Okostelefon a mindennapokra: Moves és Sleepbot

Számokban az életed. Két android app.

Az okostelefonok elterjedésével az internet közösségi formái profitáltak a legtöbbet. A két termék felívelése szorosan összefügg. De az okostelefonok, mondhatni, hogy primer funkcióitól függetlenül egy csomó érdekes megoldással szolgálhatnak a mindennapjainkra. És itt nem a közösségi életről beszélek.

Az okostelefonommal kapcsolatban a legjobb döntésemet hoztam meg: letöröltem a Facebook alkalmazást. Régóta bajom volt vele, de az már nevetséges volt, hogy az üzeneteket és az általam felügyelt rajongói oldalakat is csak külön alkalmazásokon keresztül érhettem el, miközben az alap program is a legnagyobb volt a telefonomon telepítettek közt. Mi a szar foglalt el, több, mint 50 megabájtot, ha csak annyit tud, hogy megnézzem az ismerőseim legújabb macskás képeit és politikai borongásait?

Nos, miután letöröltem a vérbe (és kiirtottam a Google Playen is a saját alkalmazások közül) hirtelen egészen megtáltosodott a telefonom. Fürge lett,  azonnal reagál minden mozdulatomra, egy más minőség.

És lett egy csomó szabad helyem. A Twitter, amit a Facebook helyett kezdtem egyre intenzívebben használni adott pár jó ötletet. Olyan alkalmazásokat találtam, amik nem a barátaimról szólnak, hanem rólam.

Éjszakára: Sleepbot

Alvás időtartam: kék vonal. Az én értékelésem az éjszakáról: barnás-zöld csík.

Alvás időtartam: kék vonal. Az én értékelésem az éjszakáról: barnás-zöld csík.

A Sleepbot akkor figyel, amikor alszol. Elsőre kifejezetten heccből tettem fel, arra voltam kíváncsi, hogy tényleg annyit horkolok-e, mint azt Zsófi állítja (nem), de sokkal többet árult el életem azon részéről, amiről eddig fogalmam  sem volt, mint előre gondoltam volna. A program lényege, hogy amikor bebújsz az ágyba, leteszed magad mellé a telefont, elindítod a Sleepbot-ot (van rá widget is, csak egy gombnyomás) és aztán teszed, amit tenned kell. A Sleepbot pedig figyeli az alvási ciklusaidat, az alvási fázisaidat, felveszi a hangokat, követi a mozgásodat.

A Sleepbot kezdő felülete, az én beállításaim szerint az automatikus ébresztés ki van kapcsolva.

A Sleepbot kezdő felülete, az én beállításaim szerint az automatikus ébresztés ki van kapcsolva.

Amikor felébredsz szépen rányomsz újra a gombra és ő tárol mindent. (Pluszban értékelheted az éjszakádat egy ötfokú skálán.) A program utána csinos grafikonokba rendezve megmutat minden adatot, amit rögzített, visszahallgathatod a hangokat is. Okos program, beállíthatsz neki egy idő intervallumot, amikor ébredni akarsz és ő akkor indítja az ébresztőórát (a kiadott időzónán belül), mikor az alvásod épp a legéberebb. Én ezt a funkciót két nap után kikapcsoltam, mert erős konkurenciát jelent a programnak a lányom, aki sosem várja meg míg optimális lenne ébrednem, ébreszt ő akkor, amikor úgy érzi ideje lesz már a reggeli kakaójának.

A Sleepbot nem csak azt árulta el nekem, hogy nem is horkolom végig az éjszakát, hanem azt is, hogy jóval kevesebbet mocorgok, mint gondoltam, meg, hogy többet alszom, mint azt éreztem, de még mindig nem eleget. Tíz napos intervallumot tekintve másfél-két órával kéne többet aludnom.

Az elmúlt napok alvási adatai.

Az elmúlt napok alvási adatai.

A Sleepbot adatait megoszthatnám a közösségi hálón a barátaimmal, mert van beépített share funkció, de nem látom igazán értelmét, azon kívül, hogy megtehetem. Viszont érdekes visszanézni, hogy basszus, megint nem aludtam eleget!

Pozitívumok: 

Egyszerű kezelni. Hibátlan abban, amire kitalálták. Minden (nem kevés) ismerősömnek kötelezővé tenném, aki nyafog, hogy nem tud eleget aludni: kiderülne nekik is, hogy valójában mennyi időt vesztegetnek el az életükből öntudatlan fetrengéssel.

