Európai Únió

Ideje volt!

Helyzetértékelés a magyarországi eu parlamenti választás utáni helyzetről. Részvétel, pártok, ilyesmi.

20090608-eu-valasztas-utan.jpg

5 éve, hát kb. ebben a blogban nagyon ki voltam akadva, hogy milyen kevesen mentek el szavazni az eu választáson. Technikai problémák miatt azt a postot még nem tudom itt belinkelni, majd egyszer talán, de most nem is igazán ez a lényeg.

Mert tegnap még kevesebb ember ment el szavazni. Szerintem alig több – ha egyáltalán – mint akiket passzióból is érdekel a politika. És senki több. Valahol persze ezzel csak azt jelezzük, hogy csatlakoztunk a nyugati világhoz, ez ott hosszú ideje így megy. Itthon persze megrázkódtatás, hisz eddig fiatal meg lelkes demokráciában éltünk. A legtöbb szavazókorú tudta, hogy micsoda nagyszerű dolog az, hogy egyáltalán szavazhat. Most ha számolgatunk azok is szavazhatnának, akik már gyerekként is tudták, hogy mi az a választás. Igen, félkövérrel, mert a szóról beszélek!

Én az első magyar parlamenti választások idején 9 éves voltam, a szüleim nagyon benne voltak az eseményekben, emlékszem, hogy estéket töltöttünk a pécsi szdsz kerületi irodában, én csak hallgattam ott a sok embert, és többek közt egy sráctól megtanultam hogyan kell bort nyitni. Suli után mentem anyuékkal szórólapokat dobálni, meg plakátot ragasztani, de mikor egyszer anyu a tévé előtt ülve azt mondta, hogy sajnos az mdf fog nyerni, akkor ezt nem értettem. Hát nem csak egy párt kerül a parlamentbe? Na akkor magyarázták el, hogy dehogy és pont ez a lényeg. Azt hittem nincs más világ azon kívül, amit én láttam. Ez a beszélgetés nagyon mély nyomot hagyott bennem. Szavazni el kell menni, ezt jelentette. Én még tudom (bár volt már kétszer, hogy kurva nyomorultul érezve magam, de én se mentem el), a szüleink még tudják, a generációm egy része tudja, de nem mind. Szavazni most már nem eufória, opció. Mindenki arról beszél, hogy az emberek kiábrándultak a politikusokból és ez azt jelenti, hogy nem érzik a demokrácia súlyát. Lófaszt! A demokráciánk felnőtt, a lelkes emberek majd meghalnak, és az ország igen kis százaléka fog szavazni járni, pont mint mindenhol máshol. (Ne felejtsük el, hogy eu viszonylatban még mindig nagyon szép részvételi eredményt hoztunk.)

 

Az eredmény ezzel szorosan összefügg.

eu-valasztas-szazalekos-abra.png

Aki elment tegnap szavazni, az azért ment el, mert hitt a pártban akire szavazott. Mert elkötelezett szavazója. Vagy mert büntetni akart. Ez a két opció volt. Az utóbbi a két “nagypárt” eredményeiben látszik igazán, az mszp-re csak a nagyon elkötelezett szimpatizánsai voksoltak. Kb ennyi olyan mszp szavazó lehet az országban aki még el is hiszi, hogy a pártnak van programja, létjogosultsága, bármennyi sütnivalója. Csuda, hogy ennyit találtak.

A Fidesznél meg azért lett ilyen eszetlen nagy az eredmény, mert aki az mszp-ben már nem bízik és nincs igazi elkötelezettsége az bizony most oda adta a voksot, illetve hát egy részük, mert a Fidesz bázisa szerintem megnőtt, jócskán.

