Elköltöztem a Google Plusra!

Mit csinál a Google+?

Okos dolog volt a Googletől, hogy kijött a Plusszal, mikor az még jószerivel félkész sem volt?

A Facebook azóta gyakorlatilag minden új ötletüket lenyúlta, mégis a Plus még mindig kevesebb, mint a Facebook.

És még mindig csak béta.

Amikor kijött a Google Plus én nagyon örültem neki, mert kezd nagyon elegem lenni a Facebookból. Amint tudtam meghívót szerezni, helyből regisztráltam és azóta is aktívan használom. A Facebookot pedig egyre kevésbé. Mégis, idegesítően hiányzik egy csomó funkció a Plusról, amik miatt állandóan vissza kell járnom a Facebookra.

És mit látok? Három hónap alatt a Facebook nekifeküdt, megnézte, hogy mik a kurva jó ötletek a Plusban és átalakította rá a saját platformját. Körök? Most már vannak a Facebookon is. Követés? Szintén van a  Facebookon. Előnézet és egyszerűsített megosztási beállítások. Ó ezt is a hetekben jelentették be a kék portálon.

Pár hónapja úgy nézett ki a helyzet, hogy volt a Facebook és nyugodtan, lassú tempóban fejlesztgette magát. Jött a Google+ és hozott egy tök új szemléletet, meg 10 millió felhasználót 16 nap alatt. (Ugyanezt a szintet a Facebook anno 852 nap alatt szedte össze, míg a Twitter 780 nap alatt!) A Facebook rájött, hogy ez hosszú távon kurvára nem jó, szóval hiába volt nyár, égett a kezük alatt a munka.

Most mi van? A Facebook tud mindent, amit a Google, meg egy csomó mindennel többet. Például tudsz eseményeket szervezni. Meg céges oldalt csinálni. Sőt, még a céges projecteket is fel tudod sorolni. Sőt még azt is, hogy kivel követted el őket.

Ha játékos kifejezésekkel akarom példázni a dolgot, akkor a Google egy single player, némi LAN opcióval körítve, a Facebook meg MMO (Massivly Multiplayer Online). A Google ott baszta el, hogy amint kijött a béta verzió hetente vagy maximum kéthetente kellett volna új cuccokat beleépítenie. Ehelyett mi lett? Másfél-két hónap után berakták a játékokat, meg tegnapelőtt egy olyan lehetőséget, hogy a Google Mapsből küldhetsz adatokat a Google Plusba.

Miért onnét oda?

A Googlenek megvolt az összes app, amit a Facebook tud, naptár, térkép, postoknak egy fal, e-mail, albumok, videó kezelő de külön-külön. Igaz, hogy külön külön a legjobbak. A YouTube, a Maps vagy az Earth, a Gmail símán lenyomják a Facebook konkurenciát, a Picassáról nem is beszélve.

Jó, de a Facebook ezt egyben adta.

Csomagban, ha egyet láttál a többit is láttad. A Google Plust akkor kellett volna kihozni, amikor már integrálva volt bele a Calendar, az Analytics, a Docs.

Teljesen felesleges volt Stream néven újracsinálni a Buzz-t, mikor az már mindenkinek ott volt. Máig egy skizoid állapot, hogy melyik postoló alkalmazásra is küldöm épp a cuccot. A Reader a Buzzra nyomja, a +1 a Streamre. Miért?

És őrjítő látni, hogy faszságokkal foglalkoznak, mint ez a Maps frissítés, amikor nem azzal kéne. Össze kéne rakni mindent egybe, hisz látszik, hogy az lesz a vége, akkor minek húzzák el? Sőt, pakolnék bele egy gombot, ami beszipkázza az adataidat a többi közösségi hálóról. Hívhatnák Connectnek, de gyakorlatilag az ottani profilt összefésülné a Plus profillal. Az Android tudja ezt, akkor miért nem csinálják? Olyan, mintha direkt töketlenkednék el a dolgot.

Csak ezt én nem hiszem. A Google tök jól szokta csinálni a dolgait, nem hinném, hogy ne lenne értelme ennek. Végülis hatalmas nyitást produkáltak. A piac része lettek. Csak azt tudom elképzelni, hogy nem akarnak addig megmutatni mindent míg kész nincsen. Hagyták, hogy az apraját lenyúlhassák, de a nagyágyú még most jön.

Vagy tévedek és ennyi volt a puskapor.

Related External Links

Címkék: , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

[...] volna. De a beszélgetés elindult, hamar átterelődött a Google Plusra, meg egy korábbi blogbejegyzésemre. Aztán úgy döntöttem utánanézek, hogy azóta mi változott. Hát lássuk. Szeptemberben azon [...]

2011-12-02 21:04:35

[...] azon morfondíroztam, hogy miért jöttek ki idő előtt a Google Plusszal, miért nem várták meg míg készen lesz a teljes integráció. Hát úgy [...]

2012-08-23 12:13:11