Gazdagok és szépek

Louis Bromfield: Éjszaka Bombayben

Kalandorok, gazdagok és számkivetettek gyűlnek össze a Távol-Kelet milliós metropolisában – ezernyi színes emberi sors kavarog a 20. század eleji Bombayben. Maharadzsák, nagyvilági nők, kereskedelmi vállalkozók és misszionáriusok társaságában érkezik Bill Wainwright a fényűző Tádzs Mahal Szállodába.

Louis Bromfield: Éjszaka Bombayben fülszöveg:

Kalandorok, gazdagok és számkivetettek gyűlnek össze a Távol-Kelet milliós metropolisában – ezernyi színes emberi sors kavarog a 20. század eleji Bombayben. Maharadzsák, nagyvilági nők, kereskedelmi vállalkozók és misszionáriusok társaságában érkezik Bill Wainwright a fényűző Tádzs Mahal Szállodába. A saját sorsa elől menekülő amerikai milliomosra váratlan találkozás vár a hotel bárjában: viszontlátja volt feleségét, a gyönyörű és szabadelvű Carolt. A már kihűlt vonzalom újra felszikrázik közöttük, de feltűnik a színen egy újabb vonzó férfi. Nehéz választások és önfeláldozó döntések várnak hőseinkre, összekuszálódó viszonyok, melyeknek háttere a lóversenyek, koktél- és pókerpartik csillogó forgataga. Emberi tragédiák, egy elsöprő erejű szerelem és az emberi helytállás méltósága teszik emlékezetes olvasmánnyá Bromfield népszerű, húsz év óta most újra megjelenő regényét.

Hát most mit mondjak?

A közepest súrolta alulról. Előnye volt, hogy új könyv, még nem olvastam és Bromfieldtől is csak az Árvíz Indiában volt meg. Igaz az is, hogy a továbbiakban újabb Bromfieldet nem kívánok kézbe venni, bőven elég volt ez a kettő. Az Árvíz Indiában kellmes romantikus regény volt, de ez az éjszaka Bombayben már igazi limonádé.

És érdekes, hogy az Árvízzel ellentétben ez szerkezetileg, stílusában se volt lebilincselő. A szereplők előre leosztottak, a regényben olyannyira fontos jellemfejlődés az első 20 oldal után megjósolható volt.

A jó nagyon jó, gonosz talán nincs, de rosszakaró és eltévelyedett rengeteg van. A szálakat hátulról a rendíthetetlen Moti és huri neje, illetve a züllésben tobzódó maharadzsák és európai “mádámok”  szövik. Párkák, oké, csak kiszámíthatóak.

A kedves és kicsapongó szereplő megmenti a Jó és Szép barátját és az ex-feleségét aki a haver új nője. De mégse happy end, mert predesztinált a pár bukása.

Se füle, se farka.

Címkék:

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.