Vegyed birtokba a Timelinet

Facebook Timeline for dummies I.

Kicsit több, mint egy hónapja, hogy sokaknak elérhető a Facebook új profil felülete, a Timeline, a jövő héttől pedig mindenkinek átalakul, akár akarja, akár nem. A Timeline, mint neve is mutatja, egy idővonal, egy interaktív életrajz, fotókkal, videókkal, GPS bejelentkezésekkel. Egy radikálisan más rendszer, mint amit eddig adatlapként megszokhattunk. A könnyű átállás érdekében egy minisorozat indul itt a blogon, az írások saját kútfőből, tapasztalatokból és egy csomó, hivatkozásokkal gondosan ellátott, fordításból állnak.

Nekem szeptember vége óta aktív a Timeline a fiókomon és nagyon megszerettem. Borzasztó sokan utálják, még úgy is, hogy nem is ismerik. Alapvetően nem látok benne rosszabbat, mint az eddigi közösségi média adatlapokban, csak rendszerezettebb, no meg egy csomó mindent, ha hagyod, magától oszt meg. Ez utóbbi miatt szokták utálni, meg elítélni. Én direkt figyeltem, hogy miket művel a Timelineom, és arra a végkövetkeztetésre jutottam, hogy pont ugyanazt, amit én magam is tennék. Ha hallok egy jó zenét, akkor azt megosztja a barátaimmal, ha tetszik egy újságcikk, akkor arról is bejegyzést készít. Viszont amiről nem engedem, hogy értesítsen másokat, azt nem teszi. Ha innen nézzük nem változott semmi, de ez nem igaz. A Timeline aktiválásával teljesen transzparensé válik az életed, ha csak nem szánsz időt arra, hogy beállítgassad a dolgokat. A legnagyobb csapda, amire hál’isten van egy ritka egyszerű, és beépített, megoldás, az az, hogy a régi Facebookos bejegyzéseid, megosztásaid, minden amit eddig csináltál újra előkerül. Régen a hírfolyamon egy idő után eltűntek a tartalmak, itt a születésedig minden megvan, idővel, ha megadtad hellyel is.

Van egy régi vita, aminek örülsz, hogy már nem látszott? Beszólt valami csúnyát az exed, no ezek mind aktívvá és olvashatóvá válnak újra.

Amikor elindul a Timeline lesz hét napod az átállásra. Ez a cikksorozat abban szeretne segíteni, hogy miként tudod értelmesen, könnyen biztonságosra és személyre szabottra alakítani a facebooknak, ezt a mondjuk ki, remek új felületét.

Az első részben a biztonsági beállításokról, az alapvető odafigyelni valókról írok.

I. Rejtsed el mindazt, amit nem akarsz már látni vagy megmutatni!

Az adatvédelmi beállításokat a kis nyilon találod.Érdemes úgy indítani, hogy a régi bejegyzéseidet elrejted a Timelineról, mert ha pár éve használod már a Facebookot, akkor a bevezetőben említett csontvázak könnyen kihullhatnak a szekrényből. Erre jó előre gondoltak a fejlesztők is, viszonylag egyszerű dolgod lesz:

A kis nyílra kattintva, amit a  Kezdőlap gombod mellett találsz, kattints az Adatvédelmi beállítások menüre. Jegyezzed meg, hogy hol találod, mert sokszor fogod még használni. A lenti képen láthatod a lehetőségeidet, most nem sorrendben megyünk, hanem kattints a negyedik opcióra, ami a “A korábbi bejegyzések nyilvánosságának korlátozása” néven fut.

Adatvédelmi beállítások a Facebookon

Adatvédelmi beállítások a Facebookon

A felugró kis ablakon a Limit Old Post gombra kell kattintani (úgy tűnik ez sincs még lefordítva, mint oly sok minden a magyar verzióban.

Limit old post on Facebook

A fenti módszer egy tömeges megoldás, és csak az Ismerőseidre korlátozza, az ennél tágabb körökkel megosztott tartalmaidat. Ez speciel lehet, hogy még mindig kevés, de tűzoltásnak jó. Ha komolyan akarod venni a dolgot, akkor indulj el időrendben és nézegessed végig, hogy mit szeretnél látni a Timelinon és mit nem. A bejegyzések elrejtése, szerkesztése a bejegyzések dobozának tetején található kis ceruza ikonra kattintva lehetséges.

II. Nézzed át gyorsan az idővonalad tartalmát

Tevékenység szűrése Timelineon

Tevékenység szűrése Timelineon

A Timelineod tetején van egy magyarul Tevékenység-napló nevű gomb. Erre kattintva egy gépház féleségbe jutsz, itt tudod beállítgatni, hogy mi és hogyan jelenjen meg a Timelineodon. A jobb felső évszámokra kattintva évek szerint tudod szűrni a tartalmakat és ki-bekapcsolni a tevékenységeid láthatóságát, de a lenti képen látható szűrőkkel akár tevékenység típusok szerint is tudsz varázsolni. Nagyon hasznos eszköz, gyorsan át tudod futni a dolgokat és pipálhatod is, hogy ki mit lásson.

Ennyi lenne az első rész,ha ezzel megvagy, akkor bátran aktiválhatod a Timelinet, nem kell kivárnod a hét napot. A holnapi cikkben átnézzük az új felületet és kicsinosítjuk, beállítgatjuk a dolgokat.

Az utána következő részben újra a biztonsági beállítások házatáján kutakodunk majd, átnézzük, hogy miként tarthatod kordában az ismerőseidet, képek megjelölése, check-in korlátozás, ilyenek.

Címkék:

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.