Bajnai Gordon 2010 május 14.

Somebody to love

Bajnai Gordon miniszterelnöki beszéde

Bajnai Gordon miniszterelnöki beszéde.

20090417-bajnai.jpg

Ehhez a posthoz ajánlanám a Jefferson Airplane: Somebody to Love című opuszát, mivel gyanítom, hogy keveseknek lesz meg, ezért linkelek ide egy YouTube verziót.

Illetve érdemes elolvasni Bajnai expozéját is, mert hát arra fogok reflektálni.

Na akkor lássuk!

Akinek kicsi sütnivalója van,no meg elolvasta/meghallgatta Bajnai beszédét az láthatja, hogy három egységre osztotta fel a dolgot. Az első részben a függetlenségét hangozatatta. Megpróbálta bepozicionálni magát a négy párt közé, igyekezve egyenlő távolságot mutatni, de ez nem ment. A nagy gesztust az MDF kapta, gyakorlatilag az egyetlen értelmesen gondolkodó pártnak deklarálta őket, a szadesz és a maszop erényeit abban merítette ki, hogy megadták a szakértői kormánynak a lehetőséget. A fidesz, nos őróluk konkrétan nem beszélt, de az utalások egyértelműek voltak. Az új miniszterelnök bármennyire pártatlannak szeretné látni magát nem tud mit kezdeni a Fidesszel.

Aztán ami még kiderült, és aztán a beszéd folyamán ez az érzés egyre erősödik az emberben, hogy itten nem egy politikus beszél. Megszokhattuk a magyar politikusok stílusát, nincs igazi lényeg, sok maszatolás és állandó oldalvágások, nem túl elegánsan, az ellenfél felé. Mindig olyan érzése van az embernek, mintha iszapbirkózást figyelne ahol állandó lábkaszálásokkal akarnak eredményt kicsikarni. Nos ez hiányzott úgy ámblokk az ‘expozé’-ból. Ez a faszi, a Miniszterelnök, a Gordi, olyat tett amire elenyésző számú próbálkozás volt az elmúlt 20 évben, észérvekkel beszélt, és nem a hülyékhez intézte a szavait, hanem az értelmesebb, racionális emberekhez. Csoda, hogy ezt a magyar országházban tette, nem lehetett túl nagy közönsége.

A második rész már pedzegette a lényeget, hogy ezentúl nem fogunk nagyívű álmokról szóló beszédeket hallgatni, lévén, hogy ez nem politikai program, hanem kényszerpályán mozgó, válságkezelés. Elmondta, hogy több út van, ebből egy olyan ami nem lefelé vezet, és ő csak erre szerződött, ha megint baszakodás lesz, akkor ő veszi a kalapját.

Ezt jó volt hallani. Ez ugyanis a maszopnak szólt. Hogy mostmár nem lehet eljátszani a kivonulunk, meg habzószájjal beszarunk taktikáikat. A szemét kis játszmáikat ezzel a faszival szemben ne kezdjék el. Persze el fogják, mert hát mitől változnának meg, hogy egykori fizika tanáromat idézzem. Azt remélem, hogy talán lesz rajtuk elég kontroll. Mert ez a jelenlegi helyzet csak az mszp-től mehet tönkre. A fideszre nem számít senki, ők le vannak írva, mint konstruktív és megokolt szervezet. Az mdf és a szadesz kis halak ehhez az egészhez, a lényeg, a felelősség most a maszopé. Vehetjük úgy, hogy törleszthetnek kicsit. Na nem annyit, hogy egy év múlva választást nyerjenek, azt már nem, annál nagyobb bűnt követtek el, de hogy esélyük legyen egyszer majd, a távoli jövőben újra miniszterelnököt és kormányt adni az országnak. Ez a mostani helyzet lényege nekik. Kérdés, hogy felismerik-e? Csak hunyjad be a szemed egy pillanatra Kedves Olvasóm pörgessed át a fejeiket a belső vásznon. Körüllengi-e őket elég intelligencia, hogy rájöjjenek mivel játszanak most?

Saját érdekünkben fontos lenne, hogy igen.

A farkában van a méreg, mondja a régi mondás, ez most nem így volt, már az én elképzeléseim szerint. Amit a végén hallhattunk az mind nagyon jó volt, ha vállalkozó vagy Magyarországon, aki komolyan gondolja, hogy tisztességesen szeretne játszani. Ha közalkalmazott, köztisztviselő, feketéző vagy szociális juttatásból élő vagy, akkor persze nem örültél a felsoroltaknak.

Megszorítás, fogják acsarkodni, pedig én inkább a reformkori közteherviselést/vállalást vizionálom. Ó félre ne érts, valóban szar lesz annak aki kevesebbet keres, de legalább még jövőre is fog ennyit keresni. És ez a valódi szociális érzékenység!

Ha ez a kormány kitölti a hivatali évét, azt a deklarált egyet, akkor ők be fognak kerülni a magyar történelemkönyvekbe, a rendszerváltó kormány után elsőként említve. Ami közte volt arról két bekezdésben fognak a kis szittyák tanulni, és az is csak sajnálkozó és szomorú lesz.

Bármennyivel is kell most az egyéneknek beszállnia a közösbe az csak egy kicsi törlesztés azért amit elötte 20 évig kiloptunk belőle, és kötelességünk a gyerekeink felé.

Ez egy ilyen játék.

[...] szerintem veszettül kétséges, hogy sikerül-e majd pozícióba kerülnie. Anno azt írtam, hogy nem a politikus beszélt az országházban a képviselőkhöz, hanem egy értelmes ember. Nem [...]

2012-10-10 21:25:59