Most akkor ki az áldozat?

Tragédia a West Balkánban

Az áldozatok már megvannak, mint minden tragédiában az ő sorsuk aztán kihatással van másokéra is. Kihatással van rám, aki reggelente a bánatban és gyászban fürdőző és fröcsögő tévéhírekre ébredezem. Kihatással van azokra, akik ezentúl nem jutnak be egy koncertre, akik felhasználhatják a halált, mint ideológiájuk igazának bizonyítását, kihatással van azokra akik bűnhődni fognak, meg azokra akik csak csöndben hiányolják őket.

Szombat éjjel óta más se folyik a tv-ből, mint a West Balkan-ban történtek. Meghalt három tinilány, mert összetaposta őket a megvadult tömeg.

Tele van vele a tévé, az újság, a facebook, a blogok, most már ez is. Láthatóan ez egy olyan téma, amiről mindenkinek van véleménye, mindenkit megmozgat. Engem az a része mozgat meg igazán, hogy lassan halálosan kezd unalmas lenni.

Jaj!

Az érzéstelen!

Nem, nem erről van szó, én is sajnálom a három csajt, és azt gondolom, hogy meg kell találni a felelősöket, jól le kell sittelni őket, és emlékezni arra, hogy az emberek hülyék, haszonlesésből képesek másokat veszélyeztetni. Erről többet azt hiszem nem kéne szólni.

Mennyivel elegánsabb lenne ez az egész, hogy úgy fogalmazzak: méltóbb, ha a vasárnapi hírekben, elmondják, hogy ez történt, a WB meg a partyszervezők főembereit elvitték a zsernyákok, a gyászolók este a helyszínen emlékezni fognak, kegyeletet ottan lehet leróni. Egyébként azok a  hírek alaptalanok, hogy késelés volt a bulin, a mentősök is megerősítették, a három lányt megtaposták.

Kamera balra fordul.

Az ötös lottó eheti nyerőszámai…

Aztán persze írnának róla a lapok is, a napilapok egy flekket, a hetilapok hoznának egy fotóriportot is mellé. Az elemzők keretesben elmondanák, hogy törvényileg helyre kéne rakni működési engedélyeztetést, aláírás: -ckz-.

Ehelyett az van, hogy vasárnap mindenhol nagy szalagcímek: Késelés okozta a tömegpánikot? Három áldozat! Meg ilyen sunyi utalások, hogy a cigánybűnözést kéne visszaszorítani mostmár. Meg a drogmaffiát. Meg a mittoménmit….

Este nagyriportok a tévében, a híradó 75% erről szól.

Hétfő reggel, az újságok tényként kezdik közölni az idióta, fröcsögő fórumozók agyament képzelgéseit. Ezzel eljuttatva azt mindenkihez. Hype. A reggeli műsor megismétli a vasárnap esti összes bejátszást, a műsorvezetők rebegő hangon faggatják a “túlélőket“, megjelenik az asztrológus, az ügyeletes okos bácsi, a mentős, az exzsaru, a politikus, kettő-hat celeb meg egy “utca embere” és elmondja mit kell gondolni. Köztük reklám.

Kedd reggelre azt hallgatom félkómásan a takaróm alól, hogy az áldozat szülei kártérítést követelnek, perelni fognak. A gyomrom fordul kettőt.

Most csütörtök van, az eset kezd unalmasba átmenni, mára kiengedték a vallomás tétel után a vélelmezett felelősöket, a WB-t három hónapra bezárták, megjelentek azok akik sírnak, hogy most miért a WB lesz bezárva, mikor nem is ők a hibásak,  satöbbi.

Szóval jó lenne tisztázni a dolgokat, hogy egy nálam avatottabb tollú embert idézzek,

kérek a fejben rendet!

Elmondom, hogy én mit gondolok. A West Balkán mélyen sáros. Az eset előtt egy héttel olvastam épp velük egy interjút, hogy mit szeretnének kihozni az új helyből, és hogy még nincs működési engedélyük, csak szeptemberben lesz, addig csak ilyen félgőzzel működés van. Ha ezt akkor és így el tudták mondani, akkor nem lett volna szabad kiadniuk a helyet egy több ezer fős rendezvénynek, még ha el is fér akár kétszer ennyi ember is (mert azt azért tudni kell, hogy elfértek volna). Azért nem tettem volna, mert boldogan nyilatkozták, hogy 10 évre kapták meg a helyet, nagy terveik vannak, tegyük hozzá tényleg fasza dolgok, de tíz évük lett volna rá, hogy megcsinálják. Rengeteg idő.

Most, hogy a zseton meg kapkodás lett a kiválasztott út nagyon úgy néz ki az egésznek lőttek. Kár érte, de nekünk igazából mindegy, mert lesz majd másik, csak lehet nem így hívják. A név meg nem számít.

A West Balkán tehát sáros, ahogy a bérlő rendezvény is sáros. Az ő felelősségük az, hogy az ő rendezvényükön meghaltak emberek. Ha kapnak érte fejenként egy év börtönt, vagy kurva nagy bírságot, akkor letudták a társadalommal szemben a dolgot, magukban meg vérmérséklettől függően elrendezik magukkal a dolgot. Nekik valószínűleg új megvilágításban jelentkezik majd Raszkolnyikov sorsa.

A történetnek van egy olyan vonulata is, ami kihatással van az összes szórakozóhelyre. Tudjuk, hogy a jelenlegi városvezetés jobban szereti az olyan polgárokat, akik esténként minél halkabban léteznek, lehetőleg egyen műsorokat néznek a házi bálványból, és a mulatság és féktelen szavak csak a lexikonjukban léteznek. Ezek az emberek most előnyt fognak kovácsolni három lány halálából, meglobogtatják, mint véres zászlót, “megmondtuk előre, ide vezetett a szabadosság!”. Valószínűleg lesz pár rendelet, amit valószínűleg senki nem fog betartani. Lehet, hogy változik annyit a szórakozóhelyek hozzáállása, hogy csak másfélszer annyi jegyet adnak el majd a rendezvényekre, mint amennyi hely van, míg eddig kb. háromszor annyival dolgoztak, ettől ők kevesebbet fognak keresni, de majd kompenzálják a sör árában. De túlszaladtam, ez már a jövő…

Az áldozatok már megvannak, mint minden tragédiában az ő sorsuk aztán kihatással van másokéra is. Kihatással van rám, aki reggelente a bánatban és gyászban fürdőző és fröcsögő tévéhírekre ébredezem. Kihatással van azokra, akik ezentúl nem jutnak be egy koncertre, akik felhasználhatják a halált, mint ideológiájuk igazának bizonyítását, kihatással van azokra akik bűnhődni fognak, meg azokra akik csak csöndben hiányolják őket.

Én csak azt sajnálom, hogy nálunk az ilyesmi áthelyeződik ennyi más kontextusba. Miközben az egész végtelenül egyszerű, és csak erről kéne, hogy szóljon: hárman meghaltak és ez borzasztó. Minden más sok. Ízléstelen. Unalmas.

Nem szabad(na).

Címkék: , , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.