Terra Nova

Spoilerveszély!

Terra Nova

A B-kategória nem elég

A Terra Novat sok kritika B-kategóriás mozifilmhez hasonlította, ami a feltörőben levő sorozatiparban túl erős stigma: nem véletlen, hogy nem készült epizód az első évad után. Szerintem sem rossz az összehasonlítás, a sztori még összekapta magát, de a karakterek és a színészek elsírtak. Jobb, hogy elengedték.

Hasonlóan a Falling Skies-hoz, a Terra Nova producerei közt is ott találjuk Steven Spielberget. Úgy tűnik 2011-ben mindenképpen be akart törni valami sci-fi sorozattal. A végeredmény már ismert: a Falling Skies megkapta a negyedik évados berendelést is, míg a Terra Nova nem jutott el a második évadig.

‘Zújvilág

Megint sci-fi, de legalább a természetfeletti most kimarad, már ha az időutazás lehetőségét készpénznek vesszük, és ha jól értettem Hawking sorait akkor erre érdemes fogadni. A sorozatot Zsófival ketten kezdtük el nézni már hónapokkal ezelőtt. Neki láthatóan nem nagyon tetszett, az első dupla epizódba kétszer fogtunk bele és mindkétszer elaludt. Így hagytam, nem erőltettem a dolgot. Az elmúlt hetekben viszont úgy alakult, hogy esti magánmelóim közben ledaráltam az egészet. Sajnos magyar szinkronos verzióm van, de azt hiszem ennél a mozinál ez már csak az utolsó szög volt a koporsóban.

Nem vagyok meglepve, hogy elkaszálták. Pedig lehetett volna jó is, a jövőbeni emberiség az ő nagy felelőtlenségében tönkre vágta a bolygót, kollektív haldoklásra ítélve magát a megmérgezett levegőben. Szerencsés módon találnak egy féregjáratot, amit a fordítók időtörésnek hívnak (szörnyű!), ami a kréta korba visz vissza. Elkezdenek embereket küldeni át, így mentve meg a múltban az emberiséget.

Terra Nova

Terra Nova

Dinók és gyerekek

Szóval lehetne ez jó is, csak azok a gagyi dinók ne lennének. Meg a gagyi színészek. Meg a szörnyű limonádé családi szál. Úgy tűnik Spielberg nem tudott váltani, a nyálas csöpögést kedveli. Az ami a Falling Skies nagy hibája, ennek a sorozatnak a készültekor a kegyelemdöfést is bevitte: el kell dönteni, hogy most kemény sci-fi vagy családi dráma akar-e lenni. Ez a sorozat meg nem tette meg ezt az önmagával szembenézést.

A karakterek harmatgyengék. A család, a főszereplők valami egészen elnagyolt klisé karakterek, a színészek nem is próbálnak kitörni ebből. A tökös-igazságos parancsnok, a lojális jobbkeze, a piszkos ügyletei mögött jószívű és betyárbecsülettel teli kocsmáros, soroljam még? Minek.

A történet érezhetően több évadra terveze indult, majd az évad háromnegyedénél gyorsabb fokozatba kapcsolt és a végére épp elérte azt a szintet, hogy még akár érdekelne is a folytatás, de amikor rájössz, hogy nincs nem zavar mégse. Nem baj: nem oszt, nem szoroz.

Címkék: , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.