És itt jönnek az érdekességek. Hisz azt, hogy a Fidesz fölényesen nyer, az Mszp csúnyán kikap mindenki tudta. A két másik jelöltet delegáló párt, illetve a harmadik és negyedik, a delegálásról lecsúszottak sokkal érdekesebbek. Én nem reméltem igazán, hogy az szdsz bejut egy képviselővel is, és hát bizony a határban sincsenek. Még az LMP is megverte őket, ez az igazi pofon. Egy párt aki egy éve még nem is volt, a ciklus eleji kormánypártot leradírozta a hazai politikai térképről. Nagyon kemény! Amíg ezt írom a szadesz épp tanácskozik, kíváncsi vagyok mit lépnek. Hogy mit mondanak majd, miért vesztettek ennyire nem tudom, de én azt gondolom, hogy amit rinyálok már egy hónapja a fő oka a helyzetüknek. Tudniillik, hogy az szdsz legalább két ciklus óta azzal került a parlamentbe, hogy jó plakátokat csinált, ami a saját – talán – 3% bázisát megdobta még 2-2,5%-kal. A mostani kampányban viszont szar plakátokat csináltak. Ahelyett, hogy a lényegre fókuszáltak volna, mint azt eddig tették nekiláttak gyomrozni a Jobbikot. Marhaság volt! Eszetlen baromság! Ki látott szdsz-es eu plakátot? Ki látta az utcán bárhol a Szent-Iványi programját? A facebook-on mikor ezt elmondtam egy szadeszes topicban megkaptam, hogy “dehát az István körbeutazta az országot a programmal”! Igen, és hol volt ez az emberek tudomására hozva? Kirekesztés, cigány gyűlölettel riogatás meg minden szar az volt, EU parlament sehol. Maguk ásták a saját gödrüket, tessék belefeküdni!

Na és az LMP? Hát az meg elképesztő. Egy párt aki programot nem igazán ad, hisz még be se tudja magát helyezni a politikai életbe elér 2,6%-ot! Mégegyszer: elképesztő! Előjöttek a semmiből, ki tudja honnét gründoltak elég pénzt, hogy középszar plakátkampányba kezdjenek, le nem szálltak az emberekről, a belüket kidolgozták és bizony, kérem, itt az eredmény. A semmiből várat építettek. Kérdés, hogy szarból van-é, azt a következő egy év eldönti.

Na de itt az igazi nyertes. A “harmadik erő”, a szocialisták és liberálisok sátánja, a dávidibik féleleme, az Orbán új Torgyánja. Egy párt aki teljesen szalonképtelen szövegekkel* a kormánypárt nyakában van, majdnem lenyomta azt is. (Nevetséges volt, hogy a sajtótájékoztatójukon a saját embereiket nem bírták udvarias-emberi viselkedésre bírni. Beordibálás, meg minden. Nevetséges!) Ime, a Jobbik, Uraim és Hölgyeim!

Ma reggel Viktor azzal kelt, hogy előkereste a “Hogyan nyírtam ki Torgyán Cucut a magyar közéletből” tanulmányát és elkeseredetten igyekszik aktualizálni. Mert kell. Mert a Jobbik most erős, és hiába mondja a TótaW, meg az apám, hogy most jön nekik a neheze, mert konformizálódni kell. Most nem kell. Egy évig még szabad a vásár, most jön majd az igazi kemény világ, mert most erősek, most nem alulról fognak beszélni. És ha nem ezt teszik tényleg annyi nekik. Persze az is igaz, hogy ez hosszan nem fog menni. Majd a Viktor ledarálja őket, lehet, hogy 4 évébe telik megint, de az ebben profi, megcsinálja. Már csak ezért is imádkozzunk, hogy ő legyen a következő miniszterelnök, mert ebben az országban ehhez csak ő ért. A többi gyenge. És/vagy hülye is. Mármint értitek… ezt nem lehet elegánsan csinálni. Ezt mocskosan kell. Úgy is lesz.

