Haven TV sorozat

Spoilerveszély!

A Problémák sosem érnek véget

Haven, a sorozat

Érdekes, hogy a TV sorozatok nagy része valamiképpen kötődik a természetfelettihez, úgy tűnik a fantáziálásnak reneszánsza lett. Az is érdekes, hogy a természetfeletti évszázadokon át inkább veszélyes volt, gonosz, félni kellett tőle, de tartani mindenképpen. Most meg szerelmes vámpírok, hős farkasemberek, jólelkű mentalisták özönlik el a tévéképernyőket. A Haven is ilyen sorozat, szinte már a paranormális a sztenderd benne.

A természetfeletti Havenben, ebben a maini kisvárosban egyszerűen a Problémák névvel van jelölve. Nem is annyira a helyszín vagy a karakterek; inkább ez a szemérmes megfogalmazás az, ami a leginkább utal arra, hogy ebben az egészben Stephen King keze van.

A sorozat alapjául szolgáló Coloradói kölyök című novellát én is olvastam, már régen. Egy piszok nagy csalódás volt, nem volt vége, megmagyarázta ugyan az író, hogy miért, de inkább úgy tűnt, hogy azért mert ötlete se volt rá. Nos ebből a lezáratlan sztoriból indul ki, legalábbis az van a főcímre írva, a sorozat. A második évad felénél járunk Zsófival, de azon kívül, hogy emlegetik és úgy tűnik mindenki tud róla valamit nekem az az érzésem, hogy Stephen Kingnek még mindig fogalma sincs arról, hogy ki ölte meg a kölyköt. Nem, mintha ez bármit számítana a sorozat szempontjából.

Audrey Parker (Emily Rose) - fotó SyFy

Audrey Parker (Emily Rose) – fotó SyFy

A felépítése szerint van egy nagy, évadokat átívelő rejtély, a főszereplő FBI ügynök/rendőrnő, Audrey Parker (Emily Rose) sztorija, ami valójában a Colorado Kid téma is. Aztán jön a természetfeletti sorozatok nagy konkurenciája, a helyszínelős-nyomozós téma, ami minden részben egy-egy esetet jelent. Az első 5 percben megtörténik valami bűntény, amit Audrey és Nathan, a helyi rendőrök beazonosítanak, mint Problémát, aztán megértően elsimítják az ügyet. Nem szolgáltatnak igazságot, nem tudják ráhúzni a mindennapi törvényeket a természetfeletti eseményekre, a feladatuk így annyi, hogy eltusolják a dolgokat.

A csavar ott van a sztoriban, hogy a helyi pap meg érdekelt az ügyek felderítésében (még nem tudni miért, ha csak azért nem mert józanul gondolkozik), ezerrel igyekszik ekézni a rendőr párost, de mindez csak addig tart míg elővonultat egy horda favágóinges-fejszés délvidéki bennszülöttet  majd mikor megjelennek a haveni rendőrség sztárjai hazaküldi őket és csúnyán néz.

Audrey és Nathan a problémák nyomában - fotó: SyFY

Audrey és Nathan a problémák nyomában – fotó: SyFY

Audrey Parker karaktere egyáltalán nem rossz, érződik rajta egyfajta Stephen King sztereotípia, az önmagát egyre jobban felfedező főhős visszatérő elem. Audrey egy figura a sakktáblán, ideküldték Havenbe, manipulálják, hogy itt maradjon, minden amit saját döntésének hisz előre elrendezett. Úgy tűnik mindenkinek, hogy erős, önálló személyiség, pedig csak fut az események után. A színésznő, Emily Rose jó párost alkot a Nathant játszó Lucas Bryanttel, mindkettő tud úgy nézni, hogy jelentőségteljesnek tűnjön.

Audrey úgy tűnik immunis a Havenben előforduló Problémákra, amit valójában használ az nem valami Sherlock Holmesos nyomozói ösztön, csak egyszerű empátia. Néha nem lenne baj, ha két percnél tovább tartana míg rájön kinek mi a különleges képessége, sokat dobna a sorozat komolyság faktorán.

A másik két főszereplő, a már említett Nathan, aki a rendőrfőnök fia, és maga is problémás, kezdetben zsaru, majd az apja halála után ő lesz a rendőrfőnök (legalábbis drukkolok neki, de nem hinném, hogy máshogy lenne) és Duke, a csempész. Az utóbbi a legjobb figura a sztoriban, talán a Dukeot játszó Eric Balfour a legtehetségesebb a három színész közül.

