mindig a jók győznek, ugye mami?

Régi kedvenc olvasmányomból vett idézettel nyitom a mai napot, illetve a délutánt, mert tényleg – ha nem is a jók – de a kitartóak győznek. Igen, igen Longhorn került a gépemre és bazira örvendezek neki. Akiket annyira nem érdekel a számtech nyomjanak egy pagedownt, mert lejjebb lesz még ‘user friendly’ szöveg is…

Szóval ez a Longhorn kurvára alfa verzió még. A motorja az XP, de a verziószáma azt mondja, hogy ő lenne a windows NT 6.0, néhol meg, hogy 5.3, szerintem egyenlőre inkább az utóbbi.

Nem lesznek forradalmi változások, csak kényelmi cuccos. Összehasonlítás végett talán tudnám ajánlani, hogy valaki nézzen meg egy windows 95 osr2-őt meg egy windows 98-at. Így talán érthetőbb, hogy mik a különbségek.

A telepítővel (még) nem vacakoltak, egy az egyben az XP Professional telepítője, boot képernyő dettó, csak ott alulra az van karcolva, hogy Microsoft Corporation 1985-2003, míg az XP esetében 1985-2001 olvasható. Sasszemem felfedezte… Nem akarok messzemenő következtetéseket levonni ebből, de az a véleményem, hogy jövőre ilyenkor talán piacon lesz. A memóriakezelése egyenlőre csapnivaló, kurva nagy lapozófile, memóriatúlcsordulási hibák és a multitask mód nem az erőssége. Hangsúlyozom, egyenlőre.

De nézzük a pozitívumokat, az új skin neve bliss, gyönyörű, a hideg és elegáns külső lesz az alap a Longhornban, eltérve az XP gagyi kis rajzaitól, amik szívet melengetőek azért, persze… A hátterek viszont meleget sugároznak, sivatagok, szénakazlak, magányos országút, mindenhol nyár van. Jól eltalált design lett… Ami szembeötlő az az ablakok, az Explorer megváltozása. Nethezsimul, beépített böngészőként fog viselkedni, erre utaló nyomok vannak mindenhol. A frames szerkezet mégegyszer továbboszlott (visszamutat kicsit a 95osr2-re) csak itt a felső bal framenek szerepe van, preview-t kapunk a kijelölt fileról. Némi kis gagyi mozgás animmal körítve (remélhetőleg nem lesz benne a a végleges verzióban). Nagy újdonsága a slidebar lesz, de még kiforratlan dolog. A neten van egy nem Microsoft által készített slidebar, ami telepíthető XP-re így Longhorn utánérzést ad, de az egyenlőre -hangsúlyozom – jobb. A slidebar valahol lebeg a praktikus és a felesleges közt, nem lehet eldönteni, hogy miért nem inkább a tálcát formázzák át, sokszor ütköznek, zavarják egymást, kis bugot is bíztosítva, reméljük jól átformálják még… Vannak benne még elérhetetlen részek és programok, de ilyet Microsofttól már késznek nyílvánított oprendszereken is láttunk, pl win98. Összességében jó lesz majd rá váltani, de ha valaki csak irodára használja annak tök felesleges lesz…

A fentiek nem is lettek szerintem szárazak, érdemes a kevésbé érdeklődőknek is elolvasni, talán…
De vissza a mindennapjaimba ;)

A suliban már nagyon sajnálom, hogy felvettem az egyházak, szekták, bázisközösségek órát, mert tök szar és felesleges, majd jövő hét ilyenkor túl leszek/ünk a referáláson és akkor nyugi lesz, de kötelező lesz bejárni, mert katalógusos. Alvás verzió.

Címkék: ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.