The Killing Season 3

Spoilerveszély!

The Killing (Gyilkosság) 3. évad

Itt volt csak minek.

A Killing harmadik évadát már új stúdió (Fox) készítette, miután az AMC a második évad után már nem látott benne jövőt. Most ugyanitt vagyunk a harmadik évad végén, a Fox is levette róluk a kezét és szerintem mindenki jobban járna, ha más már nem is karolná fel többet.

Az északiak nagyon tudnak krimit írni, a Híd például lenyűgözően jó volt és közvetlen miután azt megnéztük rátaláltunk a Killingre is. Igaz, nem az eredeti verzióra, hanem az amerikai újraforgatott változatra. Miután végignéztük megpróbálkoztunk az eredetivel, de úgy az már unalmas volt, a sztori lényegében azonos, és egy kriminél a sztori ismerete megöli a mozit. A Killing első két évada egy jól elnyújtott, de összességében végig izgalmas, feszült sorozat volt. A harmadik kis zökkenők után érkezett és én nagyot csalódtam benne.

Írtam a True Blood blogban, hogy nyár elején nagyon rendesen elkezdtük töltögetni a friss részeket több sorozatból is, de aztán a nyaralások, és a Killing esetében a fordítói problémák végül arra késztettek, hogy otthagyjuk egy időre őket. No meg nem kis mértékben az is belejátszott ebbe, hogy laposak voltak a várva várt részek.

Mellékszál: a feliratkészítők

Nagyon tanulságos eset volt a Killing felirat-mizériája. A háttér megértéséhez annyit kell tudni, hogy az amerikai kábeltévék leadják a sorozatot, amit ügyes emberek gyorsan fel is vesznek, hisz digitálisan sugározzák az egészet. Alig ment még le az adás már töltik is fel a torrent oldalakra. A feliratozás már mindenhol egyénileg megy, vannak felirat adatbázisok, mint az opensubtitles.org például, a lelkes fordítók feltöltik a fordításaikat Te meg letöltheted a korrekt filenévhez a korrekt feliratot. Az egész teljesen önkéntesen megy, már ami a felirat fordítókat illeti.

A fordításokra egyébként a legtöbben méltán lehetnek büszkék, sokszor sokkal élvezetesebbek, mint a hivatalos, később elkészült szinkronok. Van még egy olyan trend is, amit a praktikusság szül, hogy egy sorozatot általában egy ember vagy csapat fordít, így egységes marad a színvonal és a terminológia. Nos, a Killing esetében nem volt ilyen önként jelentkező csapat, így valaki a nyakába vette, hogy átmenetileg tolja az ipart. Akkortájt árvíz volt, meg nyár meg mittomén és nagyon lassan csordogált a fordítás, több héttel lemaradva és ezen a fanboyok kiakadtak, elküldték nem egyszer, melegebb éghajlatra szegény fordítót. Számon kértek rajta, amikor ő jófejségből dolgozott. Szánalmas volt.

Régi új történet

A harmadik évad a második zárása után egy nagyobb darab idő elteltével folytatódik és az elején az alap gyilkosságok megtörténtén kívül bemutatják a két főszereplő új életét és elvégzik a kötelező újraegyesítést is. Nekem már ez nagyon lapos volt, de gondoltam nem baj, letudjuk, aztán menjen a szekér tovább. De az első részek lassúsága, vontatottsága nem akart szűnni. Az első két évadban is sokat hibázó, de attól még jó nyomozók egyszerűen agyhalottak voltak, gyakorlatilag minden megtörtént velünk, semmit nem irányítottak, az esetlegesség volt a történet mozgatórugója.

A főszerepet sokkal inkább az áldozatjelölt gyerekek vitték, és az egész évadban érdemi alakítást szerintem ketten nyújtottak, Bullet (Bex Taylor-Klaus) és Twitch (Max Fowler). Az alap probléma, ami miatt Sarah Linden hajlandó újra beállni a rendőrséghez, hogy újra előkerül az az ügy, ami miatt kikészült, amire állandó utalások voltak az első két évadban. A harmadik évad története megteremti, illetve megteremtené a keretet az első kettőhöz.

De nem megy. Ez lehetett volna egy jó krimi, ha nem erőltetik bele azt a két nyomozó figurát, akik úgy tűnik már elfáradtak, kihozták már belőlük a maximumot. Linden elkésik, nem tudja megmenteni az ártatlanul elítéltet, Bulletet Holder duzzogása teszi az egyik utolsó áldozattá.

Nem csodálom, hogy nem rendeltek belőle negyedik évadot, pedig a sorozat nagy túlélő, és az utolsó képsorokból kiderül, hogy reménykednek is a folytatásban. Én erre nem vennék mérget, de a következő évad, ha lesz, remélem azzal kezdődik, hogy Linden egy cellában ülve vár a halálos ítéletére. Ebből még lehetne valami érdekeset kibogozni.

Címkék: , , , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.