Az egészségügy rendben van

Kalandjaim a Gyógyír XI. egészségügyi intézményében

Nátha és torokfájás miatt mentem a háziorvoshoz és olyan remekül elláttak, még tüdő röntgenen is voltam, hogy panaszom nem lehet. Igaz feleslegesnek éreztem néhány kört, de ők tudják, ők az orvosok.

Néha szürreális dolgok fordulnak elő az emberrel. Ma bementem a háziorvoshoz, hogy írjon ki táppénzre, mert még múlt pénteken elkaptam Cilitől a náthát. A hétvégét végigtaknyoltam, de a hőemelkedés multával hétfőn újra munkába álltam, olyan melóm volt, aminek keddre meg kellett lenni és más nem tudta megcsinálni. Kedd délre leadtam és megbeszéltem a főnökséggel, hogy mindenkinek jobb ha nem fertőzöm tovább az irodaházat.

Az első dolog, hogy én felhívtam még kedden a háziorvost, aki ugye délelőttös, tehát nem veszi fel délután, hogy táppénz és vizsgálat miatt mennék. Mondta a központi betegirányító, hogy nem kell időpont, érkezési sorrend azt annyi. Délután fél 4 körülre mentünk Zsófi nőgyógyászához megnézni a 15 hetes ultrahangot, szóval a rendelés elejére nem értem oda, de ahogy felértem a váróba nem is voltak sokan. Nagyon jó hívórendszer van, a fali tartóban kis vonalkódos kártyák vannak, amiket lecsippentesz és bekerül a hívószámod a gépbe. Külön vonalkód van az orvosnak és a nővérnek. A kártyatartó fölé nagy betűkkel nyomtatott A4-es lapon az áll, hogy hót mindegy van-e időpont egyeztetve ilyen kártyát használnod kell.

Az előre egyeztetett időpontban érkezők persze nem használták, így bár érkeztemkor négyen voltak előttem ketten is bementek az én számommal. Mikor a kiosztott számok elfogytak a hozzám hasonló cipőben járó férfival rezignáltan aktiváltunk új hívószámot. A rendszer jó, a felhasználók basszák el. Egyébként az szerintem a pofátlanság teteje, hogy az öt órára érkező beteg belibben fél hat után és jelzi, hogy őneki ötre volt időpontja és bemegy. Az asszisztensnek szerintem ilyenkor vissza kéne küldenie a sorba.

Mindegy, valamivel több, mint másfél óra alatt bejutottam. A háziorvosnál van egy rezidens éppen, aki miatt tetőtől talpig átvizsgáltak, majd mint kísérleti alany funkcionáltam. Megtanulta rajtam, hogy kell tüdőgyulladás gyanús pácienst vizsgálni, még valami légzésszám mérő csipeszt is raktak rám. Nekem ugye torokgyulladásba fordul náthám van és kezdtem fázni. Az alapos átvizsgálás után kaptam köptetőre receptet, amit azért nem értettem mert jeleztem már, hogy van és mondták, hogy az jó is. Mindegy, egy darab feleslegesen elhasznált papír, mert nem váltok ki még egy köptetőt. Viszont mivel végigkérdezték a komplett kórtörténetemet megragadta a figyelmüket, hogy egyszer belefulladtam a Balatonba és utána volt tüdőgyulladásom is, szóval azt mondták, hogy elküldenek mellkasröntgenre.

Én ugyan leginkább hazamentem volna már, de mivel mondták, hogy a folyosó túloldalán van a röntgen, átbattyogtam. Rosszul tudták, a röntgen, mondta a betegirányító vagy a földszinten vagy az alagsorban van. A földszinten egy nagyon kedves betegirányító nénihez kerültem, aki borzasztóan aggódott értem. Rengeteg betegséget vizionált belém, például beutalt december 23.-ra(!!!! november közepe van) gégészeti szakrendelésre, mert csúnyán rekedt a hangom. Hiába bizonygattam, hogy torokgyulladáskor ez nem ügy, ő aggódott miattam. A röntgen helyileg tényleg az alagsorban volt, és nagy nehezen el is jutottam oda, ahol 5 perc alatt megvoltak a képek. A röntgenes fejcsóválva kérdezte, hogy minek küldtek engem ide, teljesen egészséges a tüdőm. Mondtam, hogy szerintem túlbuzgás történt, mert, mint mutattam rá többedszer: torokgyulladásom van.  Ezek után a bürokrácia újabb körei következtek: egy szakorvos is véleményezte az ép tüdőmről készült röntgent, amiről az aggódós betegirányító néni feljegyzést készített és továbbította a háziorvosom asszisztensének, engem meg elbocsájtott azzal, hogy András mindenképp jöjjön a gégészetre decemberben, mert csúnya a hangja. Mit tehettem: megígértem neki.

Nos, olyan három órányi procedúra után hazasétáltam a barátságtalan esőben. Azon morfondíroztam, hogy nincs is itt semmi baj az egészségüggyel, engem is milyen szépen kivizsgáltak, bebizonyították feketén fehéren, hogy nincs tüdőgyulladásom. Igaz, hogy ezt tudtam a legelején is. De készült rólam egy csomó papír, és tébém is értelmesen elköltöttem: lett egy gyönyörű tüdőfelvételem, amit meg is kértem hadd nézzem meg.

Ha már készült.

Címkék: ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.