A Bárka (El Barco) spanyol sorozat.

Spoilerveszély!

Méltatlanul elbántak vele…

A Bárka (El Barco) spanyol sorozat

Jó rég volt már, hogy a valami letöltőoldalon megtalálétam a Bárkát és olyan jónak tűnt az alapsztori, hogy lehúztam, kiírtam egy dvd-re, más sorozatok társaságabn, aztán egy időre feledésbe is merült. Valahogy amikor a sorozatok közt válogattunk mégse tűnt annyira vonzónak. Egy idő után aztán belevágtunk és kellemes csalódásnak bizonyult.

Fura ez a spanyol sorozatipar. A termékelhelyezések olyanok benne, mintha a Magyar Vándort néznéd, az alapszituációk egészen az amerikai hatást tükrözik, az érzelmes-szerelmes szálak meg a brazil szappanoperákra emlékeztetnek. A sztorik, a Bárka és az Internátus esetélben is, nagyon rövid időszakot ölelnek fel, de közben a szerelmi szálak egy más kultúrában évekre elég bonyodalommal látnák el a szereplőket.

A Bárka kellemes posztapokaliptikus sorozat volt, az utolsó évadig valahogy állandóan találgatni kellett, hogy van-e legénység is a hajón, vagy csak a diákok, akikből nem mindenkit ismerünk. Egyre több és több rejtélyes szál bukkant fel, a nyílt óceánon akár csoportosan új emberek is és egyre inkább kezdett körvanalazódni, hogy ebben valami nagyon látványos végkifejlet készül.

Aztán, gondolom, elkaszálták a harmadik évad vége felé a sorozatot, mert két rész alatt igyekeztek lezárni az egész, egyre burjánzóbb sztorit, és ez meghaladta a filmesek erejét. Semmi, de konkrétan semmi nem oldódik meg, semmi nem derül ki, egyéni sorsokat igyekeztek elrendezni, de az is inkább erőltetett lett. A legérdekesebb karaktert, a kulcsfigurát, Buborékot, egyszerűen eltüntették a végére, szó szerint kivonul a sztoriból. A tél folyamán már futottunk bele elkaszált sorozatba, a V-be, amit sikerült úgy lezárni, hogy bár érezhető volt, hogy lett volna ez még tovább is, de legalább egy zseniális húzással érdektelené tették őket: nyertek a gonoszok. A Bárka alkotói ezt nem merték meglépni, pedig a jelenlegi befejezésnél ez is jobb lett volna.

Címkék: , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

[...] tájban töltöttem le az első évadot, kiírtam egy DVD-re, több más filmmel, például a Bárkával együtt, de sajnos a felirat karakter kódolása szar volt, így bár többször nekiláttunk 2-3 [...]

2013-06-21 18:55:56

[…] mostanság, akkor azok főképp a tengerentúli álomgyárak termékei. Még becsatlakozott a Bárka és az Internátus Spanyolországból, illetve a Terápia, ami meg izraeli-magyar koprodukció volt. […]

2014-02-12 16:08:22