E-népszámlálás belépő képernyő

Megszámláltattunk.

Begyűrűzni látszik kis hazánkba is digitális kor, a 17. népszámlálást (remélem jól emlékszem a sorszámra) már elektronikusan is lehet teljesíteni, jómagam ezt is cselekedtem. A népszámlálás jó dolog, fontos dolog, és mégis a legtöbb ember rühelli. Számomra érthetetlen.

Az, hogy kb. 10 évente 1870 óta megszámolják a népességet azért kell, hogy tudjanak számolni azzal hányan vagyunk, kb. milyen életkörülmények közt élünk, meg hogy milyenek a magyar emberek. Népszámlálás amúgy mindenhol van, ez a jelenlegi darab annyiban új, hogy most ennek idén kellett lezajlania, mert EU kötelezettség, hogy a tagállamokban egy éveben kell meglennie ennek a procedúrának, sőt még leadási határidőnk is van, amit a mutyizás miatt, jelenleg úgy tűnik, hogy nem fogunk tudni tartani, de ez már legyen a Viktor gondja. Amit mi megtehetünk az az, hogy kitöltjük a kérdőívet.

Ami nem volt hosszú folyamat. Kb. 10 perc alatt megvoltam a rám eső lappal, igaz nálunk Zsófi töltötte ki a lakásra vonatkozó részeket. Kaptunk egy nagy borítékot, volt benne egy felhasználónév-jelszó páros, feldzsantunk az enepszamlalas.hu oldalra és voilá, már meg is van. A voiláról azért még majd írok pár szót.

Vannak, ugye az alap adatok, mikor születtél, hol, merre laksz, milyen állampolgárságú vagy, ilyesmik. Ezekkel senkinek nem lehet semmilyen baja, a háborgás főleg az opcionális kérdések miatt alakultak ki. Mi a vallásod, milyen etnikumhoz tartozol meg ilyesmik. Én 100%-os kérdőívet írtam, mert hiába néztem ezeket a kérdéseket nem gondolom őket ördögtől valónak. Megírtam, hogy ateista vagyok, meg hogy magyar és annak is érzem magamat. Azt is megírtam, hogy másnak meg nem érzem magamat. De ha történetesen cigány lennék, akkor is úgy gondolom, hogy megadtam volna mindent magamról. A népszámlálási kérdőívek persze összekapcsolhatóak a lakóhely miatt a személyekkel, de nézzünk kissé magunkba: minek? Ez a procedúra olyan kurva bonyolult lenne és olyan nagy hibaszázalékkal  menne, hogy nem éri meg.

Meg ha mégis megtennék, akkor mit tudnának meg? Csak azt, amit úgy is tudunk. Számszerűsítve. Pontosabban.

Van olyan mozgalom, hogy töltsünk ki mindent, de hülye adatokkal. Mit tudom én, vallásnak írjuk be, hogy jedik vagyunk. Minek? Van egy statisztika, egy adatbázis, van rá egy feldolgozó apparátus, akit amúgy mi fizetünk és az ő munkájukat nehezítjük meg, pluszban a saját pénzünket dobáljuk ki az ablakon. Ha valaki nem akarja megadni a vallását, meg az etnikai adatait, akkor a kurva isten sem  kényszerítheti, hogy tegye meg. Egyszerűen nem kötelező.

Ez olyan, mintha a munkatársad baromkodásból és sértettségből direkt tönkretenné a munkádat. Akkor senki nem érezné magát ellenállónak, meg fasza csávónak. Így meg igen.

Az online felület meg pont olyan volt, mint a nyomtatott lap, amit kicsit hülyeségnek éreztem, mert a papírnak is megvan a maga megszokott struktúrája meg az internetnek is. Például ma már teljesen megszokott, hogy egy űrlapnál, ha a válaszod kihat a következő kérdésre (például feleslegessé teszi azt), akkor a következő válaszelem annak megfelelően viselkedik (példánknál maradva: eltűnik). No ez az internetes népszámláló űrlap is viselkedett, csak balfasz módon, mert ha kizártál egy kérdést, akkor elvesztette a keretét és pár árnyalattal sötétebb lett a rubrika. Ja meg nem volt ikszelhető. Ez nekem helyből leesett, dehát én egész nap ilyenekkel foglalkozom. Valószínűleg helyből leesett az olyan népeknek is, mint az én barátaim nagy része, no nem mind, akik irodisták és a nettel vagy a neten dolgoznak. De anyám, vagy az anyósomék például, minden tiszteletem mellett, ezt egyáltalán nem biztos, hogy értelmezték volna. Legfeljebb egyre idegesebben kattintgattak volna, hogy ez elromlott.

Pluszban végeztem némi hibakeresést is és lett is egy találatom, a 90 előtti szocialista országokat nem tudtad megadni mint egykori lakóhelyedet, ez volt a legvadabb hiba. Jugoszlávia, Csehszlovákia, Szovjetúnió nem volt választható, a legjobb közelítéssel a mai utódállamokat jelölhetted be. Valószínűleg nem túl vészes hiba, csak olyan szeplő. Még az is lehet, hogy direkt van így.

Na mindegy, ennyit akartam, meg még egyszer azt, hogy töltsed ki, ne kamuzzál, nem éri meg, ha nem tetszik a nem kötelező kérdés, akkor inkább hagyjad üresen.

Related External Links

Címkék: ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.