Lörinczy Réka

‘Zemberek = Birkák

Mire jó a kamu facebook account?

A melómhoz a múlt héten létre kellett hoznom pár olyan Facebook accountot, akik nem is élő személyek, csak arra kellenek, hogy néha megkavarják a nyugalmas állóvizet a céges profilban. Sok ilyen account van bár elvileg ilyeneket létrehozni nem olyan egyszerű. Búsongás következik!

A melómhoz a múlt héten létre kellett hoznom pár olyan Facebook accountot, akik nem is élő személyek, csak arra kellenek, hogy néha megkavarják a nyugalmas állóvizet a céges profilban. Sok ilyen account van bár elvileg ilyeneket létrehozni nem olyan egyszerű. Búsongás következik!

Első lépés: mire jó a kamu facebook account?

Ismerem őt?

Igazából a melómban jó ideig nem jutottam el oda, hogy érdemben ki tudjam használni a Facebook előnyeit, de kezd beindulni a verkli és most további vásárlókat kéne szerezni. Kb. egy éve próbálkozunk online ügyfélkör bővítéssel, hírlevél, akciók, kerületi reklámújság, hirdetések, mindent megpróbáltunk, de nem működött. Fél éve próbálgatom a Facebookot. Kezdeti nehézségek és bénázások után sikerült egy kb. 140 accountos rajongótábort összeszedni. Lófasz, persze, főleg, hogy legalább a fele ismerősökből, családból, más, baráti cégekből állt össze. Gyakorlatilag nem a fizetőképes kereslet.

Jött a tipp, hogy csináljunk egy nagyobb értékű nyereményjátékot, amit meg is hirdettünk. Be is indult a verkli.

Igen ám, de azért az elején az ilyet be kell lökni, ha csak a haverjaid látják, hogy te kisorsolsz valami jópofát attól még nem lesz jobb, mint korábban. Erre jött a másik tipp, csinálni kell minden korosztályra aki minket érdekel egy felhasználót és az osztogassa tovább a cyberspace feneketlen bugyraiba a hírt. Kvázi egy kamu ember, aki szerez pár ismerőst és elég lelkesen megkéri őket, hogy osszák tovább a nyereményjáték hírét.

Második lépés: a gép forog

Nekiláttam hát egy boldog délutánt eltölteni azzal, hogy létrehozok négy facebook felhasználót. Kreatív feladat volt, találj ki neveket, életutakat, amiket aztán bemutathatsz egy profilban. Nem szabad túl soknak se lenni, de bizalomgerjesztő legyen a végeredmény, ne ordítson róla, hogy ez most megvezetés. Rövid vacilálás után egy 28 éves nő, egy 22 éves férfi, 50 feletti nő és 50 közeli férfi lett. Négyből egy, kis jóindulattal másfél sikert értem el.

A felhasználók sok mindent megadnak magukról, hobbit, zenei ízlést, pár könyvet, ha beleillik a profiljukba, politikai hovatartozás, kötődés tilos, általában érdemes a jelenlegi trendnek megfelelő dolgokat használni. Annyi újítást vittem a kapott how-to-ba, hogy kerestem nyilvános galériákat a neten és a megfelelő életkorú emberekről leszedtem 5-6 fotót, felcímkéztem, mintha valódi élethelyzet lenne, majd publikáltam. A fotókat orosz fotósok galériáiból szedtem, ha valaki kulcsszavasan rákeres a google image searchben a második lap elején megtalálja a sorozatokat, de nem aggódok, nem igen szoktak cirill betűs irányba keresni hazánkból. Az elkészült adatlapok elég színesek lettek, mivel igyekeztem olyan hobbit megadni, aminek népes, aktív rajongótábora van, ezért az elkészült adatlapok helyből élettel teltek meg, hisz a fan-pagek feltöltötték a hírfolyamot. Pár like itt-ott és be is lett lakva az adatlap.

A sikeres profil

A sikeres profil

Harmadik lépés: fiatal nőnek lenni jó

Adott volt a négy felhasználó, kellett nekik ismerős. Mindegyiknek legalább 10 barát, az 40 ember, elégedettségem ezen a szinten kiapadhatatlan lett volna. Azt gondoltam ez bonyolult lesz. Hát nem, pontosabban nem mindig.

Ismeretlen ismerősök

Ismeretlen ismerősök

Azt találtam ki, hogy megadok végzés évét nagyobb egyetemeken, ebből a facebook helyből add opcionális ismerős listát. Így is lett, végigkattintgattam az első oldalt és vártam.

Nem kellett sokat. A visszaigazolások meglepően gyorsan érkeztek. A középkorú férfi gyengének bizonyult, rá kevesen voltak kíváncsiak. Az ötven feletti nő, akit önkormányzati dolgozoként próbáltam eladni hozott pár ismerőst, de leginkább idősödő férfiak igazolták vissza az ismeretséget. Randi meghívás helyből érkezett. A 22 éves srácot egyetemistának kreáltam meg, BME, kockafej. Kíváncsi voltam, hogy az informatikával jobb viszonyban levő környezet mennyire veti ki magából, hát simán beilleszkedett. Pár MMO fórumon keresztül talált magának tíz ismerőst nagyobb nehézség nélkül.

