Nyájország (fotó: Internet)

Nyájország

Objektív újságírás?

Jó-e az nekünk, hogy a politika és újságírás kényelmére tekintettel birkaként megesszük az előre megrágott és elénk-büfögött híreket.

Az ország két fele közti párbeszéd képtelenséget hajlamosak vagyunk a politikusok nyakába varrni. Van benne igazság, valóban ők kezdték, mert így sokkal könnyebb dolguk van. Valódi problémák és tények helyett elég annyit mondani, hogy hülyenáci, vagy hogy elmúltnyócév. Ezek a hívószavak a nyájat helyből összezárják és jó birkaként leteszik az ikszet a megfelelő négyzetbe.

A politikus is ember és szeret a kisebb ellenállás irányába haladni. De hadd védjem meg kicsit őket. Politikusból, bár nem úgy tűnik, nincs sok. Nem politikusból viszont van több millió. A fenti egyszerűsítés a nem-politikusoknak is kényelmes. A nyájnak nem kell gondolkoznia, úgy tűnik amúgy is nehezére esik, bégethet kedvére és közben felelős állampolgárként tetszeleghet maga és a többi birka előtt.

De akik a legjobban jártak ezzel az egész polarizált világképpel, azok az újságírók. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek, de nincs sok dolguk. Jön egy hír, száraz tény és előre megvan, hogy miként sallangozzuk fel, miként kell előadni a nyáj melyik felének. Unalmas, lélekölő, robotmunka lehet ez. Az újságíró nem független, egyrészt meg kell felelnie a nyáj szellemiségének másrészt a tömegvonzás törvényeinek. Olyan címet, leadet kell írnia ami felkelti a figyelmet, még ha nem is igaz. Az, hogy ezt nap, mint nap megteszik és mi, a nyáj ettől függetlenül újra és újra elolvassuk a címtől tökéletesen különböző tartalmat nem az újságíró hibája, hanem a mienk, a nyájé.

A politikus és az újságíró is érdekelt valahol abban, hogy ez a gondolkodás nélküli, vezetett társadalom fennmaradjon. Kevés energiával jól lehet élni ebből. Szövetségesek ők, természetes szövetségesek, egyben tartják, szórakoztatják a nyájat. Ha kell kisegítik egymást.

Nap, mint nap látjuk a pártos újságírás iskolapéldáit. A szekértáborok különböző tollnokai a megfelelő szavakat írják a megfelelő időben. Néha kicsit belekapnak a sajátjuk kezébe is, ezzel igyekezve fenntartani a hitelesség látszatát. Csak azt nem értem minek? A nyájnak nem kéne ez a színjáték, lehet inkább a saját önbecsülésüket kínálják meg ezzel.

A fenti sorok egyébként onnét jutottak eszembe, hogy tegnap a szélsőjobbos Toroczkai úgy nyert választást, hogy a DK képviselői is őt támogatták. Pikáns, persze, és a média gyorsan rá is ugrott a sztorira: íme a Gyurcsányisták azzal paktálnak, aki fejbe akarta lőni a főnöküket. Azt, mert nem kell a szenzációhoz, pluszban még az MSZP-Együttnek is jól jön, nem igazán írják hozzá, hogy a DK előre elhatárolódott a szervezetétől és ki is zárták őket. Nem, nem akarom én a DK-t menteni, de az objektív híradáshoz, már ha lenne, ez is hozzátartozna.

Beee!