Quimby zenekar

Quimby: Akarva az újat

Óbudai napok 2009

Tegnap este – szinte már tradíció szerűen – kisétáltunk az Óbudai Napokra, ahol este Quimby koncert volt. A Quimby – mióta a Kispálék haldokolnak – jó eséllyel pályázott a legjobb magyar zenekar névre, és ezt a Kilégzés albummal szerintem be is zsebelték, valahogy a nagy örömben leült. És ez a tegnap esti koncerten teljesen érezhető volt. Ott voltak, csak minek?

Quimby

Az új számok nagyon gyengére sikerültek, a műsorból kivettek 3-4 számot a régiből, amik helyett most ez a pár új lett becsempészve. Gyakorlatilag ugyanazt játsszák 4 éve. És az ilyen unalmas.

Már tavaly is az volt, hogy az ember elment, örült és miközben elragadta a koncert ereje, mert koncertben jók, addig nem gondolkodott igazán ezeken. Aztán a koncert végén mikor hazafelé tartott rájött, hogy ez tök ugyanaz volt, mint már évek óta. Én akkortájt kezdtem el attól félni, és ezt hiába magyaráztam a környezetemnek, hogy újat kéne kipréselni magukból, dehát a legjobb után, ugye már csak lejtmenet jöhet, és a Kilégzést felülmúlni úgyse tudják.

Bejött. Már az elmúlt két koncert is feles volt csak. Az első órában az ember elbólogat a zenére, kicsit mozgatja a lábát és olyan mintha ők ott a színpadon sokkal jobban mulatnának mint te lenn. Mert ordítanak, belefeszülnek a zenébe, de kifelé csak olyan szűrten jön le. Jó igen, Quimby, tényleg fasza, tényleg faszán játsszák  de lehetne valami újat is mutatni? És azon töprengesz, hogy ők hogy nem unják még? De az elmúlt két koncerten mindig megtörtént a csoda, valahol az utolsó harmadban visszaállt a régi rend, rátalálnak a közönségre és a koncert végén már boldogan ugrálsz meg üvöltöd a tömeggel, hogy “én már nem muzsikálok, csak egy jelet adok a gépnek”…

Az a jókora baráti társaság akikkel tegnap voltunk koncerten erős Quimby fanatikus lányokból állt, így gondoltam jobb ha meghúzom magam és nem kritizálok, de ők kezdtek neki, és megnyugodtam, hogy nem csak arról van szó, hogy szokás szerint csak morgok. Az új számok senkinek nem jöttek be, a legtöbb ami elismerést kaptak, hogy jó hallgatni. De volt aki azt mondta, hogy akár Zorán vagy Republic is lehetne. Én ezt nem osztom. Szerintem az a bajuk, hogy Quimby számok.

Ez most hülyén hangzik, mi? De van ám benne logika. Rakjál fel egy bármelyik korábbi Quimby lemezt, mindegyik más, egyéni ízzel, igaz egy erőteljes bélyeggel, amit a hangzásvilág ad nekik. No, hát a mostani számok olyanok, hogy a hangzásvilág ott van, de az egyéni íz hiányzik. Mindegyik szám olyan “lemaradt az előző albumokról” hangulatú. Semmi új. Szerintem érezték, hogy kéne újat csinálni, de valódi ötletük nem volt rá, viszont profik és megcsináltak pár számot, mert az könnyű, csak az akarás hiányzott, az isteni szikra ami eddig mindig megvolt.

De ez még túlélhető, ha időben rájönnek. Csak akarni kell, ugye…

Címkék: , , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

Így igaz , sajnos !

2009-05-04 18:22:45

gravatar teszt :)

2009-05-07 09:45:09

[...] volt a főattrakció, és a múltkori véleményemet tartom, a zenekarnak át kéne gondolnia, hogy van-e ennek így értelme, mert törökádámi szintre [...]

2009-06-24 07:12:56

[...] nem is igaz. Lehet, hogy a Quimbynek tényleg hiányzik a drog, mert amióta az nincs a zenekar egy önmagát ismétlő lapos, már elnézést, de fos. Ők még nagyobbat buktak, mint Bérczesi, mert innen nincs mód [...]

2013-06-13 11:45:37

[…] De ez még túlélhető, ha időben rájönnek. Csak akarni kell, ugye… – KiLáTó blog: Quimby: Akarva az újat (2009 május) […]

2015-03-27 15:05:30