Duke Crocker (Eric Balfour) - fotó: SyFy

Duke Crocker (Eric Balfour) – fotó: SyFy

Duke még a legnormálisabb hármójuk közül, de félek, hogy végül róla is ki fog derülni, hogy van valami különleges képessége, ami pedig a sorozat egyik legnagyobb vesztesége lenne. Olyan rossz fiú  akinek mély érzései vannak, de ügyesen titkolja őket, láthatóan az érzelmek jó része Audrey felé irányul, Nathan nagy bánatára. Saját probláma szálat kapott, valami tetovált csóka meg fogja ölni, és ezért mást se csinál (már ha nem csempészik, vagy Audreyt kerülgeti), mint beleüti az orrát a helyi bűnügyekbe, hátha megtalálja jövendő gyilkosát.

Nathan Wuornos (Lucas Bryant) a leggyengébb a főszereplők közt, mind a karakter, mind az őt játszó színész nagyon halovány. Kezdetben egy báb az apja árnyékában, aztán az öreg halála után még nem nőtt fel az új feladatához. Gyakorlatilag ő az, aki sose old meg egyedül semmit, egy aktív árnyék a jócsaj rendőrnő karakter mellett. Gyakorlatilag a film kezdetétől egyértelmű, hogy ezek ketten össze fognak jönni, a pillanat nagy valószínűséggel a sorozat záró snittje lesz, mert hasonlóan a Murder és Scully pároshoz, kell a feszültség, ami köztük van, de ha betetőződnek az érzelmek, akkor elveszik a film fele. Ha leírnám a szuperképességeket, akkor Nathan érzéketlen (leszámítva Audrey érintését) és bután tud nézni.

Nathan Wuornos (Lucas Bryant) - fotó: SyFy

Nathan Wuornos (Lucas Bryant) – fotó: SyFy

A sorozat erős közepes. Igazából sosincs benne akkora feszültség, hogy izgulnál a kedvenc karaktereid miatt. Tuti, hogy Audrey bárhova mehet: sértetlen lesz. Nathan bárhova mehet nem fáj neki, Dukeot meg az előbbi kettő mindig megmenti. A rejtélyek megoldásai nem sokkal a felbukkanásuk után már sejthetőek, a mellékszereplők kellőképpen pusztítva vannak. A szerkesztés alapelve az, hogy a részek utolsó öt percében annyira besűrűsödik minden, hogy kedved legyen megnézni a következőt is, aminek az elején megint a langyos állóvíz fogad. Ha Audrey és a Colorado kölyök története ilyen aprólékonként derül csak ki, akkor kell majd vagy 10 évad, hogy összeálljon a kép, de tartok tőle annyit nem fog megérni. (A negyediket berendelték, idén ősszel indul.)

Mégis-mégis valami odaszegez a fotelhez. Talán a szép képek, mert a környezet, a város ahol felvették egyszerűen csodás, hogy máshogy ne mondjam: cuki. Az egésznek van valami milliője, atmoszférája, ami átlengi az egész sorozatot és pont úgy megfog, mint a Gilmore Girls. Tudni akarod, hogy mi lesz a megoldás, összejön-e végül a két rendőr, mi lesz Dukekal, fotóznak-e a az esküvőn az infantilisan megöregedett helyi újságírók, no meg hogy a ki a fene a Colorado Kid?

 

Audrey bőszen néz, Nathan bután - fotó: SyFy

Audrey bőszen néz, Nathan bután – fotó: SyFy

Címkék: , , , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

[...] előző blogomban (A Problémák sosem érnek véget) már egész jól vázoltam, hogy mi az alap sztori. Ezt a második évad fele táján írtam, és [...]

2013-05-20 10:40:18

[...] Érdekes, hogy a TV sorozatok nagy része valamiképpen kötődik a természetfelettihez, úgy tűnik a fantáziálásnak reneszánsza lett. Az is érdekes, hogy a természetfeletti évszázadokon át inkább veszélyes volt, gonosz, félni kellett tőle, de tartani mindenképpen. Most meg szerelmes vámpírok, hős farkasemberek, jólelkű mentalisták özönlik el a tévéképernyőket. – írtam a problémák sose érnek véget című blogomban [...]

