Spoilerveszély!

A búra alatt

Könyv és filmsorozat

A búra alatt egy olyan könyv volt, amiben nagyot csalódtam. A búra alatt egy olyan sorozat lett, ami nagy reményekre jogosít, de még nem biztos, hogy megáll majd a lábán.

Két kötet befejezés nélkül

Abban a kellemetlen szituációban vagyok, hogy elég rég olvastam már a könyvet ahhoz, hogy csak a lényeges dolgokra emlékezzek, de túl régen ahhoz, hogy érdemben kritikát írjak róla. Hál’isten itt most elsősorban nem is a könyvről lesz szó, hanem az abból (át)írt sorozatról, de a könyv megkerülhetetlen.

Stephen King az elmúlt időszakban kissé lehangoló teljesítményt nyújtott. Amiért mindenki szerette, hogy rémisztő/nyomasztó történetei egyértelmű megoldásokat hoztak, mostanság meghaladják a korosodó író képességeit (ha csak nem ez az új ars poetica, de akkor meg későn váltott). Amiért én szerettem (az előbbin felül), hogy remek kis rajzok voltak a vidéki Amerikáról a könyveiben. Az utóbbi megmaradt, de az előbbi csúnyán beégett “A búra alatt”-ban. A befejezés hiányával már operált egyszer, a Kolorádói kölyökben (amiből a Haven című nagyszerű sorozat készült), de “A Búra alatt”-ban mintha nem merte volna ezt még egyszer eljátszani, így egy elég nyögvenyelős, semmitmondó és Kinghez egyszerűen méltatlan megoldás zárta a történetet. Lehetne még ragozni, de az én személyes véleményem, hogy nem tudta mi lesz a vége, sőt szerintem még ma sem tudja.

Egy évad befejezés nélkül

Amikor hallottam, hogy a könyvből sorozat készül, nyári eresztés, azt gondoltam ez lehet jó is, 10-12 epizódban gyönyörűen fel lehet skiccelni a sztorit, remek egynyári élmény lesz. Nos, annyira hozzányúltak a történethez és a szereplőkhöz, hogy sikerül minimum két évadot kihozni belőle. Hogy mi maradt meg? Csak a búra és a városka. A forgatókönyvírók bátran belenyúltak a szereplők számába és jellemébe is. nyugodtan kihúztak egy csomó, a könyvben, fontos szereplőt és hopplá, mennyivel jobb lett az egész! Két epizód után ugyanazt éreztem, mint a Trónok harca első évada alatt: a tévében jobb, mint könyvben.

Big Jim és Barbie a Búra alatt sorozatban

Big Jim (Dean Norris) és Barbie (Mike Vogel) a Búra alatt sorozatban

Kicsit árnyaltabb lett egy csomó karakter. A főszereplő “Barbie” a könyvben egy “jó katona” volt, teljesen sablonos iraki háttérsztorival. Itt egy sokkal kétesebb jellemű ember lett belőle, mintha a másik jelentős karakterből, Big Jimből kivett romlottságot belé csepegtették volna. Mindkét szereplőnek jót tett a sötét-világos pólus játéka.

Barbiet én egyáltalán nem ilyennek képzeltem el a könyv alapján. Egyszerűbb és kevésbé buta arcú szereplő volt, persze az is igaz, hogy nehéz lenne összehasonlítani a könyv főszereplőjével, hisz annyit változtattak rajta.

Julia Shumway az egyik olyan szereplő, aki nem igazán fogott meg a könyvben. Tudom, hogy ő volt a kulcsfigura, ő zsírozta le a földönkívüli gyerekekkel, hogy ne nyírjanak ki mindenkit, de szerepe és karaktere is gyökeresen ki van cserélve, úgy tűnik inkább a gyerekek lesznek a kulcsszereplők. Néha olyan érzésem volt, hogy Julia feladata a sorozatban kimerül a jó csaj eljátszásában, hogy Barbieval hozzák a felnőtt romantikus szálat a gyerek szerelem mellé. Erre végül is jó.

Julia Shumway (Rachelle Lefevre)

Julia Shumway (Rachelle Lefevre)

Stephen Kingnél nem szokatlan, hogy a főszereplők/kulcsfigurák nem a megszokott aktív korosztályból kerülnek ki, hanem kifejezetten öregek vagy gyerekek még. A búra alatt könyvverziójában is fontos szerepük van a gyerekeknek, de a megoldást végül nem teljesen ők jelentik, míg a sorozatban sokkal fontosabbak lettek. A sorozat írók több karaktert összevontak a könyvből, de a legérdekesebb, hogy Junior (Big Jim fia) áldozatai itt élnek – ezzel a komplett nekrofil szál kimarad – sőt az egyik csaj kifejezetten kulcsszereplővé vált (Angie McAllister, akit Britt Robertson alakít). Angie és Junior kapcsolata is egy teljesen átírt történet. Ugyan Junior elkapja Angiet, de a sorozat szerint ők korábban szeretők voltak már, és az egész bunkerben foglyul ejtős szál sokkal finomabb, mint a könyv verzió, ahol holtan egy kamrában rejti. Pont Angie az, aki elkezd éket verni Big Jim és Junior közé, és Junior őrülete is sokkal “ártatlanabb”, mint a könyvben.

Angie és Junior a bunkerben

Angie és Junior a bunkerben

A könyvben egy érdekes csapat az idős tanár és fiatal tanítványa (ha jól emlékszem), akik a város széli faházakba járnak kufircolni és így ragadnak a búrán belül. Az ő karaktereikből, illetve a drogos csaj szerepéből teljesen új szereplők lettek, egy átutazó leszbikus pár és a lányuk. Ez a lány lett a négy gyerekszereplő egyike. Az ő partnere a könyv okostojás fiúja, Joe McAlister, Angie tesója. Joe szerepe csúnyán vissza lett nyirbálva, a legtöbb dolgot ő fejti meg a könyvben, itt csak egy a négy fiatal közül, akik kapcsolatban állnak a búrával.

Junior és "barátai"

Junior és “barátai”

A történet a vége felé kezdett felpörögni és az utolsó epizódig olyan érzésem volt, hogy nyitva hagyták a lehetőséget egy lezárásnak, ha nem lenne új évad berendelve. Végül lett és nem tudom megéri-e húzni ezt a sztorit tovább. A sorozat jó műfaj, de csak azért új évadokat kreálni, hogy legyenek sokszor hibás döntés. A BBC például nagyon kompakt kis sorozatokat bír gyártani szigorúan egy évadban. Mindenesetre a következő évadra a könyvből már egyáltalán nem lehet következtetni s ez lehet jó előjel is.

Jövő nyáron kiderül.

Címkék: , , , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.