El tudjátok képzelni a szocikat, akik a saját pártjukat se bírják kézbe tartani, hogy majd elkapják a Jobbikot? Hiszen ők engedték el! Jó persze ők meg a Fidesz na meg a Szadesz. Mert a Vona bácsinak tegnap mély köszönöm-öt kellett volna mondani a három felsorolt párt felé. Az m1-en valami szociológusféle azt mondta 3 lábon áll a Jobbik győzelme, de nem hagyták végigmondani neki, pedig az egyik legvastagabb láb ennek a három pártnak az önzése, idiotizmusa, és szűklátókörűsége volt. A Fidesz hibája, hogy elengedte őket, hogy segítette kialakulni. Csúnya hiba, de nem nagyobb, mint azoké akik hagyták megerősödni, akik hősöket csináltak belőlük. A szarfaszúaké pont olyan hiba, mert hagyták. Persze Gyurcsány kicsit hőzöngött és jelentőségteljesen villogtatott némi szemüveget, hogy “ej-ej ez fasizmus! Ilyet nem szabad.” a vállát is kissé csálébbra húzta nagy felindultságában. Majd ment vissza iszap birkózni a pártjával. A szadesz ugyanez pepitában. Azért tartani az országnak egy pártot, hogy önmagát keresse luxus. A szadesz minimum két éve, az EÜ törvény fagyasztása óta nincs. Illetve külsőségekben van, de lényegileg magán kívül senkivel nem tud foglalkozni. Nem is lesz baj a kispad nekik, vagy összeszedik magukat 2014-re, vagy nem kár értük. De most hagyni kell őket pihenni. 20 év fáradtságos maguk faragásában kissé kidőltek. Hadd pihenjenek. Reméljük lesz még erejük felállni, de erre ne a parlamentet használják, az nem rehabilitációs központ!

Végül az MDF, aki szintén nem kevés embert vitt el az szdsz-től szerintem. Még én is ott álltam a tollal a kezemben, hogy inkább nekik kéne adni az ikszet. Végül nem, de már sajnálom. Ezt a hibát még egyszer nem követem el. Tegnap este Ibolya nagyon értelmesen és határozottan beszélt. Úgy beszélt, ahogy ebben az országban már igen régóta senki sem. És ez nekem tetszik. Ez nem itt kavargat kicsit a szaron, hanem előre mutat. Kérdés, hogy az MDF hogy tud majd integrálni olyanokat akik nem igazán az ő embereik. Mit mondanak majd az elcsábítandó liberális szavazóknak a liberális témákról? Az abortuszról, az egyházak politikai szerepvállalásáról, a melegek helyzetéről? Ha igazán centrista-konzervatívok akarnak lenni, akkor ezeket a témákat át kell gondolniuk.

Tegnap este jó dolgok történtek alapvetően. Az emberek megmutatták, hogy az ami eddig volt nem működik tovább. Igen ez a Fidesz szövege, de igaz. Akiket érdekel a politika tegnap elmentek választani. Sajnos nem az EU palamentre mentek szavazni, hanem a belpolitikai helyzetre. Ez egy igazi, széles mintájú közvélemény-kutatás volt. Sajnos, mert nem annak kéne lennie, de ha ez lett így kell megnézni. Az a disszonáns helyzet van, hogy a kormány mögött már nincs semmi. Ott van, teszi a dolgát – remélem! – és közben már átlátszóak, nincsenek, maximum behozzák a lemaradást (amennyit lehet). A pártok pedig megláthatták, hogy mivel kell foglalkozniuk. Túléléssel, riválisokkal, kormányzásra készülődéssel, újrapozicionálással… lesz dolguk, és nagyon-nagyon érdekes lesz ami most jön. Egy igazi nagy esély, hogy változzunk, ez az ország, a vezetés, a hangulat.

Ideje volt!

A demokráciánk felnőtt? Mikor? Legutóbb demokrácia Horthy alatt volt. András, olvasgasd már kicsit az elmúlt 100 év magyar történelmét! (papi) NB: működő demokrácia nem létezik. Csak akkor működik, ha van az élén egy diktátor. Viszont akkor jól is működhet. De nem ezzel a ballib csürhével.

2009-06-08 13:15:15

Épp tegnap töprengtünk mi lehet veled. :)

2009-06-08 13:19:37