Hogy működik a Google+ II. – körök és megosztás

A mai adagban a barátok és ismerősök rendszerezését nézzük át első körben. Erről elmélkedtem, némileg magamat ismétlő jelleggel, a cikk elején hosszabban, ha unod már nyugodtan görgessed át.

Miután lerok mindent a körök – pofonegyszerű – beállítási lehetőségeiről a megosztás kerül terítékre. A megosztás a közösségi oldalak, így a Goggle+ lelke. A Körök segítségével a megosztás nagyon egyszerűvé válik, átnézzük az automatizált beállításokat és hogy miként tudsz te gyorsan személyre, vagy körökre szabott megosztást készíteni. Végül pár szó következik az újraosztás tiltásáról.

Elképzeléseim szerint lesz még cikk a Sparksról, a Hangoutsról és a Chrome-Google+ viszonyáról, illetve egy önálló írás a Google+ mobil verziójáról, ami sokkal többet tud, mint a netes verzió!

Google+ körök

A Google+ eddigi egyetlen és nagyon nagy újítása az ismerősök kezelése. Nagyon fura látni, hogy mennyire belerögzült az emberekbe a régi gyakorlat, ami a kölcsönös visszaigazolásokról szólt és a fix tagsággal bíró csoportokról. Tegnap este a Zöld Pardonban voltam koncerten és az egyik barátom magyarázta éppen, hogy szar ez a G+, mert bonyolultabb, mint a Facebook. Ami fura, mert pont, hogy nem csak a logikája merőben más, mint a már megszokott.

Na nézzük, hogy miről hablatyolok voltaképpen!

Az ismerősök kezelése eddig mindig úgy történt, hogy rákerestél vagy rátaláltál valakire az adott közösségi oldalon és bejelölted, hogy hahó, hát téged én ismerlek! És jött a várakozás. Ő kapott az egészről egy levelet, vagy ha úgy állította be, akkor még azt sem, csak amikor legközelebb az adott platformra lépett, akkor igazolhatta, hogy nahát tényleg, te te vagy és ismerjük ám egymást. Ilyenkor elkezdhettetek interakcióba lépni, bökdösni, videót, fotót, szöveget megosztani, satöbbi… a legkifinomultabb módja az lett, amikor virtuális tégláért baszogattátok egymást a Facebookon, hogy istállót építsetek egy pixel lónak.

Aztán amikor az emberek megrohamozták a közösségi oldalakat, akkor neki kellett látni valahogy rendszerezni az ismerősöket. Minden embert csoportokba tudtál rakni, akár egyedi jogosultságokat adhattál meg a csoport tagjainak, például a munkahelyi ismerőseim csoport nem láthatta azokat a képeket, amiken bulizol vagy kurvázol. De lehet, hogy az utóbbi tevékenységedet a családdal se akarnád megosztani, ugye.

Egy másik aspektusa  a tömegek kezelésének az volt, amikor nem te osztályoztad be az ismerősöket, hanem akár idegenekkel is csoportot alkottatok, mert valami közös ügy összehozott. Szeretitek a Coca-Colát ezért bejelentkeztek a Coca-Cola fan club tagjai közé. Vagy én mondjuk csináltam egy külön csoportot, amibe olyan embereket hívtam meg, akikkel bulizni, szórakozni szoktunk és ez egy remek platform lett arra, hogy megszervezzük a közös tevékenységet.

Az összes régi rendszerben az volt a gyenge pont, hogy te csatlakoztál a közösséghez, és nem te kezelted azt. A Google ezt írta felül egy laza mozdulattal. Abból kell kiindulnod, hogy neked vannak ismerőseid, akiket összerendezhetsz különféle módokon. A Google alapból négy típust ajánl fel:

  • család – Szorosabb és tágabb családod, amelybe tetszőleges számú rokon tartozhat.
  • barátok – Az igazi barátaid, akikkel szívesen megosztod személyes dolgaidat.
  • ismerősök – Itt rátalálhatsz azokra a személyekre, akikkel már találkoztál ugyan, de nem vagy közelebbi ismeretségben.
  • követés – Azok a személyek, akiket nem ismersz személyesen, de bejegyzéseiket érdekesnek találod.

