Facebook timeline verzió

Facebook: Timeline

Arról már a múltkor írtam, hogy a Facebook nem pöcsölt a nyáron és Google+ kihívására gyorsan és értelmesen válaszolt, megcsinált minden olyat, amit még nem tudott, de a Google igen. Közben viszont úgy tűnik, hogy a múlt héten belengetett nagy koncepció váltás kezd kiszivárogni élőben is. Ami nekem, mint webfejlesztéssel fogalkozó emberkének, tetszik, de a felhasználók nagy része agyfaszt fog kapni tőle. Egy kiskapu segítségével elérhető a Timeline, ami gyakorlatilag a Facebook 2.0, újragondolt, életútra alapozott közösségi site.

A probléma ott lesz, hogy a Facebook múlt heti design váltása is az őrületbe kergetett mindenkit, pedig a Timelinehoz képest az semmi volt. A cikk további részében egy gyors bemutató a Timeline felületről, meg a végén egy how-to, arról, hogy miként alakíthatod a profilodat ilyenné. Már ha akarod. Most még dönthetsz.

Facebook timeline verzióNo ez lenne az új Timeline Facebook. Csöppet más, mint a régi, ugye? Akkor screenshotokkal végigkövetjük a bemutató túrát:

Facebook Timeline Tour 1

Az alapállapot miután aktiváltad a Timeline felületet. Felajánl egy gyors idegenvezetést az új funkciók közt.

Facebook Timeline Tour 2

Cover funkció, állíts be egy háttérképet, vagy inkább fejlécképet az adatlapodnak. Felajánlja, hogy készíts újat, feltölts egyet a gépedről vagy válassz egy már meglevő albumból. Blog kinézetet ad az adatlapodnak.

Facebook Timeline Tour 3

A második lépés egy központi információs csíkot mutat be. Ide kerülnek a főbb adatok, barátok, képek, satöbbi.

Facebook Timeline Tour 4

Az Activities (tevékenységek) egy szerkesztő felület, amin láthatod, hogy mikor mit csináltál és beállítgathatsz mindent ezzel kapcsolatban. Ez csak számodra látható és ebből alakul ki majd a Timeline.

Facebook Timeline Tour 5

Maga a Timeline. Tartalmazza, hogy hol mit műveltél, dátumra visszakereshetően és teljesen időrendben. Amit az Activitiesben beállítottál itt jelenik meg.

Facebook Timeline Tour 6

Kiemelés vagy eltüntetés. A megszokott dolog, súlyozhatod a Timelinon a bejegyzéseket, ha csillagozod őket, vagy el is tüntethetsz bármit, ha törlöd.

A bemutató után pár percet böngészgettem az új felületet, szerintem nagyon egyértelmű és áttekinthető lett. Kifejezetten jó ötletek vannak benne és a régi megjelenítési módoknál tisztább és egyszerűbb lett. Könnyen elérhető és szerkeszthető az ismerős lista, gyorsan átpörgethetőek a rokonok, a melóhelyek, ha valaki ezeket az adatait nyilvánossá teszi, akkor nagyon gyorsan és egyértelműen be lehet majd azonosítani.

Pont itten van a bibi. A múlt héten, az F8-on mutatták be ezt a Timeline verziós Facebookot és azóta már rengetegen köpködnek rá, hogy ez aztán végképp elárul téged a világnak, begyűjti az adataidat ésatöbbi. Nem tudom, a Facebook eddig se volt szemérmes, eddig is mindent begyűjtött rólad, amit csak tudott, és azt, hogy mit tudott Te szabtad meg. Ez most se látszik másként, ha engeded megtud mindent rólad. Ha nem engeded, akkor meg nem.

Ahhoz, hogy élesítsed a Timeline kinézetet rá kell nyomnod a Publish gombra. Ha nem teszed, akkor marad az eredeti verzió, de csak 2011 október 3.-ig, mert akkor mindenkinek megváltozik a Facebook oldala. Én aktiváltam, mert mire a többieknek megjelenik én már be is lakom és meg is tanulom használni. Nagy előny.

Aktiváljad a Timelinet, vagy várj október 3.-ig!

Aktiváljad a Timelinet, vagy várj október 3.-ig!

Hogy lehet nekem is ilyen?

Egyszerűen és nem írom le mégegyszer, mert a Mashable már megtette és az Index le is fordította. Olvassad el az Index cikkét és próbáljad ki te is!

Related External Links

Címkék:

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.