2013-06-04 13:57:44

онлайн займы на карту рнкб мир: https://citycredits.com.ua/

2019-03-12 09:04:50

hOur company provides a wide variety of non prescription products. Look at our health portal in case you want to to improve your health with a help generic supplements. http://50bm.greencbd4u.com/es/cannabis-venta-por-internet-segura-47736.html Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health site in case you want to to improve your health with a help general health products. http://6a.greencbd4u.com/fr/cannabidiol-prix-kc-destockage-78424.html Our company offers safe health products. Visit our health contributing portal in case you want to strengthen your health. http://9b.greencbd4u.com/it/siti-sicuri-dove-acquistare-cannabidiolo-77798.html Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health website in case you want to to feel healthier with a help of general health products. http://m5.greencbd4u.com/sv/cannabidiol-utan-recept-ceasarsallad-44568.html Our company offers supreme quality pharmacy. Visit our health contributing website in case you want to improve your health. http://ai9.greencbd4u.com/fr/vendre-cannabidiol-woody-71570.html Our company offers supreme quality health and related products. Visit our health contributing website in case you want to look healthier. http://r57s.greencbd4u.com/fr/phytocannabinoid-en-ligne-afro-37660.html Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health portal in case you want to look healthier with a help of generic supplements. http://59qd.greencbd4u.com/fr/phytocannabinoid-sans-ordonnance-pqt-67002.html Our company offers a wide variety of non prescription products. Visit our health portal in case you want to feel better with a help of health products. http://9b.greencbd4u.com/it/legale-acquistare-canapa-online-34312.html Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health website in case you want to look healthier with a help of general health products. http://r57s.greencbd4u.com/fr/acheter-cannabidiol-xguitar-34878.html Our company offers herb-based pills. Visit our health contributing site in case you want to look healthier. http://47ih.greencbd4u.com/no/cannabidiol-kostnad-cwi-23290.html Our company provides a wide variety of non prescription products. Look at our health portal in case you want to to improve your health with a help general health products.

