A császár új ruhája: Google+

Hetek teltek már el azóta, hogy a Google bejelentette az új közösségi oldalát, a Google Facebookot. Helyből elkezdett érdekelni, a megfelelő formokat kitöltve igényeltem meghívót a nyilvános tesztre, aztán csak vártam a meghívót. Közben jött a nyári szabadság és a Balatonra utazva megtaláltam a Marketon a telefonomra való Google+ alkalmazást, de így is egy jó hétbe telt míg megjött, a kikönyörgött meghívó. Élménybeszámoló következik.

Google+: Beépül ez mindenhova...

Beépül ez mindenhova...

Látható, hogy a Google megijedt a Facebooktól. A Facebook nagyobb forgalmat ért el, mint a Google a jelenlegi internet legdominánsabb szereplője, pedig pár éve ezt még mindenki a Googleről mondta.

Én mindig Google párti voltam, amit csináltak mindig kurva jó volt. Már a Wave idején látszott, hogy akarnak ők ilyen közösségi irányba fejlődni, csak  valahogy a népeknek nem tetszett, talán túl okos volt a cucc. A Google Plus viszont szerintem nem hozott igazán semmi újat (még), csak egyberakta a Google szolgáltatásait. A Google Profile adataival lépsz be, amit ott megadtál automatikusan bele is került a G+-ba, a Buzz, a Picassa, a +1 mind mind bele vannak építve. A Buzz például most nyert értelmet, kiderült, hogy sokkal faszább, mint a twitter.

A Plus megjelenésével megjelent két új téma a Gmailben, ami átveszi a Plus hangulatát, logikáját, a Calendar, a Maps, a Latitude, a Docs minden minden Google szolgáltatás, a híres és legjobb keresővel az élen új ruhát kapott, újra lett gondolva és beleillesztették egy egységes rendszerbe.
Illetve hát az még csak látszik, hogy mi lesz a rendszer. A Google Plus ugyanis egy újdonságot hozott, amivel helyből fényéveket vert rá a Facebookra, a Circles technológiát, a csoportok új megközelítését. De ezek a csoportok még csak a Plusban vannak, pedig ott kéne lenniük (és gondolom majd lesznek is) a többi szolgáltatásban. Most, hogy már használom a Plust kurvára kezd is hiányozni ez a funkció. Mert egyszerűen zseniális.

Körök, baz’ meg, körök…

Amióta internet az internet a társaságokat úgy csoportosítják, hogy csinálnak valahol egy adatbázist, letesznek bele egy azonosítót és az emberek ahhoz az azonosítóhoz csatlakoznak hozzá.

A rendszer működött, mindenki megszokta, ilyen módon működik például a Facebookon az általam alapított Barátok és üzletfelek csoport. Azért készítettem, mert

  1. mindig imádok szöszölni az újdonságokkal a neten
  2. kellett egy olyan online felület, ahol csak a megfelelő embereknek tudok üzenetet eljuttatni, hol lesz koncert, hol lesz házibuli, hogy sikerült, ahol megoszthatunk képeke, olyat is, amit nem szeretnénk, ha többen látnák…

A dolog működött is addig, amíg egy állítgatás közben kiosztottam admin jogokat pár barátnak, ezt a rendszer helyből mindenkivel tudatta. Egyrészt megbíztam mindenkiben, másrészt nem gondoltam végig és pillanatok alatt az intimitás miatt készült csoportban olyan emberek jelentek meg, akikre nem számítottam. Na EZ a baj a régi elképzeléssel, hogy életszerűtlen. Ha én berúgok és el akarom mesélni pár havernak, hogy miként hánytam össze a Deák téren a virágágyást, akkor azt csak nekik mondom el, nem hangosítják ki közben az ő közeli barátaikat még.

