SEO - Keresőoptimalizálás

SEO: újra az alapoktól

Fórumozás és a Google keresőmotor-optimalizálási útmutatója

SEO-val, de akár csak egyszerű linképítéssel sem foglalkoztam már tavaly év eleje óta. Mikor jött a Google Pandája és Pingvinje ránéztem az általam felügyelt honlapokra, de inkább jól jártunk az eseményekkel, így megnyugodtam. Utána elindult egy új webáruház motor, amit hónapokon át kszítettünk, élesbe tettük és kiderüölt, hogy nem jó. Jött a kármentés, újabb hosszú hónapok munkájával újabb motor, amit pénteken szolgálatba állítottunk. Most vissza kell térnem a SEO feladatkörömhöz is és miután egy gyors pillantást vetettem a helyzetre, elhatároztam erről rendszeresen blogolni is fogok.

Miből élünk

Első lépésként elmondom, hogy milyen projekteket fogok a blogon nyomon követni az elkövetkező hónapokban.

Vasútmodell-Centrum webáruház és szaküzlet, ez két honlap a webáruházon az új, céges fejlesztésű webáruház motorunk megy. Valamikor Oscommerce volt, de mostanra gyakorlatilag semmi sem maradt belőle. A modell-szaküzlet honlapja egy WordPress, amit időhiány miatt egy nem végleges templattel futtatunk. Mindkét domain, ahogy a cég is mögötte nagyon friss, nincs még egy éves. A kereskedelmi mutatók közel sem kielégítőek, és viszonylag bebetonozott, komoly konkurenciánk van. A webáruházunk termékekere jól jön, célzott keresés esetén, rövid keresőszavakra is jó, de az összetett keresésen van mit javítani. A kereskedelmi és offline, azaz a bolti kiszolgálásért a wordpress blogunk felel, ami szaküzlet, szervíz ésatöbbi ilyen long tail keresésekre vacakol.

Összességében ez a honlap inkább egy konkurenciaharcra lesz kényszerítve, mert a helyezései a második és hetedik hely közt mozognak.

A másik céges project nagyobb falatnak ígérkezik. Pár éve a cégnél, ahol dolgozom profilt cseréltünk, a szerelvény, klíma, légtechnika és szaniter termékpalettánkból elkezdtünk faragni és a légtechnikaszaniter részre kezdtünk fókuszálni. Ehhez dedikált webáruházakat és egy céges WordPress honlapot használtunk. Átütő siker volt, folyamatos növekedés, egyre jobban teljesítő webáruházak. Sajnos megültünk a babérjainkon és rengeteg komoly versenytárs a nyakunkra lépett. A Pingvin után kicsit jobban álltunk, de időm nem volt foglalkozni velük, mert akkor jött képbe a teljesen friss vasutas honlap (lásd fentebb). A terv az, hogy visszahozzuk az új webáruház motorunkkal és a felújítandó céges bloggal a régi fényünket. Itt erősebb eszközök állnak rendelkezésemre, mint a többinél, jó helyezésű régi domainek, a találati listákon az első oldal alja, második oldali találatokkal. Itt a konkurencia harc előtt kármentés és erősödés is szükséges.

A nem céges melók ketten vannak, egyrészt a szüleim appartman honlapja, amit újra kell gondolni az alapoktól és ez a site, a blogom, amit át szeretnék állítani egy blog-portfólió honlappá.

Mint a jó pap

Hétfőn reggel leültem és a szükséges rutinkörök után nekiláttam, hogy átnézem mi a helyzet velünk a találati listákban. A fent vázolt helyzetet találtam, és nekiláttam átnézni a honlapjainkat, hogy mi hibánk lehet. A régi tudásom szerint nem láttam olyan szarvas hibákat, amik vészesek lennének, de gondoltam utánanézek mi a legújabb kiálltás SEO fronton. Az entity fórumokon kezdtem, ahol a tavalyi pingvin algoritmustólk kezdve becsülettel végigolvastam a topicokat.

Összeszedtem egy csomó e-bookot is, azokon is átrágtam magamat, majd úgy éreztem a káosz nagyobb a fejemben, mint valaha volt. Gondoltam kezdjük az alapoktól, ha kereső, akkor még mindig a Google az etalon, megkerestem nekik van-e valami segítségük. Meglepetésemre egy nagyon kis kompakt bevezető pdf-re leltem, 11 oldal és minden benne van az alapoktól. Úgy döntöttem első lépésnek ezt vesézem ki és ennek az írásnak a szemüvegén keresztül fogom megnézni a honlapokat.

Tegnap este kijegyzeteletem a kinyomtatott verziót, és ma átnézem, hogy min kéne változtatnom. Az eredményről a következő blogban olvashattok.

Címkék: ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.