Geréb Ágnes, fotó: Facebook

Szabad-e…

Geréb Ágnes v2.0

Az, hogy nekem mi a véleményem Geréb Ágnesről és működéséről már évek óta nem titok, többször is foglalkoztam vele ezen a blogon [1, 2], mégis most az ítélet során átgondoltam az ügyet újra és nem érzem, hogy bármit másként látnék, de vajon szabad-e valakit két évre lecsukni egy ilyen eset miatt?

Igen, szabad.

Mert ez nem egy ilyen eset volt, hanem ismételten, tudatosan újra és újra ugyanaz, sajnálom, de nincs rá jobb szó: elkövetve.

Az orvosok biztos összezárnak, ez nem újdonság, de nézzük már meg, hogy mire vezethető ez vissza. Az emberiség évezredeken át otthon szült, legyen az épp bármi is, barlang, földbe vájt jobbágy kunyhó, egy bíbor szoba, mindegy. A szülés ezeken a helyeken nem volt biztonságos. Sosem. Ezen egyszerűen nincs értelme vitatkozni, hisz mióta a szülés be lett parancsolva a kórterembe, azóta hirtelen lettünk vagy hatmilliárdan, pluszban. Azóta az a deviáns eset amikor meghal az anya a szülésben, vagy a csecsemő, vagy mindkettő. Régen ez nem volt így, ez velejárója volt.

A közvetlen családomból két nő halt volna meg a kórház nélkül és az ő két gyerekük. És mennyi ismerős az, aki végül császárral szült, akiknél ez szintén így lehetett volna. Ebből is látszik, hogy a világ nem változott meg: a nők és gyerekek ugyanolyan veszélyben vannak, ha nem a szakemberek kezei közt élik át a szülést és születést.

Ebből a nézőpontból áttekintve a témát azért nem baj, ha az orvosoknak, akik ebben a témában a kompetens szakemberek, adunk a véleményükre.

Geréb Ágnes, a modern Antigoné, elcseszte, mert izomból ment neki a rendszernek. Messianisztikus hozzáállással azt várta el, hogy mindenki lássa az ő szemüvegén a világot. De egy csomóan nem így tekintünk erre a témára és Geréb Ágnes az ellenvéleményt ignorálta. Újra és újra segédkezett otthonszülésnél, mikor megmondták neki, hogy nem teheti. Felnőtt ember, tudta, hogy mi lehet a tettei következménye. Igen, felbaszta a bíráit, de józan paraszti ésszel végiggondolva, ha Te csinálnál valamit, amiről kiderül, hogy egyenlőre úgy tűnik, hogy nem szabad, és ezért beperelnek, akkor tovább csinálod, vagy abbafejezed, hogy nyugid legyen és megpróbálod a törvényeket megváltoztatni, ha annyira fontos az ügy neked?

Egy szóval baszogatod tovább a húsevő hangyabolyt egy fogpiszkálóval, vagy nem?

Geréb baszogatta tovább azt a hangyabolyt. Közben tragikus eseményeket idézett elő. Ő akarta: ülje le.

Címkék: , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.