A Google megfordította a folyamatot. Csinált alapértelmezett csoportokat, ezek tekinthetőek jól átgondolt alap rendszereknek. Család, barátok, ismerősök, netes ismerősök. Én ehhez még hozzátettem egy munka elnevezésű csoportot, mert a munkatársaim egy teljesen külön szegmensét képezik az életemnek, nem olyan a viszonyom velük, mint akár az ismerőseimmel. Jó, de nem igazán személyes. No és amikor megkapod a Google új szolgáltatását ezek a csoport izék ott vannak üresen és te egyszerűen belepakolod az ismerőseidet.

És ez ettől dinamikussá válik. Miért?

Mert a feleségemnél a barátok körben nem ugyanazok a népek lesznek, mint nálam, még ha nagy is az átfedés. Tehát ha én el akarom újságolni a barátaimnak, hogy – a példánál maradva – ráokádtam egy lobéliára hajnali kettőkor a Deákon, akkor azt csak azok kapják meg, akiket én választottam. Z S E N I Á L I S. A viszonyítási alapot gondolták újra, személyesre vették a figurát, nem te csapódsz egy közösséghez, hanem te alakítod ki a közösségedet. És ez, ha mindenki rá fog jönni verhetetlen újítás lesz. (Nem véletlen az a rengeteg színes nyíl ottan a promó képben ami rámutat a felhasználóra.)

A probléma ott van, hogy ezen kívül viszont egyenlőre szinte semmi nincs még kész a Google Plusban. Szerveznél egy kocsmázást, nem tudsz rá meghívót küldeni, eseményt készíteni. Rápakolnád a cégedet? Heh? Hol?

Dehát ez még csak zártkörű tesztelés, és nagyon remélem, hogy mire élesbe vált, addigra mindez ki lesz javítva. És akkor a Facebook elkezdheti vakarni a fejét, hogy mivel legyen újra jobb, meg újabb. (Egy mellékgondolat, a Facebook részéről hatalmas lutri lehet összeállni a Microsofttal. A Microsoft neten jót még nem csinált. És akkor a Skyperól nem is beszélek. Ellentétben a Google kivel bratyizott le? A Twitterrel. Ki a király mikroblogolásban? A Twitter. Hol van itt a gógyi akkor?) De az még hosszú idő. A Facebook a csúcson van és ők se ma kezdték a dolgot, lehet, hogy simán veszik az akadályt és nem lesz gondjuk. Egyenlőre az lehet a legjobb eredmény, amit a Facebook ért el egy-két éve Magyarországon az iwiw-vel szemben: mindkettő egyszerre ment.

A konkurencia mindig jó. Mármint nekünk, felhasználóknak.

(P.S.: ha meghívó kell csak írjatok!)

Related External Links

Címkék: , ,

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

[...] Láthatóság a keresőben Szintén nagyon fontos, hogy átgondoljad ennek az opciónak a ki vagy bekapcsolását. A dolog lényege, hogyha be van kapcsolva, akkor a bárki által láthatóra tett adataidat a Google kereső szolgáltatása indexelni fogja. Például, ha megosztod magadról, hogy egyedülálló művelődésszervező vagy Budapesten, mint Réka, akkor ha erre keresnek, a Google nagy valószínűséggel kiadja a profilodat, mint találatot. Én azt gondolom, hogyha értelmesen, átgondoltan állítgatod be a profilodat, akkor nincs ebben semmi baj, még hasznos is lehet, de ez vérmérséklet kérdése, a saját barátaim közül a legtöbbnek azt ajánlanám, hogy kapcsolják ki. :) Nos, ez volt az első lépés. Fenn vagy a Google Pluson, megadtál magadról mindent, amit szerettél volna. A következő tutorialban a barátaid megtalálását és rendszerezését írom le. Addig is ajánlanám egy régebbi írásomat. [...]

2011-08-16 07:30:07

[...] még mindig csak béta. Amikor kijött a Google Plus én nagyon örültem neki, mert kezd nagyon elegem lenni a Facebookból. Amint tudtam meghívót szerezni, helyből [...]

2011-09-15 13:17:15