Fishing on Orfű 2012

Kinn, a hegyoldalban

Fishing on Orfű 2012 - 3. nap

Élménybeszámoló a FOO2012 záró napjáról.

A csütörtöki Vad Fruttik koncertet leszámítva mióta Cili megszületett nem voltam zenét hallgatni. Hiányzott is már nagyon, és mikor pár hónapja megláttam, hogy Orfűn, utolsó nap Európa Kiadó lesz elhatároztam, hogy megyek. A többi csak ráadás volt.

Régen vonatoztam, pedig 2004-ig, míg Pestre nem költöztem minden héten legalább egyszer, oda-vissza, megtettem a Budapest-Pécs távot. Ismertem az összes kallert a vonalon, tudtam hova érdemes ülni a régi IC kocsikban, meg minden. A vonatút tartogatott meglepetéseket, egyrészt az elektronikus jegyvásárlás nagyon kényelmes dolog, kicsit aggódtam, hogy ismerve a MÁVot, meg az országot, működni fog-e a kódos jegynyomtató, de le a kalappal, tökéletes volt. Itt tenném hozzá, hogy egy srác a vonaton otthoni nyomtatású jegyet választott, de kifogyott a nyomtatójából a tinta, így egy okostelefonon mutatta meg a visszaigazoló e-mailt a kallernek és az szó nélkül elfogadta, bár vártam a mozdulatot, hogy kiveszi a mobilt a srác kezéből és betépi a szélét.

Gitáriskola a tóparton

Ezt a csajt már láttam, asszem a manöken proletárzban játszott és most az egyik stégen gitározgatott a fesztiválozóknak. Vicces volt.

Pécsen ebédeltem egyet Anyuval a szülői házban, majd elcsíptünk egy fesztiválbuszt és hamar kinn is voltunk Orfűn. Gyorsan átvettük a karszalagot aztán strand irányba indultunk. A szabadstrand tele volt, fürtökben lógtak a fiatalok a stégekről, így úgy döntöttünk, hogy átsétálunk a másik tóra a fizetős strandra. Nagyon kellemeset úsztunk, napoztunk, lángost ettünk, aztán hat órára, kicsit sovány malac vágtában pont odaértünk az Európa Kiadóra. Ők nyitották a nagyszínpad műsorát.

Európa Kiadó

Ez a zenekar még mindig a legjobb magyar együttes, és elnézve a kínálatot és az irányokat még így is maradnak, míg hajlandóak játszani. Minden faxni, füstgép meg fények nélkül kiálltak a színpadra, ki ingben, ki mezítláb és egyszerűen tökéletesen játszottak. Sőt, húsz év után új számot is írtak, ami nekem nagyon tetszett, remélem valahogy elérhetővé teszik majd. Menyhárt még mindig nem tud táncolni, de legalább próbálja, és még mindig következetesen magázódik a közönséggel, ami egyedi ízt ad az átvezető szövegeknek. Szeretem ahogy ez a faszi kicsit lehajtott fejjel beszél a mikrofonba és néha, a fejét nem mozdítva felpillant a közönségre hogy figyelnek-e. Rövid műsort adtak, ügyesen válogatott számokkal, és bár úgy tettek mintha, de percre pontosan tartották a fesztivál fegyelmet, amiről Jenő hosszabban értekezett. Amikor befejezték úgy éreztem, hogy ezuitán már csak levezetés jöhet, persze kíváncsi voltam a többi zenekarra is, de a lényeg az első hatvan percben megvolt.

Velőrózsák és Frenk

Felmásztunk a domboldal tetejére, ahol ekkor már pár perce játszott a Velőrózsák. Nos a zenekar nem lett jobb az idő múlásával, így a sátor alatt levő bárban ültünk le, egy kicsit kényelmetlenebb padra, merta  balanyi Szilárd benyúlta a székeinket, amiért meglehetőst morcosak voltunk. Kellemes volt elpihentetni a lábainkat, elnézni a Red Bullt reklámozó napernyők felett. Alattunk több helyről lehetett hallani, ahogy szól a zene, de ha hátradőltél csak a melletted levő sátor hangjait hallottad. Az úszás után fáradtan ücsörögtünk, beszélgettünk.

A Velőrózsáknak csak a feleségdal című számuk volt jó, a többiről nem is érdemes beszélni.

Rövid átállás után viszont Frenk jött, akire egész sokan voltak kíváncsiak. Én most hallottam élőben első alkalommal nagy zenekarral, valahogy mindig az egyszál gitáros fellépéseire jutottam el. Nahát, ez nagyon más. Frenk betölti egymaga a színpadot, pedig sokan vannak, de meg se próbálja azt mutatni, hogy a többiek itt fontosak lennének, ez az ő projektje, a többiek kísérők. Nagy műsort kerekít, pózol, néha talán kicsit sok is, de kedves figura így ezek a túlhajlások csak arra az adott pillanatra törik meg a varázst. Örültem, hogy őt is hallottam.

Kiscsillag

Hosszabb szünet után, már sötétben kezdett a Kiscsillag. Telt ház volt a fesztiválon és úgy tűnt mindenki itt van. Még a tóparti séta és strandolás közben feltünt, hogy a pokrócok mellől, a verandákról, mindenhonnan Lovasi szólt. A Bandi a hegyről, Kispál vagy Kiscsillag, de mást nem hallottál. Itt ő a főszereplő. És az emnberek el is jöttek, mind és a zenekar nagy showt csinált. Sok fény, jó zene, Rátgéber minden ott volt. Azt terveztük, hogy üldögélve hallgatjuk, de egyszerűen nem volt hely leülni már. Nagyon jó koncert volt.

Sajnos idő előtt el kellett jönnünk, így a koncert legvégéről és a Plutoról lemaradtunk, amit nagyon sajnálok. De így is igen jó élmény volt a 2012-es Fishing. (A 2009-es Fishing on Orfűről itt írtam.)