Nincs igazság

Van-e büntetés azért, amit még nem tettél meg?

Több helyen láttam S. Ábel ügyében a Különvélemény című filmet emlegetni. Bár elég szar volt, de a párhuzam azért valóban megvan.

Vannak piszok nehéz dolgok, amikor nincs jó választás. Ilyen például ennek az S. Ábelnek az ügye. Amikor először hallottam valami hírekben, hogy lecsuktak egy embert, mert arról írt és beszélt hogy le akarja lőni az egyetemista évfolyamtársait kiakadtam.

Milyen ország az, ahol egy feltételezés alapján 1 év és 8 hónapot ülhet valaki? Aztán el is ítélték 2,5 évre, egy fegyver és versek meg valami regény miatt. Ez normális?

Közben persze ott van az, hogy ma reggel meg azt olvasom a hírekben, hogy szabadlábon van és lövöldözött a körtéri McDonaldsban. Szóval ebben az esetben úgy tűnik volt miért lecsukni a jóembert, csak semmit nem oldott meg.

  • A tényállás az, hogy ez az Ábel gyerek szabadon van, a rendőrök nem találják.
  • Ült egy csomót egy olyan bűnért, amit nem követett (még) el.
  • Ha most elkapják, és közben nem öl meg senkit, akkor lecsukják – gondolom súlyosbítva – egy bűnért amit most elkövetett és olyanért kap majd durvább ítéletet, amit meg nem csinált meg.

Ha erre bárki azt tudja mondani, hogy itt igazságos ítéletet tud hozni, kizárva minden érzelmi befolyásolást, akkor az egy nagyon ügyes ember lehet.

De!

Bár belegondolni is iszonyú szar, hogy azon a környéken járkál nap, mint nap a kislányommal a feleségem, és lelőhetné őket is, ez ijesztő, de szerintem nagyon messzire vezet, ha ilyen indokok alapján bárkit lecsukhatnak. Legalább annyira ijesztő távlatokba, mint a másik végkifejlet. Mindenképp érdemes elolvasni a 444.hu remek összefoglalóját az esetről.

És tipródom, mert szerintem egyrészről a rendőrség és az igazságszolgáltatás szarul végezte a munkáját, másrészről meg a fejlemények mégiscsak igazolják őket.

[poll id=”1″]

Címkék: ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.