Elég jó megközelítés, és helyből elmagyarázom, hogy mi a különbség az iwiw vagy a facebook csoport kezeléséhez képest. Tegyük fel, hogy én beállítgatom a barátaimat a barátok körbe. Lesz 6-8 ember, akikkel tényleg jóban vagyok, akik ismernek és nem szégyellek előttük semmit, satöbbi. Ebbe a 6-8 emberbe – tegyük fel, hogy bele tartozik Réka is, akit az előző cikkből már megismerhettél. Neki, nem az a maradék 7 ember csak a barátja meg még én, sőt! Ő az én közeli barátaim közül csak hármat tart a sajátjának is. Mindennapos eset, a barátaink nem biztos, hogy barátok, lehet, hogy csak ismerősök. Tehát amikor Réka fogja kialakítani a köreit, és beállítgatja a barátait, akkor nem ugyanaz lesz a barátok köre neki, mint nekem. Igaz lesz benne átfedés! De a rendszer szépsége abban van, hogy aki nekem barátom, neki meg csak ismerőse, azt ő szimplán bepakolja az ismerősök körbe.

Használat közben meg ez úgy néz ki, hogy amikor én az esti buli szervezése miatt írok a barátok körbe tartozó embereknek, akkor Réka értesülni fog róla, meg mondjuk Tihamér is (köszi Lecsó!*), aki az egyik legjobb barátom. De amikor Réka a holnap esti színházba invitálja a barátait, akkor Tihamér nem kap róla értesítést, mert Réka utálja Tihamért, nem barátja csak ismerőse, de én megkapom a meghívást. Jé, ez olyan, mint az életben és kurvára nem olyan, mint a Facebookon, ahol a fentebb említett programszervezős csoportom mára teljesen elterebélyesedett és egy csomó olyan arc került bele, akit alig ismerek, és nem biztos, hogy szeretném, hogy tudjon mindenről.

Tegnap a ZP-ben a számok közti összekötő szöveget valami Tihamér nevű faszi kalandjaival fűszerezte. Nem volt annyira jó.

Oké, akkor csináljunk köröket!

Google + Circles
Ahogy fent már írtam a Google 4 alapértelmezett kört hozott létre. Nekem ez kevésnek tűnt, mert egyszerűen sehova nem tudtam besuvasztani a kollégáimat, akiket kedvelek, de közel sem ugyanaz, mintha ismerősök lennének, velük munka kapcsolatom van.

Adjunk hozzá embereket a körökhöz! Rákattintasz a lap tetején a körök ikonra, és betölti a felületet, ami vízszintesen ketté van osztva. Felül a személyek, akiket megtalált a gmail címlistádból, alul meg az üres, már előre elkészített körök. Innentől kurva egyszerű dolgod van, megfogsz egy embert és ráhúzod a neked szimpatikus körre. Voilá! Kész is. Az adott illető kap egy értesítést, hogy felvetted a köreidbe és felajánlja neki a Google, hogy tegye ő is ezt veled (vagy tiltson le). Igen, de ez nem kötelező! Lehet úgy a köreid tagja, hogy te nem vagy az övé. Ilyenkor ő – ha nem tilt le – kaphat tőled üzenetet a “bejövő” elnevezésű felületen. Nem piszkítasz bele az általános hírfolyamába, de ha ránéz megkap mindent, amit küldesz neki.

Sőt te is mindent láthatsz, amit ő nyilvános címkével látott el.

Egyszerű és nagyszerű. Ha meg csak valami spamelő jelölt be, akkor egy gombnyomással eltünteted, vagy akár jelentheted is! Ez nagyon egyszerű, elmész az adatlapjára és a profilképe alatt találni fogsz valahol két linket:

  • XY letiltása.
  • A profil jelentése.

feliratokkal.

