Mikszáth Kálmán: A Tisztelt Ház

“Hajdan a közbizalom keresett fel némely férfiakat, ma bizonyos férfiak indulnak el magoknak közbizalmat keresni. (Ez pedig nagy különbség.)”

Mikszáth Kálmán: A Tisztelt Ház borítóPolitikai karcolatok tematikusan összefűzve. A kiegyezés utáni húsz év parlamenti élete egy gyors, egyszeri olvasmányban. Az egyik kedvenc könyvem Esterházytól a Szabadság nehéz mámora, ami az író cikkeinek gyűjteménye, kb. tíz évvel ezelőttről. Nekem máig nagyon jó, szellemes olvasmány, dehát tudom kikről szól.

Mikszáth kortársainak ez a könyv szintén izgalmas, humoros, sőt kellően gunyoros mű lehetett, sajna nekem már csak amolyan politikai érdekesség. Azok a sztorik, amik a T. Ház állatairól, büféjéről és a karzat életéről szólnak érdekesebbek, élőbbek, mint a felszólalások, politikusok karikírozása. Úgy tűnik a parlament levegője, az emberi esendőségek elkopnak. Akikről itt olvashatunk, ma, jórészt közterület neveként és a történelem könyvek lapjairól tekintenek ránk vissza. Tisztelt, megbecsült honatyák, történelmünk nagy alakjai.

Toposzok, na.

Mikszáth szerint meg pont olyan lógós, semmirekellő gazemberek voltak, mint a mostaniak. Bezzeg a korábbiak, a negyvenyolcasok, mondjuk (így Mikszáth).

És ettől érdekes a könyv, szigorúan visszamenőlegesen: a politikusok jönnek-mennek, minden évszázadban egyformák. Nincs miért aggódni.

Címkék: , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.