Az igazi nagy meglepetés a harminc felé közeledő egyedülálló lány. Pár percen belül tíz felett volt az ismerősök száma, hamarost 30 fölé nőtt, de pár bejelölést, amit neccesnek éreztem visszavontam, így most 21 ismerőse van. Vannak még kinn jelölések, két naponta be-beesik még pár.

Elsősorban persze fiatal srácok jeleztek vissza, igaz volt pár aki írt levelet, hogy elnézést de nem tud pontosan hova tenni, dehát az egyetemi bulik nem ma voltak már.  Mégis az ismerősök közt van 5-6 lány is, tehát nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy csak a szabad préda lehetősége mozgatja visszakattintást.

Konklúziók és döbbenet

A project még folyamatban van, kb. egy hónapig ez a négy account még biztosan él, és azt hiszem meg is tartom őket. Összességében szereztem velük 40-50 embert akinek tovább lehet osztani bármilyen tartalmat, amit szeretnék.

És ez borzasztó.

Az emberek nem tűnnek elég felnőttnek a net használathoz. Ha a négy fiktív személy közül bármelyik odament volna hozzájuk az utcán, hogy:

-Elnézést, van egy nyereményjáték, elmondaná minden ismerősének, tessék itt a szórólapunk. Küldhetünk ezentúl Önnek hírlevelet?

A második szó után elfordulnának és tovább sietnének. Itt meg rohadtul nem érdekli őket, hogy ki az. Igen, a barátom vagy!

Jómagam gyanakvóbb ember vagyok, én még az ismerőseimet is csoportokba bontottam és különböző szinteken láthatják csak mit csinálok. Van amit csak a barátok, van amit csak a család, van amit munkatársak, van amit még a főnökeim is. Nem nagy idő, 1 óra alatt beállítgattam anno. Ha én, tegyük fel, bár ilyen nem lehet, visszaigazolnék bármelyiknek a négy közül tuti hogy nem sokat tudhatna meg rólam. Dehát az van, hogy én vissza se igazolnék! Hisz ezt a négy embert a 40 egynehány ismerőse az életben nem látta, nem beszélt vele.

Hogy miért igazolták akkor vissza az ismeretséget?

Két ok fordult meg a fejemben. Egyértelmű, hogy a bizalom sztereotípiákon is alapul. Miért jelölt volna be ha nem ismer? És ha az aki bejelölt hozzá még egy csinos fiatal lány is, mint a legsikeresebb kamu felhasználóm, akkor abban az ember szeretne megbízni. Mit árthat neki egy ilyen lányka? A férfiakban egyértelműen további kémiai jellegű folyamatok is beindulnak, ez látszik a visszajelzések nemek közti eltérésében is. (Jelzem az középkorú férfi felhasználóra inkább középkorú, vagy idősebb nők jelöltek vissza, a folyamat nem egyirányú.)

Azt gondolom még, hogy az iwiw korából megmaradt “kinek van több ismerőse” verseny is közrejátszik. Sokan szeretik látni a nagy számokat, szóval ha valaki bejelöli őket, akkor visszaigazolnak.

Egyértelmű az is, hogy a mai iskolák, az egyetemek közösségi élete is némi összetartozás élményt nyújt, a visszajelöléseknél ha végigzongorázom az adatlapokat, akkor rengeteg hasonló korú, egy helyre járó ember áll kapcsolatban egymással, pedig ilyen mennyiségű barátság, mint ami itt megjelenik csak felszínes lehet, vagy olyan, hogy ja igen, láttam asszem a bulikon, összefutottunk párszor a TO-n szintű. Ez számomra azért fura, mert én az ilyet visszautasítom, úgy tűnik, hogy mások nem.

Munkának indult számomra, nem vártam sokat tőle, és egy nagyon érdekes élménnyel/tapasztalattal gazdagodtam, ami munka szinten is bejönni látszik, de ha ezt olvasod:

Ne kattints vissza idegennek. Lehet, hogy én vagyok az.

Címkék:

— 2001 óta írom ezt a blogot. Alkalmazott grafikusként, programozóként dolgozom és munkaidőn kívül a kislányommal és a feleségemmel töltöm az időmet. Megtaláltok a Twitteren (@oriandras) és a Facebookon is.

[…] igaz, két aktuális munkám oldalát éppen követem). Az összes oldalkedvelést kiszerveztem a Réka nevű robotomra, meg az oriandras.hu oldalra. Innentől a LInKE azt tudta feltérképezni, hogy az ismerőseim […]

2015-03-12 18:03:06

[…] nem a saját Facebook profilomat használom, hanem Rékáét. Rékának – ahhoz képest, hogy nem is létezik, vagy mondjuk úgy, hogy mostanra már az én női oldalam virtu… – egész sok barátja van, köztük egy Kim nevű srác, aki koreai. Sosem értettem miért […]

2016-04-05 10:20:13