Darvas Iván: Lábjegyzetek

Azt hiszem, hogy a jelenlegit megelőzően kétszer olvastam ezt a könyvet, és párszor hallottam a hangoskönyv verziót, ami csak részleteket közöl belőle. Annak az az erénye, hogy maga a szerző olvassa fel, nagyon jól. Emlékszem a nagymamám egy nyáron, dunaföldvári nyaralójukban hallgatta végig, ahogy a rádió leadta déltájt a könyvet, miközben főzőcskézett. Mikor hétvégén meglátogattuk órákig […]

Darvas Iván: Lábjegyzetek borító

Lábjegyzetek

Azt hiszem, hogy a jelenlegit megelőzően kétszer olvastam ezt a könyvet, és párszor hallottam a hangoskönyv verziót, ami csak részleteket közöl belőle. Annak az az erénye, hogy maga a szerző olvassa fel, nagyon jól.

Emlékszem a nagymamám egy nyáron, dunaföldvári nyaralójukban hallgatta végig, ahogy a rádió leadta déltájt a könyvet, miközben főzőcskézett. Mikor hétvégén meglátogattuk órákig beszélt róla. Ő ezek után biztos 5 csillagot adott volna neki a moly.hu-n. Már ha akkor már lett volna moly, meg tudta volna, hogy mi az az internet.

Én viszont csak négy csillagot adok neki. A történet érdekes, de nagyon húzva van. Érdekelt volna, legalább olyan részletességgel, mint a fiatalkora, hogy miként élt a hetvenes, nyolcvanas években is. Persze a pálya indulása nagyon érdekes, de, mint már a rokonom életrajzi írásánál is  mondtam, az idős emberek valahogy elejtik a fonalat miután beérkeznek. Na, Darvas is így tett.

Érdekes könyv, egy nekem nagyon szimpatikus világnézetű ember ír, úgy tűnik őszintén és kitárulkozóan. Egyszer mindenképpen érdemes elolvasni, aki meg olyan, mint én, pár évenként nyugodtan kézbe veheti, kellemes olvasnivaló lesz újra is.

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

Érdemes elolvasni, élvezetes életrajzi önbemutatkozása, élet-története 1925-től 1971-ig. 1957 óta Los Angeles közelében élek, Darvas Iván nevét bár ismertem, de nem tudtam megkülönböztetni Aczél Tamástól és más politikus íróktól. Mindenhez hozzá kell idősödnünk. Aztán arra is rájöttem, nővéremmel együtt de sosem találkozva ugyanabba a középiskolába jártak, a Damjanich utcai Német Birodalmi Gimnáziumba. Nővérem Erika Budapesten él, és fel fogja kutatni ezt a könyvet. Nekünk akik kb ugyanabban az időben éltünk, nála kissé fiatalabban, saját életünkben is felfedezhetünk hasonló emlékeket. A második világháború, majd végig a forradalmon át, közben a börtönt is megjárja, hogyan látja 1945 április 4-ét, felszabadulás vagy leigázás, három házassága, az utolsóból gyerekek stb stb stb Jó szórakozást mindenkinek aki hozzá jut ehhez a könyvhöz. A könyv antiquáriumokban biztos megtalálható. Én egy barátomtól kaptam ajándékba. Szeretettel, Előd Laci Californiából 2018 Január 7-én

2018-01-08 06:05:27