Zöld Pardon

Szeretjük a Zöld Pardont?

Tegnap este kimentünk a ZP megmentéséért demonstrálók közé. Volt ott a ZP szerint vagy 35000 ember, a mai újságcikkek szerint “párezer”, a nagyvonalúbbak tízezernél többről beszélnek. Én nem tudom, ennyiig nem igen tudok elszámolni, főleg, hogy az emberek nem maradtak nyugton, hanem állandóan mozogtak, de szerintem egyszerűen kurva sokan voltunk.

A Zöld Pardon meg én

Először Zsófitól hallottam a ZP-ről, mondta, hogy volt valami Nincs Pardon nevű hely és azok kiköltöznek nyárra a hídfőhöz. Aztán, ahogy egyre többet kezdtem Pestre járni oda is elvetődtem.

Közel sem olyan volt, mint most. Egy kis, poros hely volt, nyugágyakkal meg egy színpaddal. Aztán az évek során elkezdett terjeszkedni, ebből voltak is vitái. :)

Amikor Pestre költöztem azt a ZP-ben ünnepeltük meg. A Gellért hegy oldalában volt az albérlet, Bandival sokat jártunk ki oda. Mindig megbeszéltük, hogy szar a sör, de olcsón jó zenét lehet hallgatni. Egy idő után megbeszéltük azt is, hogy fene sok fiatal van és mi egész öregek vagyunk oda. De azért jártunk.

Zsófi kevésbé szerette, de ettől függetlenül nem telt el év, hogy ne lettünk volna több koncerten is. Én amióta Pesten lakom két helyet néztem ki, hogy milyen fasza lenne ott egy lakás, az egyik a Parlamenttel szemben a budai oldal valamelyik panorámás lakása, vagy a XI. kerület Feneketlen tó, Móricz környéke. Na hát pont itt vettünk, és bizony az utóbbinál nekem a szemem előtt lebegett, hogy milyen fasza lesz, az ember csak kisétál a ZP-be, mint régen.

Erre be akarják zárni.

 Tüntetés

Éppen a fentiek miatt, meg mert úgy gondolom, hogyha valami nem tetszik akkor megéri hőbörögni elmentem a tegnap esti megmozdulásra. Eljött Zsófi is, meg Anyu is épp itt volt.

Jó sokan lettünk, rengeteg zenekar volt, annyi, hogy én végig se tudtam hallgatni, 3 és fél óra után elballagtam. Petíció aláírva, növeltem a tömeget is.

Igazából sok volt az öt órás program. Három óra is bőven jó lett volna, ennyit végigállni elég heroikus feladat szerintem. Volt barátom, aki azért nem jött, mert ő Bikinit nem hallgat. Hát önszántamból én se, de itt most az volt a lényeg, hogy megmutassuk: nem értünk egyet a ZP bezárásával. Én Kartellt se hallgatok, meg Subscribot se, és a tegnapi csak megerősített abban, hogy ez így is marad, de Vad Fruttikat például igen, és ehhez kell egy hely is. És tegnap azért volt ott mindenki, mert a helyet akarják elvenni.

Aztán ha ez sikerül akkor könnyű lesz nem hallgatni Bikinit. Ma még van rá lehetőséged, hogy ne hallgassad. Jövőre ez már lehet, hogy nem opció lesz, hanem az egyedüli lehetőség. Sarkítottam, de a lényeg benne van.

Szeretjük a demokráciát?

A tegnap nem csak a ZP-ről szólt. Ezt el is mondták. Ez szólt a Tűzraktérről is, meg az összes olyan helyről, amiről politikusok zsigerből döntöttek: nekik nem tetszik, másnak se tetsszen!

És sajnos volt egy nagyon rossz élményem is tegnap este.

Valamelyik civil szervezet vezetője, akik kiálltak a ZP mellett, szólt pár szót a színpadon. A végén megkérdezte a tömeget, hogy szeretik-e a Zöld Pardont?

– Igeeen! – ordították.
– És szeretitek a demokráciát?

És itt egy olyan össznépi sustorgás jött: igen, meg én aztán nem. Az egészből lejött, hogy nem tudják. Szeressük mi ezt? Ez most jó dolog?

Elkeserítő. Az, hogy tegnap ott lehettek, az hogy kiállhattak a ZP mellett, egy dolognak volt köszönhető, hogy demokráciában élünk. Ha elveszik majd tőlük, aminek egy lépcsőfoka a ZP jellegű helyek helyhatóságilag történő bezárása, akkor majd rájönnek, hogy igen, szerettük a demokráciát.

Csak a demokrácia önmagától gyenge, csak mi tehetjük erőssé. Te meg én; meg a többi te meg én.

Címkék: , , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

[…] Én az új helyen még nem voltam, utolsó élményem a ZP-vel kapcsolatban az a tüntetés, amit a megmaradásáért indítottak, és ahol annyira elszomorított a tömeg. Hát az közel két éve volt és mint tudjuk új helyen folytatják. Az első élményem az volt, […]

2013-08-17 08:35:06