Negatívumok:

Míg nem használtam ezt az appot elég volt minden második éjjel töltenem a telefonomat, a Sleepbot viszont akkor kezdi el aktívan használni, mikor én pihenőt hagynék neki, így kénytelen vagyok konnektorra dugni (erre egyébként a program maga is figyelmeztet). Ez hosszú távon biztos nem jó az akkunak.

A másik negatívum, hogy az adatokból készített táblázatok, grafikonok ketté törve jelennek meg, hisz éjfélkor új nap indul. Egy ilyen program esetében a zéró pontot én este nyolc tájra tenném, nem nulla órára.

A Sleepbot honlapja. Android app letöltés. iOS app beszerzése.

Nappalra: Moves

A Moves a tipikus példája, hogy a PR cikkeknek van értelme. Meg nem mondanám már, hogy hol futottam bele, de a lényeg megvan, az alkalmazást letöltöttem, a telefonomon maradt és imádom.

A Moves így jeleníti meg a mozgásomat a városban.

A Moves így jeleníti meg a mozgásomat a városban.

A Moves, én nem értem hogyan, de valahogy érzékeli ha lépek. Igyekeztem már kijátszani, de még nem sikerült. Minden lépésemet számolja, ráteszi egy térképre. Kezeli a tömegközlekedést, a sétát, a futást. Amikor hosszabb ideig egy helyen tartózkodsz, akkor ott letesz egy “helyet”, amit a Foursquare adatbázisa alapján elnevezhetsz.

Amellett, hogy nagyon funkcionális app, a Twitteres jelenlétük is példaértékű. Állandóan, gyorsan reagálnak _mindenkire_. Nem is értem, hogy csinálják.

Pozitívumok:

Piszok egyszerű kezelni, annyira átgondolt és funkcionális a kezelőfelülete, hogy már szokatlannak is tűnik a rengeteg beállítási opció hiánya.

Szimpatikus, hogy a Foursquare adatbázisát használják a geopozicionáláshoz, igazi városi alkalmazás mindkettő, sokkal jobban illenek egymáshoz, mintha a megszokott Google Térkép, vagy Bing térkép párosításokkal működne.

Negatívumok:

Annyira átgondolt és egyszerű a felülete, hogy nincs mit nagyon szöszmötölni rajta. Ránézel és látod mennyit mentél, futottál és merre felé. A kevesebb néha több itt talán a végletekig el lett víve.

Zabálja az akkumulátort, bár látom az igyekezetet a fejlesztőkön, hogy ezt kezeljék. Sajnos nehéz munka vár rájuk, a program folyamatosan éber kell legyen, állandóan használja a GPS antennát, no meg az adatforgalmat. Nekem a mindennapi használatnál nincs bajom, de a családunkban az én telefonom a fényképezőgép is, míg nem tudunk egy jobbat venni. A múltkor Esztergomban jártunk és már így is lemerült a telefon a kirándulás végére, hisz végig fotóztam és videóztam. A Moves az igazi erejét pont egy kiránduláson mutathatná meg, és tartok tőle, hogy a telefon többi funkciójával együtt pár óra alatt lemeríti a készüléket. Márpedig ha fotó vagy lépés figyelő közt kell választani inkább a fotót preferálom.

A Moves honlapja. Letöltés az App Storeból. Letöltés a Google Playről.

Címkék: , , , , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

Mindkettő jó kis proginak tűnik. Én az elsőt alvászavaros és kismamáknak, apukáknak ajánlanám. Főleg a második esetben én a gyerek mellé raknám a telót, hogy megtudjam, mennyire van rendben a gyermek alvókája; regisztrálja a felébredéseket stb,a gyerekorvosnak is sok infót adhat. A másodikat csalfa feleségek, - férjek és keménykezű ellenőrzés alá hajtott kamaszok esetében használnám, főleg az utolsó esetben lehetne nagy hasznot húzni. Lógások, bulihelyek, stb ellenőrzésére... Sajnos a telefonom csak egy okosnak álcázott butatelefon, nem tud ez semmit, de ha lesz másik, tényleg okos telóm, feltétlenül kipróbálom.

2013-11-10 09:20:48