Asszony a fáraók trónján

A könyv csak hangoskönyvként jutott el hozzám (de át fogok túrni pár antikváriumot, hogy meglegyen fűzve is), méghozzá a Vakok és gyengénlátók szövetségének felolvasós könyvei közül. Ezekről tudni kell, hogy eszméletlen minőségűek, gondolom ezzel újabb nehézségeket okozva szegény vakoknak. Valószínűleg nem volt sok pénz ezekre a felolvasásokra, úgyhogy kiadták lelkes amatőröknek.

Ahhoz képest nem rosszak. Az idegen szavak és nevek helyes kiejtése a sok pénzért vehető hangoskönyv CD-ken se szokott 100%-ban jó lenni, pedig ott elvileg művelt művészek és híres emberek adják hangjukat és nevüket a könyvek hangos változatához. Furcsa dolog, hogy nincs egy ellenőrzés mielőtt a boltokba menne az árú, vagy a CD prés alá inkább. De jobb azt gondolni, hogy az ellenőrzés hiányzik és nem a tudás a megfelelő poszton levő emberekből.

Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján

Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján

Mindegy, ezt a hangoskönyvet egy csaj olvassa fel, nekem nem kevés derültséget okozott azzal, hogy kommentálta a bakizásait, de visszatörölni már nem akart. Így maradt benne olyan, hogy:

Jaj, véletlen két sort átugrottam! Az maradt ki, hogy…

Volt egy másik eset ami nehezítette a mű élvezetét. A feltöltője elbaszta a cuccot, és a könyv fele hiányzott, de gyors egyeztetéssel javított.

Ám hiába próbálkozott a Sors (az a tetves), hogy meggátoljon a könyv élvezetében, nem jött be neki. Meglepően jó történelmi regény! Nem akarok spoilerezni, de aki szereti az egyiptomi sztorikat, az mindenképp olvassa el! Mika Waltari Szinuhe-ra hajaz a sztori, csak másik fáraók alatt játszódik. Ugyanúgy bemutatja Krétát, és Egyiptom több szomszédját. Ugyanúgy tablót ad a teljes egyiptomi társadalomról, csak itt nem egy ember jár végig mindent, hanem több szálon fut a cselekmény.

A karakterek nagyon ügyesen vannak felépítve, szinte az összes élő ember volt, megvan a sírja, a szerző saját szemével látta a helyeket, a széljegyzetek legalább annyit érnek, mint a regény maga. Szóval élő emberek voltak, akikre rakott némi húst, kiszínezte az érzelmeket (bár lehet tényleg ilyenek voltak, de ez már a múlt titka marad).

Újabb példáját láthatjuk annak, hogy a történelemnél nincs jobb mesemondó. A könyv egyszerűen tökéletes!

Címkék: ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.