Akkor ki a hülye?

Tegnap a Facebookon találkoztam ezzel a mini képregénnyel, ami a felhasználók és programírók előítéleteit mutatja be. Pont azért jó, mert hozza a megszokott közhelyeket, két kockában, és mindkét kockának igaza van.

Kockák. Kockák mindenhol.

Programozók és felhasználók képregény csík.
Talán a Fisher írta egyszer, hogy ő a webkettőt a programozók mániájának tartja és, hogy mennyire felesleges az egész. Valószínűleg egy rakat felhasználó gondolhatja így, minek kellenek hozzászólások, minek tudjál bejelentkezni a világ bármely pontjáról, minek ez az egész transzparens izé… Persze közben ott van az egész cáfolata, hogy milyen kurva sok ember használja a webkettőt, például a Facebookot. Ha nem vagy rajta az ma már meglepőbb, mintha rajta vagy.

Újdonságok ezek, az emberek rácsodálkoznak, hogy nahát ezt is lehet, és elkezdenek játszani vele. Aztán rájönnek, hogy ez játéknál sokkal több és használni kezdik. Ergo a webkettő nem hülyeség, csak divat annak tartani, meg divat nem érteni hozzá.

A tragédia ott van az egészben, hogy a programozók folyamatosan azon dolgoznak, hogy még egyszerűbb, még egyértelműbb legyen, hogy könnyű legyen használni. Ezért utakat és módokat keresnek, tesztelnek és fejlesztgetnek, és a felhasználók ebből csak annyit szűrnek le, hogy már megint nem ott van a gomb, mint tegnap.

És itt van a lényeg. Minden, ami programozás az logikus. Tudniillik, ha nem logikus, akkor nem működik, ez egy ilyen világ. Ha valahol elbaszod a logikát benne, akkor kiáll hibaüzenettel. Ami szép az működik, ami működik szép. No, a programozók éppen ezért logikus emberek, gyakorlatilag nincs másuk, mint a logikájuk, például nincs beleérző képességük, hogy az emberek meg nem logikus lények. Tehát elkészül egy alkalmazás, legyen az egy honlap, egy flash játék, egy közösségi oldal, és azt a programozó teljesen logikusra fejlesztette. Ha ezt csinálod ez történik, ha azt csinálod az történik. Paneleket használ általában, olyanokat, amik már beváltak és akkor az emberek használni tudják.

Aztán figyelik, hogy működik és ahol javítani valót látnak azt megcsinálják. Ilyenkor borul ki a bili, hogy miért kell feleslegesen piszkálni a dolgokat, mondják a felhasználók, mire a megbántott programozó, hogy nektek akarok jót, bazmeg.

És igen, úgy tűnik, hogy a programozó egy elvont, idióta űrlény, egy kocka, akinek semmi realitás érzéke nincs, a programozó meg azt látja, hogy a felhasználó annyira hülye, hogy el se olvassa a feliratot a képernyőn. Mindkettőnek igaza van és mindkettő téved.

De működik. És ez szép.

Címkék: ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.