A pro-European integration protester carries tyres for burning at the site of clashes with riot police in Kiev January 23, 2014. Ukrainian opposition leaders emerged from crisis talks with President Viktor Yanukovich on Wednesday saying he had failed to give concrete answers to their demands, and told their supporters on the streets to prepare for a police offensive. REUTERS/Valentyn Ogirenko (UKRAINE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)

Vigyázó szemünket

Ukrajna, a mintakép

Nekem sosem voltak meg a beidegződéseim a környező országokkal kapcsolatban, szőrőstalpú román, hülye tót, satöbbi. Vagy közömbösek, vagy inkább szimpatikusak voltak. De az elmúlt pár hét eseményei láttán az ukrán szomszédokra kifejezetten felnézek.

Ennek a blognak egy első verzióját még december táján felvéstem vázlatba, így szoktam, ha van egy téma nyitok egy üres vázlatot és beledobálok pár mondatot, ami eszembe jutott. Aztán szépen vissza-vissza térek és megírogatom őket. Vagy egy idő után megy a kukába.

Nos decemberben valami olyasmit írtam, hogy micsoda fasza gyerekek ezek az ukránok, hogy ilyen kollektíven kiállnak a szovjet rezsimet visszasíró kormányuk ellen. Hogy milyen jó látni olyan népet, aki vágyja az EU-t, miközben bárhova megyek a napi rutinom során csak euroszkepticizmussal találkozom.

És ez azóta csak elmélyült bennem. Mélységes tiszteletet érzek azok iránt, akik most ott vannak kinn az utcákon, harcolnak a rendőrök ellen, aktívan tesznek azért, hogy ne kísérthessen a múlt.

Mondhatunk és gondolhatunk bármit a környező országok lakosairól, hogy bunkók, hogy elvették tőlünk ami a mienk, de egy biztos: a jövőt illetően sokkal okosabban gondolkodnak, mint mi Magyarok, akik inkább a struccpolitikát és a kényelmesebb utakat preferáljuk.

Nincs mit mondani mást: szorítok, hogy az ukrán tüntetőknek sikerüljön mielőtt végképp polgárháborúba zuhan az ország.

Ez a blog most végül nem sok nap műve, hanem öt percé lett.

Címkék: , , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

Látod, ezek szerint hiába is küzdenek hónapok óta, semmit nem tudnak erről egyesek. Igazából, azért is írom ki, birkák vagyunk, mert kényelmes megoldás rendszert váltani OK, de a lustáknak egyenesen kötelező!

2014-02-19 12:56:51