléma a teljes évad során, olyan finoman, hogy csak az utolsó epizód jelenetei döbbentik rá a nézőt: fogy az élelem. Hershel megoldása, a farmer élet egy válasz arra, hogy miként lehet egy nagyobb csoport túlélőt ellenséges terepen életben tartani. Az új helyszín, az új probléma, Terminus válasza egy sokkal racionálisabb, persze embertelenebb is: a negyedik évad körbejárta a humánus verziót, az ötödik a kannibalizmusról fog szólni. Minden klappol: ahogy Ricket és társait terelték a vagonig, ami a belseje alapján egyértelműen hűtőkocsi, a lecsupaszított friss csontok, az éhező világban állandóan sülő húsok. Terminus egy kannibál közösség, egy csapda, pont olyan csapda, mint az, amit Rick a nyuszinak állított az erdőben.

Terminus, a feltehetően kannibál paradicsom.

Terminus, a feltehetően kannibál paradicsom.

Egyébként a két felé szedett évad kicsit elkeni azt a problémát, ami Terminus megjelenésével egy bazi nagy logikai bukfencet hozott a sorozatban, miért nem tudtak eddig róla? A börtönben Rick csapata jó hosszú ideig élt, a beszerzőik kocsikon, motorokon bejárták a környéket és leraboltak mindent. Sőt, még Woodbury, a Kormányzó fészke se esett távol tőlük, találkoztak is. (Mindkét közösség bele is pusztult a jó szomszédságba.)

Amikor a negyedik évad elején kitör a járvány Rickék már annyira letarolták a közeli helyeket, hogy kénytelenek piszok messzire utazni antibiotikumért. Ehhez képest mikor a Kormányzó beállít a tankkal és a börtönlakók szétspriccelnek nem jutnak messzire, de találkoznak Terminus csalogató tábláival, elindulnak szép lassan be a csapdába. Hogy nem látták addig ezeket a táblákat? A másik baromság pont ez az előbb említett szétspriccelés volt. A börtönből láthatóan volt menekülési tervük, a busz. El is hangzott valami megbeszélt találkahely egy fél mondatban, ezzel ellentétben minden szereplő elindul bolyongani, majd Terminusra. Érthetetlen. Ahelyett, hogy bevárnák egymást, szétszélednek, sokkal sebezhetőbbé válnak és egyenként belesétálnak a rájuk váró csapdába.

Iratkozzon fel email címével a Blogra

Adja meg email címét, hogy feliratkozzon a blogra és értesítést kapjon az új üzenetekről e-mailben.

Az elvarratlan szálak

Persze ha nem így lett volna, akkor nincs meg ez az elnyújtott, menekülős-karakterépítős második fél-évad. Ügyesen építették fel az egymástól elszeparált eddigi szereplőket, és nyitva hagytak minimum három történetszálat, ami legalább két évadnyi történést jelez.

Mi történt Beth-szel? Elfutott Daryltől, mert megijedt a kialakuló viszonyon, ahogy a fórumozók sejtik, vagy elrabolták, ahogy inkább kinézett. Daryl szavai, amit Ricknek mond elködösítik a történetet, feltételezhető, hogy ez a szál még visszatér és nem ilyen elcseszett módon írták ki az egyik szereplőt. (Esetleg ő sikoltozott segítségért az egyik konténerből Terminuson?)

Carol, Tyrese, Judith és a két testvárlány. Az utóbbiak csúnya véget érnek.

Carol, Tyrese, Judith és a két testvárlány. Az utóbbiak csúnya véget érnek.