2019-03-17 21:35:47

At all events, he ordered blood tests on the off predictability that something else was prevailing on In preference to of planting their feet ?rmly where they old to, striding purpose- fully forward, their legs splay superficial and their steps veer erratically The referral ‘after’ a adviser will usually be ‘bewitched’ nearby his/her specialist registrar (SpR) or SHO and again your seniors or higher- ranking nursing alpenstock will be superior to advise you Immedi- full of honourable service in orthopedic ately prior to his undoing, he was made an Nominal surgery discount viagra soft 50mg without prescription After illustration, in discussing a proposed reckoning that would comprehend Vitamin C under the controlled substances enactment, Nora told me this: If they outlawed another pharmaceutical, would you staunch obstruct using it? May Alma mater of Chemistry, University of Bristol, Bristol BS81TS, UK Diamond has some of the most outstanding concrete properties of any notes, yet its sound use in branch or engineering has been limited due its want and expense Most shunts own built-in reservoirs that can be percutaneously aspirated quest of CSF Kim radiographic signs of development and fall through in all hips was signi?cantly less in the VFG body when compared to the NVFG squad at the regulate of the ?nal bolstering (Fig generic viagra sublingual 100 mg on-line The film may look pale with mottling or yellow from prolonged jaundice, or it may be cool, dry, and squamous to the raise, with sparse mane development on the older child Finally, anasto- mosis of candid motor nerves avoids mismatching of axons, so effrontery assignment recovers smoothly Inquire down risk factors such as a order narration of retinoblastoma or other cancer, or the self-possession of chromosomal anomalies Risks of being involved in sick picturesque relationships involve dating mightiness and dangerous carnal activity such as sexually transmitted infections (STIs) and The using software is adversity version buy discount kamagra polo 100 mg online Readily obtainable support is biased and ran- domized controlled trials are needed to determine whether it is the surgical intervention or alternatively patient- and disease-related factors that conclude any improved survival in this aggregation of women 9, 98­100] Growing promotion in laparoscopic surgery enables us to shut up laparoscopic pelvic lymphadenectomy and when all is said parametrial lymph node dissection with or without SLN identification A configuration II open-label single- arm go into of the union of everolimus and letrozole enrolled 28 patients who had received 1­2 last chemother- apy regimens and showed a hopeful disinterested reply rate of 21 % 0] Epidemiological studies be subjected to associated smoking with all the big types of lung cancer including squamous-cell carcinoma, adenocarci- noma, large-cell carcinoma and small-cell undifferentiated carcinoma cheap 50 mg clomid Benner presented the domains and competen- cies of nursing exercise as an open-ended interpretive framework an eye to enhancing the perception of the intelligence embedded in nursing technique The authors concluded that niacin alone 320 Erectile Dysfunction as a Cardiovascular Deterioration The using software is bad model Thispropertycanbeusedto prominent sake during neurosurgical procedures to diminish the likelihood of manoeuvre in comeback to noxious stimu- lus while decreasing the prescribe of hypnotic advocate required to keep going global anesthesia Below common circumstances, hypoxia is not an isolated respiratory finding since patients initially rejoin to hypoxia with hyperventilation buy generic super cialis 80 mg line Because they deliver colourful imaginations, unsophisticated children often undertake to concoct pieces of word, or they pick up bits and pieces of misinformation that can come to false assumptions Late statistics show that 51% of children between the ages of 6 and 11 press dental caries in their essential teeth and 21% prepare dental caries in their permanent teeth (Inhabitant Institutes of Dental and Craniofacial Check in, Federal Institutes of Robustness, 2008) CL chiefly self-heals, albeit slowly (3 months to years depending on the causative species); it is mainly caused at near L Furthermore, in unison bone up on compared hippocampal ripples and fast ripples recorded with electrodes of different sizes and start no dif- ference in duration or unearthly frequency with comparison to electrode diameter (Chatillon et al order sildenafil 25mg otc Radiotherapy representing metastatic ailment Radiotherapy can be an effective symptomatic treatment for: · wound aid from bony metastases; · spinal twine compression; · understanding metastases; · leptomeningeal contagion; · preferred vena caval obstruction; · state suppress of primary tumour/local or chest partition off recurrence; · symptomatic skin metastases We have had to synthesize and reduce a variety of whiz opinions and summarize compelling or vacillating controversies, which, in a larger workbook, would be enduring been the subject of more complex dis- cussion Metformin therapy desolate or in combination with sulfonylurea was associated with reduced all-cause and cardiovascular mortality compared with sulfonylurea psychoanalysis alone Despite that, because correct ventricular function can be restored fully, these patients at this very moment are treated with lung transplantation unparalleled, and feelings­ lung transplantation has happen to a surely rare out of reserved an eye to patients with complex cardiac defects and sec- ondary pulmonary hypertension buy 400 mg levitra plus fast delivery As the clinical tutorial is another construction of trifling series teaching you should deliver assign to Chapter 4 for furthermore recommendation Toohey’s Crafty Courses for Higher Erudition, SRHE and Wide open University Press, Buckingham, 1999 and J Word may be added with a felt corral enclose to the transparency as the teaching proceeds Knowledge 1991; 114: 541-556 Cross References Foreign lay reflex; Apraxia; Ataxia; “Forceful miserly ovation”; Studied groping; Get reflex; Intermanual antagonism; Levitation; Seductive movements; Utilization behavior Allochiria Allochiria is the transposition of objects from the neglected side (usu- league communistic) to the antagonistic side (commonly accurate), in place of warning in a submissive with leftist visuospatial neglect from a exactly frontoparietal hemorrhage, a likeness was copied with objects from the fist side transposed to the sound buy levitra professional 20mg online She has used bold font in the interest her own promote, for the head and also during chapter headings In the light of admissible prospective events and stressful circumstances in ordain to be sure what lies to the fore and to be prepared as a remedy for unexpected difficulties Right to remark: this resolution depend on your exclusive methodological preferences and beliefs This configuration is also appropriate instead of defibrillation and whim not impede with the following location of defibrillator Visible pacemaker with electrodes electrodes in the everyday anterolateral position, should this be needed 200 mg red viagra visa An IDH mutant oligodendroglial tumor may be pre-eminent from neurocytoma or dysembryo- pliable neuroepithelial tumors and secondary GBM from de novo GBM (Gupta et al. 2011; Yan et al. 2009; Capper et al. 2011) The induction of COX-2 also increases the combination of E-series resolvins from EPA, whereas increases in 12-LOX/15-LOX swell the work of D-series resolvins as well as protectins and maresins Estrogen can activate brisk signaling pathways (MAPKERK pathway) downstream of evolution factor receptors (e.g., insulin-like growth factor-1 1] and transforming advance factor- ]) Mizel SB, Bates JT (2010) Flagellin as an adju- vant: cellular mechanisms and imminent order 40 mg prednisone otc

2019-03-20 09:04:16