Haven 4. évad: Audrey és Nathan egymásra találnak

Spoilerveszély!

Haven, a negyedik évad

A Problémák újra termelik magukat.

A harmadik évad végéről azt írtam, hogy a főszereplő kicsit elveszik a szerepe súlya alatt és nagyon nagy fordulat kell ahhoz, hogy érdekes legyen a sorozat folytatása. Nos, a Haven a negyedik évadtól teljesen megújult, az Emily Rose által alakított Audrey Parker pedig újra átvette a Nathan-Duke párostól a főszereplő posztját.

Spoilerzóna

A negyedik évad nyomokban tartalmazza még az alapkoncepciót: a három főhős segít a problémás embereken, de leginkább arról szól, hogy mi történt a harmadik évad végén a pajtával együtt eltűnt szereplőkkel és miként igyekeznek összerántani az életüket.

Az első részekben egy magából kifordult, az apokalipszis peremén táncoló Havenbe csöppenünk. Nathan már nem rendőr, Duke valahol teljesen máshol van, mindenki halottnak hiszi, a Sirályt new yorki-i testvére vezeti. A két öreg újságíró és az egyre hangsúlyosabb golyófogó eltakarító-ember, Dwight (Adam Copeland) vezetik a várost, az utóbbi veszi át a hányatott sorsú rendőrfőnöki tisztet. A legfőbb feladatuk Dwight régi munkájának magasabb szinten folytatása: takarítanak. Ugyanis a próféciák igaznak bizonyultak és a problémák elszabadultak percenként jönnek meteorok, szökőár, csavarodnak be az emberek.

Dwight, az új rendőrfőnök

Dwight, az új rendőrfőnök

Az évad folyamán megfigyelhető ugyanaz az alaphiba, ami már korábban bosszantó volt, hogy egész kataklizmikus (van ilyen szó?) jelenségek nyomtalanul tűnnek el. Ahogy Audrey előkerül és Nathan visszatér a rendőrséghez, Duke pedig beilleszkedik az örök harmadik szerepbe a problémák sokkal csendesebbek lesznek, a megszokott Audrey-féle bájjal megoldhatóak.

Az összes Haven sorozat-blogot itt találod!

A Crocker szál

Az évad egyik legjobb része a Dukekal foglalkozó történetszál volt. Nem rejtettem már korábban sem véka alá azt a véleményemet, hogy Balfour a legértékelhetőbb színész a sorozatban, most végre önálló történetet kapott. Ugye, ő ment megmenteni Audreyt a megsemmisülő pajtába, így a főhőssel együtt tűnt el. Jóval előbb tér vissza a földre, ha jól emlékszem valami tropikárium akváriumába materializálódik, ahonnét egy kórházba kerül. Innen egy új szereplő, az Emma Lahana által alakított Jennifer Mason szabadítja ki, viszi vissza Havenbe és marad is ott vele, mint az új nője. A probléma ott adódik, hogy Duke testvére, aki magánéleti problémákkal kűzd átvette Duke üzletét és nehéz kirobbantani a városból. A családi átok benne is felébred és rákap a problémások vérére mint valami kemény drogra. A végén Duke maga öli meg a bátyját, ezzel megszűntetve a problémájukat is. Úgy tűnik, a fináléig, hogy ezzel egyenesbe is kerül végre, nő, problémák nélküli élet, mi kell még? (Talán, hogy Audrey és Nathan békén hagyják, arra várhat.)

Duke és Jennifer a negyedik évadban

Duke és Jennifer a negyedik évadban

Eric Balfour egyre jobb a sorozatban, ő képviseli a megbízható alapot. Nem változott az első évad óta, tán csak erősödött, jólesik egy ilyen színész és karakter a két hullámzó teljesítményt nyújtó kvázi-főszereplő mellett.

Jennifer is ügyesen illeszkedett be a sorozatba, bár az alap triót eddig nem tudta megnyitni, hogy két párról szóljon ezentúl a történet, de gyakorlatilag magasabbra jutott, mint az első résztől jelenlevő Vince és Dave, illetve a már emlegetett Dwight. Audrey újabb változásaival és az új kialakuló szerelmi háromszöggel azért ez a kapcsolat még sokat erősödhet a jövőben.

William

Az előző évad végén azt vizionáltam, hogyha erős váltást hoznak, akkor még több évad is kinéz a Havennek. Most nem tudom igazán. Az erős váltás megvan, egyre jobban belemászunk a Problémák kialakulásába, az alap problémába (de rossz volt), ezzel párhuzamosan egyre erősebb konfliktusokat szül, hogy Audrey is csak egy személyisége annak a lénynek (emberek ők?), aki előidézte a Problémákat és, hogy az alap személyiség egyre erősebben előtűnik. Eddig úgy kerülgettem az új főgonosz említését, mint macsek a forró kását, mert nem szeretem, de kihagyhatatlan. Ő William (Colin Ferguson), Audrey eredeti önmagának a szívszerelme. Ők kreálták a Problémákat nagy egyetértésben, ezen kívül annyit tudunk meg róluk, hogy szerettek a Haven menti tengerben hancúrozni. Úgy tűnik, hogy ez Williamnak nagyon hiányzik, mert szeretné visszakapni a nőjét, ezért arra kényszeríti Audreyt, hogy egyre több olyan dolgot tegyen meg, amit együtt korábban, így szép lassan visszatérnek az emlékei. William nem kispályás, újra visszahozatja Audreyval Duke családi problémáját, ami nem tesz jót Duke párkapcsolatának sem (életveszélyes helyzetbe kerül), és még Audreyt is kifordítja önmagából.

Audrey és William a Haven 4. évadában

Audrey és William a Haven 4. évadában

A végén Williamet Jennifer, Dave, Vince és Audrey végül visszalökik arra a párhuzamos síkra, ami a pajta is volt de Audrey közben teljesen visszaváltozik eredeti önmagává és a sok létsík nyitogatás okozta – még meg nem magyarázott – újabb szörnyűségek elszabadulása miatt vissza akarja kapni Williamet. Ez a sorozat záró jelenete, senki nem nyert, ha lehet a szokottnál is nagyobb a szar.

Engem nagyon meglepett, hogy máris vége az évadnak, a záró jelenetből azt gondolom lesz folytatás, de szorongva várom. A win-win helyzet mintájára azt gondolom a jelen pillanatban csak loose-loose jöhet szóba. Ez persze még nem biztos, hogy baj, lehet csak jót tenne a sorozatnak ha egy igazi happy end nélküli szomorú véget kapna. Valami olyasmit, mint a Született feleségek. Nem tudom van-e koncepció arra, hogy mennyit lehet még belepréselni ebbe a sztoriba, ami egy paranormális nyomozós sorozatból mostanra leginkább egy természetfeletti szappanopera lett, de legalább egy évadot még megérdemel, ha másnak nem egy szép búcsúnak benne kell még lennie.

Viszont Audrey Parker, azaz Emily Rose egyértelműen visszavette a főszereplői posztot. Az előző évadban egyre gyengébb volt, most sikerült visszaírni. Mindezt sikerült úgy, hogy Duke és Nathan is megtartották a helyüket, sőt még régi és új szereplők is egész szép szeleteket hasítottak ki a tortából.

Összességében a Haven még mindig egy nagyon izgalmas sorozat, amit érdemes követni, ha még nem láttad van egy bő éved rá, hogy behozd a lemaradásodat az új évad előtt.

Címkék: , , , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.