Hobo és bandája: Vadászat

Ne aludj el még, az árnyék visszatérhet

Hobo: Vadászat 1984-2012

Szombaton elmentünk a Parkba – ahol még sosem voltam – és meghallgattuk Hobot, aki felelevenítette a ’84-ben kiadott Vadászat című műsorát. Kicsit aggódtam, de nagyon pozitív csalódás volt.

Mint írtam sosem voltam még a Parkban, de nagyon tetszett a hely. A két vasúti töltés és a Soroksári út közti háromszögbe épült szórakozóhely hasonlított a Zöld Pardonra, a régire, de balhésabb volt, ahogy a sötétben, a színpad két oldalán jöttek-mentek a vonatok. A hangosítás kitűnő volt, a jegyár kellemes (1500 Ft nem sok).

Közepesen érdektelen mennyiségű közönség volt, szellősen álldogáltunk, a keverőpult sátra mögött már nem is igen voltak. Azt hittem olyan vegyes életkorú nézősereg lesz, mint anno a HBB búcsúkoncerten, de nem, inkább a nálam pár évvel idősebbek és a szüleim korabeliek voltak. Rég volt olyan, hogy egy könnyűzenei koncerten fiatalnak érezhettem magam.

Úgy tűnik Hobónak jót tett, hogy leszámolt a Hobo Blues Banddel, és ugyanazt csinálja Hobo és bandája néven. Mondjuk nevetséges is lenne, hogy tavaly februárban feloszlott a zenekar, ami már nem is volt, aztán helyből utána elkezdenek újra koncertezni. Pedig igazából erről van szó, úgy tűnik rájöttek, hogy a HBB az Póka-Földes duót jelent és ebben megnyugodva újra játszanak.

Tátrai is be volt lengetve, hogy jön, ő gitározik, de szegény megára ejtette a csónakmotorját, eltört a kulccsontja és bár sajnálom őt, de a produkció szempontjából megkönnyebbülés volt, mert ha azt műveli, mint a búcsúkoncerten, akkor szar lett volna az egész. Túlszólózza, túljátssza, pedig ez itt most nem erről szólt.

Nagyon jó volt Hobot újra úgy látni, hogy ő és a mögötte levő zenekar egy síkon mozog. Hogy Hobonak nem kell törődnie a zenészekkel, hanem azok tudják, hogy mikor mit kell csinálni. Lehet, hogy egy ezerszer elpróbált műsort láttunk, de ennek ellentmond az, hogy meglehetősen sok baki volt benne, szóval inkább azt gondolnám, hogy az az öt ember a színpadon érezte egymást abban a két órában.

A Vadászat pedig nagyon találó volt, most idén nyáron. Gyanús, hogy miért vette elő Hobo éppen most, éppen ezt a műsort, mert a szövegek – sajnos – teljesen leírták azt, ami volt ’84-ben és még igazabbak voltak a mai időre. Lehet, hogy nem ugyanazok a Vadászok, de ugyanúgy itt vannak, és hiába játszották el a Vadászok kivonulását a Tábortűz mellől albumról, az egész inkább riasztó volt.
Riasztó, hogy az, amit a szocializmus utolsó éveiben a szocializmus utolsó éveiről írtak a mai napjainkról szól. És a Vadászok kivonulásásban is benne van: ne aludj el még, az árnyék visszatérhet.

Úgy tűnik, hogy sajnos visszatért.

(A videóért és a képekért köszi a Facebookos embereknek!)