Elszabadulás tér

Dallamok pár percben – Pluto lemezbemutató a Gödörben

Pénteken elvillamosoztunk a Pluto – kissé megkésett – lemezbemutató koncertjére. Az album, a Nevem senki, már megjelent a tavasszal, és úgy tűnik, hogy lassan meghozza azt az ismertséget a zenekarnak, amit megérdemelnek.

De nem csak a Pluto lepett meg, hanem a Gödör is. Januártól minden szórakozóhely nem dohányzó lesz, de a Gödör elébe megy a dolognak és már október 1-től füstmentessé válik.

Nevem senki

A Pluto új(?) lemeze nagyon tudatosan volt megkomponálva, mondhatni, hogy sikerre volt ítélve, mert behúztak két nagy nevet Péterfy Borit és Kárpáti Dodit (Quimby trombitás). Ez nagy ötlet volt, a Borival készült Nagy szívbűvölő című számot helyből elkezdte játszani az MR2 és ennek a gyümölcsét az együttes tegnapelőtt este le is szüretelhette, közel teltházas koncert a Gödörben.

Pedig a Bori nagyon nem hiányzott a Pluto lemezére szerintem, nagyon más stílus és a Nagy szívbűvölő Nemes AndrásPluto: Nevem Senki által énekelt verziója sokkal-sokkal jobban sikerült. Én kedvelem a Borit, amúgy, az első lemezén van egy csomó jó szám, főleg azok, amiket a Lovasi írt, de igazából kicsit kevés. Háttérzenének nagyon kellemes. Mindig gyanús az, ha egy előadó számaiból a feldolgozások sokkal jobbak lesznek, a Péterfy Bori esetében ez valahogy mindig így történt.

Az egész Boris kitérő csak azért volt, mert most éppen nem koncertezik, hisz gyereke született, így a Plutoval Varga Zsuzsa lépett fel pénteken, akiről nekem dunsztom se volt, hogy kicsoda. Később a lányok felvilágosítottak. Egy szó, mint száz Varga Zsuzsa nekem egy jó élmény volt, sokkal jobban énekelte a szívbűvölőt, mint a Bori és valahogy úgy ‘ámblokk’ jobban illet a Plutohoz. Néhány szám erejéig volt a színpadon, de az este legerősebb pillanatai voltak azok.

Vendég volt még Bérczesi Robi is, akivel Biorobot számokat játszottak, és jól is szólt, meg szerették is  a népek, de lassan jöhetnének új Biorobot számok is, mert ezek már két évesek, minimum.

Na, akkor pár szó az albumról. Jó. Koncerten jobb volt. A számok koncerten sokkal kevésbé voltak sterilek, és ettől sokkal élőbbek voltak. Plutosabbak.

Összeszedettebb albumnak tűnik elsőre, mint az eddigiek, lehet, hogy a kiadó tette ezt, ha így van, akkor nem baj, hogy van kiadó. Nekem hangulatában kicsit a legelső albumra hasonlít, de ha kínoznak se tudnám megmondani, hogy miért. A női vokálok és ének kifejezetten jó ötlet volt, a zongora meg minden zenekarnak jót tesz. (Az új zenekari tag nagyon fura fickó, nekem kissé pozőrnek tűnik, de amikor épp színpadon van, akkor jól játszik.)

Elszabadulás tér

fotó: http://ldkritika.blog.hu

Amit nem értek száz percentesen, hogy Szerb Anatallal szóljak, az a számok hossza. Miért kell minden számot ilyen gyorsan lerendezni? Gyors, dallamos darabok, legtöbbjük elég tempós is, igazi rock’n’roll, de amikor régebbi, nagyobb lélegzetvételű számokat játszák, akkor derül ki, hogy milyen fasza is, amikor szépen kibontják az egészet, amikor van benne vadulás is akár, amikor olyan örömzenés. Az albummal is annyi baj van csak, hogy rövid. Pedig sok szám, de mégis.

Az album, amúgy péntekig letölthető a zenekar oldaláról! (Én megvettem neten, 1200 Ft volt asszem, szerintem annyit mindenki ki tud fizetni érte, megéri!)

Gödör klub

Akartam még írni a Gödörről, hogy milyen érdekes élmény volt ez a nem lehet cigizni dolog. Én alapvetően nem vagyok barátja ennek a tiltsuk be a dohányzást dolognak, de látom, hogy ez a jövő, szóval én azt támogatnám, hogy legyen választható a kocsmáknak és szórakozóhelyeknek, hogy dohányzósak akarnak-e lenni, és ha azok, akkor kelljen olyan elszívó rendszer, ami tisztán tartja a levegőt. Megoldható, nem olcsó, de egyszeri beruházás és bejönne nekik.

Mert már pénteken se nagyon cigiztek odabenn a népek, és sokkal élhetőbb volt a koncert. Máskor a koncert felénél elkezd kaparni a torkom, nem tudsz énekelni és este büdösen érsz haza. Most nem. Nagy élmény. Jó dolog, belátom, van értelme ennek a füstmentes szórakozóhelynek.

[...] Dallamok pár percben – Pluto lemezbemutató a Gödörben | kiLátó2011. szept. 25. … Pénteken elvillamosoztunk a Pluto – kissé megkésett … Plutoval Varga Zsuzsa lépett fel pénteken, akiről nekem dunsztom se volt, hogy kicsoda. [...]

2012-07-11 04:46:45

[...] meg. Mégis, a Hiperkarmás szereplésénél az elmúlt években sokkal érdekesebb volt, amit a Plutóval meg a  Barikákkal csinált. Mindkettőnél meglátta a zenei lehetőséget, azt mondanám, hogy a [...]

2013-04-24 12:51:09