Get notifications! - Facebook page

Oszlassuk el a homályt: így kell a Facebook oldalakon az értesítéskezelést beállítani.

Mielőtt elhinnéd az elkövetkező napokban vírusszerűen terjedő kamu üzeneteket.

Az elmúlt hetekben a Facebook felhasználók tömegével találkozhattak azzal a felhívással, ami az oldalak követőit arra buzdította: iratkozzanak fel az oldal értesítőre, mert egyébként többet nem látszik majd az oldal a hírfolyamukban. Ez persze főleg a márkáknak, cégeknek volt ijesztő, a felhasználóknak inkább egy erős fegyvert adott a kezükbe a közösségi média kampányok ellen. A következő cikk mindkét szereplő részéről bemutatja a változásokat.

A képernyőmentéseket a Vasútmodell-Centrum Facebook oldaláról készítettem, aminek adminja és webmestere is vagyok.

Első lépés: értesítés kezelés

Az egyik új funkció, amiről elsősorban szeretnék írni a máig nem magyarított*: Get notifications.

(*Ha már magyarítás, ajánlanám minden honi Facebook felhasználónak, hogy állítsa át az oldalt Angol nyelvre, a tengerentúli, vagy az Egyesült Királyságbeli változatra, mert a magyar gyakorlatilag használhatatlan.)

Get notifications! - Facebook page

A képen látható kékkel kijelölt mezőre kattintással állíthatjuk be az értesítések fogadását! (Ugyanitt megfigyelhető a teljesen elbaltázott magyarítás következményeket szétcsúszó párbeszédablak is!)

Az értesítések azok a kis rövid üzenetek, amik a fejlécsor földgömb ikonjára kattintva tűnnek elő. A rajongói oldalak, vagy márkaoldalak esetében is megtehetjük, hogy a Get notifications gombra kattintva engedélyezzük vagy kikapcsoljuk az értesítés fogadást az adott oldaltól. Érdemes megjegyezni itt azt is, hogy ez a funkció az elmúlt időszakban már személyek esetén is alkalmazható, így ha valaki elunja az ismerősétől nap. mint nap érkező mentsük meg a kutyusokat típusú üzeneteket nyugodtan elrejtheti őket.

Második lépés: Hírfolyam kezelés

 

Facebook Hírfolyam kezelés

A Mutatás a hírekben opciót bepipálva az oldal minden üzenetét láthatjuk ezentúl, ugyanezt személyek esetében is megtehetjük, vagy akár a kikapcsolással el is tüntethetjük a hírfalunkat teleszemetelőket.

Az oldalak bejegyzései, fényképei és videói egy bonyolult algoritmus segítségével jelennek meg a követőik hírfolyamában (a hírfolyam a Facebooknak az a felülete, amit a belépés után látsz, ahol ömlesztve megkapod a barátok, ismerősök, márkák legutóbbi tevékenységét időrendben). Ez az algoritmus változott a közelmúltban és ezért kezdtek el idegeskedni a márkaoldalak adminisztrátorai, ahogy azt a bevezetőmben is említettem. Ha egy oldal értesítéséeit mindenképpen látni szeretnéd, akkor kapcsoljad be a “Mutatás a Hírekben” opciót.

Harmadik lépés: rendszerezzük a tartalmat!

A Facebook tavaly nyáron kissé megijedt a Google+ megjelenésekor és beépített minden funkciót, amit az akkor új riválisként feltűnt keresőóriás újított. Ez a Facebooknak egy sikeres döntése volt, de egészen eddig teljesen értelmetlennek tűnt az akkor megjelent érdeklődési listák rendszere. Nagyon kevés felhasználó használja őket a mai napig is, de én ajánlanám mindenkinek, mert nagyon jól rendszerezi a Facebook szétfolyó adathalmazát.

A dolog lényege, hogy a számodra egy kalap alá tartozó dolgokat összecsatolod és az értesítéseiket, híreiket egyként kezeled. Tehát, hogy a példánknál maradjunk a modellvasút szerelmesei készíthetnek egy modellvasút listát és abba belekapcsolják a kedvenc gyártóik, a kedvenc webáruházuk, az Indóház meg a többi vasutas újság híreit és oldalait, netán a vasútmodellező barátaikat is. Innentől a Hírfolyamukban egy külön blokként jelennek meg a vasutas hírek, ami áttekinthetővé varázsolja nekik a témát.

Facebook érdeklődési listák bemutatása

Érdemes figyelembevenni egy lista létrehozásakor, hogy az látható legyen-e másoknak is. Amennyiben látható, akkor az ismerősök csatlakozhatnak az általad alkotott listához, látva annak minden tartalmát.

Ha érdekesnek, hasznosnak találtad ezt a leírást, akkor csatlakozz a blog követőihez a Facebook és/vagy a Google+ oldalunkon. Rövid értesítőket kaphatsz róla a Twitteren, vagy itt az e-mail feliratkozásoknál is.

Címkék:

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

Nagyon jo az ismeroseimmel tudok beszelni

2014-08-06 09:36:24

Csak a lájkokról és a hozzászólásokról kapok értesítést, az ismerősök megosztásairól semmit. Mindenki az "értesítést kérek" -re van beállítva, még sem jön semmi értesítés a megosztásaikról. Olyan, hogy a hírfolyamban megjelenjen,olyan beállítás nincs sehol. Már írtam ahová csak gondoltam a facebookon segítséget kérve, probléma bejelentést is tettem, de nem történik semmi. Szeretnék kapni továbbra is értesítéseket az ismerőseim megosztásairól. Köszönöm.

2014-10-07 17:50:02

Ha bárki tud segíteni megköszönöm!

2014-10-07 17:54:03