Ugyanaz a felhasználó lehet több köröd tagja is. Nekem például a feleségem benne van a család és a barátok körben is. :)
Kört létrehozni ugyanezen a felületen tudsz, ahogy törölni is.

Mit értünk el a körökkel?

A körök helyes beállítgatásával nagyon egyszerű lesz a további G+ használat. A megosztott tartalmaid, legyen az szöveg, kép, link, videó, helymeghatározás vagy bármi más csak símán hozzárendeled körökhöz és senki más nem fogja látni!

Emellett a G+ lehetőséget nyújt arra is, hogy csak bizonyos személyekkel osszál meg tartalmat. Ha például két barátoddal egy harmadiknak meglepetés mulatságot szerveztek, akkor a körök túl nyilvánosak, viszont egy egyszeri eseményhez nem biztos, hogy megéri létrehozni egy új kört. Ilyenkor a megosztás részbe ne a kört vedd fel, hanem azt a két cimborát, akit szeretnél bevonni a szervezésbe. Csak ők fogják látni, senki más.

Általános megosztási beállítások

Van három alapértelmezett megosztási beállítás, ezekről még megéri egy szót szólni.

Megosztási beállítások - Google PlusAz első gomb, a Köreid, ha ezt teszed rá, akkor minden Köreidben szereplő személy látja amit írsz.

A második a Tágabb körök, érdemes megjegyezni, amúgy az ikonokat, mert ezek mindig látszani fognak minden mellett. A Tágabb körök ugyanaz, mint a barátok barátai a Facebookon, mindenki látja, amit írsz, aki a Köreid tagja és még az ő köreik is!

Nyilvános. Mindenki látja a neten, válogatás nélkül.

Továbbosztás megtiltása

A Google lehetőséget ad arra, hogy mások ne oszthassák tovább, amit Te írtál. Ez az opció nem elérhető, ha Nyilvános beállítást használtál, de minden más esetben igen. Miután közzétetted amit írtál, a bejegyzés jobb felső sarkában találsz egy kis lefelé mutató nyilat, amire kattintva egy menü ugrik elő, beállítási lehetőségekkel. Itt törölheted, módosíthatod, satöbbi. Van egy olyan, hogy zárolás. Ha azt bekattintod senki más nem oszthatja tovább a tartalmat, csak a tied marad!

Címkék:

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

[...] megnézte, hogy mik a kurva jó ötletek a Plusban és átalakította rá a saját platformját. Körök? Most már vannak a Facebookon is. Követés? Szintén van a  Facebookon. Előnézet és [...]

2011-09-15 13:17:41

[...] egy haverod kirak valami érdekeset te tovább osztod a te haverjaidnak. Amikor a Timeline előtt a Google Plus megjelent a körökkel, így a teljesen újragondolt ismerős kezeléssel, a Facebook mindent félbehagyott és [...]

2012-08-23 11:57:33

Tisztelt András. Szeretném megkérdezni, hogy a gmailban amikor be van "kapcsolva" a követés és amikor elolvassák a levelemet. Azaz "kinyílik" a szem és zöld színűvé válik. Mit jelent az, hogy (1 kilátás), vagy pedig (4 views) van amikor a szemre ráhúzom az egér kurzorát? Köszönettel snggabi :-)

2014-10-30 20:18:11

Hi there, I desire to subscribe for this weblog to get most up-to-date updates, therefore where can i do it please help.

2022-02-17 12:23:23

I simply wanted to develop a message to express gratitude to you for all of the precious facts you are posting here. My incredibly long internet search has finally been honored with good content to share with my friends and classmates. I 'd state that that we website visitors actually are unequivocally endowed to dwell in a remarkable place with very many awesome professionals with great techniques. I feel somewhat happy to have used the weblog and look forward to tons of more brilliant moments reading here. Thanks a lot once again for all the details.

2023-02-26 06:05:08

Hi, I would like to subscribe for this website to get most up-to-date updates, so where can i do it please help.

2023-07-02 14:20:18

Villento Casino is recognized as possessing leading of the line client service which is accessible 24 hours a day 7 days a week.

2023-11-01 22:40:32