Kártérítés?!

Még mindig a WB ügy. Meglepően hosszan bírja. Én ma jutottam el a Véleményvezér blog, vagy talán hírportál, tudja fene ez a két műfaj itt-ott egészen összemosódik lassan egy aktuális cikkéhez, ami a WB kapcsán indult kártérítési perektől indul. Azt fejtegeti a Véleményvezér, hogy jobb lenne bírságokkal, kártérítésekkel büntetni, mint rövidtávú börtönnel az ilyen típusú […]

Még mindig a WB ügy. Meglepően hosszan bírja. Én ma jutottam el a Véleményvezér blog, vagy talán hírportál, tudja fene ez a két műfaj itt-ott egészen összemosódik lassan egy aktuális cikkéhez, ami a WB kapcsán indult kártérítési perektől indul.

Azt fejtegeti a Véleményvezér, hogy jobb lenne bírságokkal, kártérítésekkel büntetni, mint rövidtávú börtönnel az ilyen típusú bűncselekményeket, mint a WB tragédia, főleg ha sok felelős közt oszlik meg a felelősség.

Igaz.

Szerintem is jobb anyagi, húsba vágó büntetéseket adni, mint elzárást egy egy ilyen esetnél. Az elzárás nem sok mindent old meg, ezek az emberek nem szántszándékkal gyilkoló rémek, akik előre kitervelték, megfenték a késeket, hanem elkövettek egy olyan óriási hibát ami mások életébe került. Ahogy a WB honlapján is látni lehetett, vagy lehet is, nem tudom, ezzel nekik is együtt kell élniük, feldolgozhatatlan.

Sajnos a Véleményvezér túlszalad, átcsap olyan magasságokba, amik minimálisan is túlzóak:

A megoldás a kemény kártérítés lehetne. Ha a gondolatlan elkövető meg is ússza a büntetőeljárást egy felfüggesztettel vagy rövid börtönnel, legalább menjen rá a gatyája is a kártérítésre! Legyen rászorítva, hogy eladja a lakását vagy házát, szokjon vissza a BKV-ra, mert az autót is el kell adnia, és nyögje hosszú évekig, vállaljon azért külön munkát, hogy a teljes kártérítés összegét kifizesse a károsultaknak és hozzátartozóiknak. Az ilyen büntetés különösen azoknak az elkövetőknek „fáj”, akiknek amúgy is pénz a legfontosabb, akik képesek azért beengedni a megengedett 300 helyett akár 3000 embert is, hogy aznap még több pénzt kereshessenek.

Háááát!

Képzeljük el a helyzetet. Van egy mulató tulaj, van egy családja, jól megy neki, elkapja a nyereségvágy, hülyeséget csinál, jön a kártérítési per. Mindenét elveszti, se autó, se lakás, de marad egy család aki az egyikük bűnét nyögi ártatlanul.

Nem szabad túlzásokba, demagóg retorika csapdájába esni. Meg kell büntetni a népeket, igen, keményen kell büntetni, de azokat kell büntetni, akik tényleg bűnösek. Hál’isten ezt a bíróságok mérlegelik. A példában felhozott mulató tulaja priuszos ember lesz, egy nagy bírság adósságával a nyakán, cége, új mulatója jó ideig nem csak anyagiak miatt nem lehet. Valószínűleg visszaesik pincérnek, vagy alkalmazott rendezvényszervezőnek (és akkor még mázlista). És együtt él a tette következményeivel.

Ez büntetés. Épp elég.

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.