Carol és a kisbaba története is hangsúlyosan el lett ejtve az utolsó előtti részben, nagyon hiányoztak a fináléból. Két nyom van, két megoldási lehetőséggel. Egyrészt Rick volt az egyetlen, aki nem sétált be óvatlanul Terminus csapdájába, hanem elvileg felderítették a terepet. Ebből gyakorlatilag semmit nem láttunk, csak azt, hogy elássák a fegyvereik egy részét, sőt Rick a kedvenc coltját is kinn hagyja, és aztán beugrálnak a kerítésen. Végig bizalmatlanok és a legszorultabb helyzetben is úgy tűnik, hogy Rick kézben tartja az eseményeket. Ha tényleg körbenéztek, hogy nem látták azt a sok embert, a vágóhidat? Valószínűleg tudták hova mennek. Lehetséges, hogy találkoztak és Carolék maradtak hátra, ők a B terv. A másik nyom teljesen más jövőt jósol: tejpor volt a hűtőkocsi lépcsőjénél, Carol, Tyrese és a baba sehol. Ha ők érkeztek először, ahogy a sztori szerint lennie kellett, akkor lehet, hogy ők már a grillen sülnek.

És itt van az a szál, ami kicsit visszacsatol az első évadra, megjelenik egy új szereplő, aki állítólag tudja, hogy mitől tört ki a járvány és mit lehet tenni a zombik ellen. (Már ha a kézenfekvő: baltát a fejükbe módszert kizárjuk.) Az ő felbukkanása egyben azt is jelenti, hogy a sorozatnak vége lesz. Onnantól, hogy a zombiapokalipszis véget ér a Walking Dead értelmetlenné válik. De véget ér-e? Én még abban sem lennék 100%-ig biztos, hogy a nagyképű, állandóan felsülő tudós nem kamuzik. Ez is egy módja lenne a túlélésnek, hisz a Lara Croft hasonmás női, és a Rambo jellegű férfi kísérője ezért tartják életben, óvják mindentől.

Mindenesetre, ha tényleg tudja az ellenszert, akkor Terminus egy olyan leküzdendő akadály, ami után újra útra kelnek majd a szereplők (már aki életben marad) és elindulnak a főváros felé. Ettől persze még évadok telhetnek el, húzható a sztori nyugodtan (Terminus egy évad, útban Washington D.C. felé még egy, ott akár több is belefér a kór felszámolására.) A Walking Deadnek most indul az ötödik évada, egy sorozat életében ez már szép kor, 8-10 évadnál kevés sorozat ér meg többet, ha más nem, akkor a színészek unják el.

Daryl Dixon (Norman Reedus) - The Walking Dead _ Season 4, Episode 13 - Photo Credit: Gene Page/AMC

Daryl Dixon (Norman Reedus) – The Walking Dead _ Season 4, Episode 13 – Photo Credit: Gene Page/AMC

És mi van az állandó mellékszereplőkkel, a zombikkal? A börtön viszonylagos nyugalma után a zombik kicsit kiléptek a díszlet szerepéből. Ambivalens a viselkedése a szereplőknek az élőholtakkal kapcsolatban, olykor hanyat-homlok futnak pár darab elől, máskor egész csoportokra rontanak rá egy szál magukban és irtják őket. A gyerekszínészek és a zombik viszonya még a legjobb, úgy tűnik egy súlycsoportban mozognak, egy zombi egy gyerekkel szemben izgalmas meccs mindig.

A negyedik évad azonban ráerősített a The Walking Dead alap problémájára és ezt várom az ötödiktől is, hogy nehéz eldönteni ki az igazi ellenség. A zombik, a többi túlélő csoport, vagy azok a megőrült társak akik egész elképesztő dolgokat tudnak művelni időről-időre. Veszélyes világ és már négy évad óta ez a veszélyszint az, ami nem változik, újabb és újabb helyről érkezik, megtartva az izgalmat és a feszültséget. Amíg ezt nem vesztik el, addig a The Walking Dead egy igen jó sorozat marad, ha nem a legjobb.

Címkék: , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

[…] Vikings – legalábbis nálam – az elmúlt szezonban holtversenyben van a The Walking Deaddel a legjobb sorozat versenyében. Nem tudom hány évad várható még, hisz megjelent az a […]

2014-05-24 06:43:23

[…] meglepő történet legyűrte nálam a már megszokott családi-baráti drámát és zombihentet. Errefelé lelkendezem róla, itt meg az éppen futó évadról […]

2014-12-31 08:00:48